Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A korrektúra (mi is az?)

Ha készen van a kéziratod (de teljesen kész, azaz már olvasói vélemények alapján átírtad, esetleg profi szerkesztő is dolgozott vele), és már nem változtatnál egy szót sem, akkor jött el

a korrektúra ideje.

A korrektúra nyelvhelyességi ellenőrzés. A korrektor azt nézi, hogy minden egyes szó helyesírása megfelel-e a jelenleg érvényes helyesírási szabályzatnak, nincs-e a szövegben elütés, a kellő helyen vannak-e az írásjelek (különösen a vesszők, de fontos a felkiáltójel, pont, kettőspont és a többiek helye is), jók-e a ragozások.

Te magad is korrektúrázhatod a szövegedet, ha nem olvastad már egy ideje, és nagyjából jó a helyesírásod.

Hogyan?

 

1. Ellenőrizd a kérdéses szavakat!

Ha van benned némi halvány bizonytalanság, hogy a folyót tényleg ly-nal írjuk-e, inkább nézd meg! Érdemes végigböngészni a gyakran elrontott szavak listáját is, hogy tudd, mire figyelj.

2. Nem értő olvasás.

Ne hagyd, hogy elragadjon a mondatok értelme. Koncentrálj az építőkövekre, a szavakra! Ha érzed, hogy elsodor a mondanivaló, állj meg és menjél vissza oda, ahol legutóbb javítottál.

3. Felolvasás.

Segít, ha hangosan kimondod a szavakat. Így a helyesírási hibákat is könnyebben veszed észre, de az elütések mindenképp szemet szúrnak.

4. Szigorúan papíron!

Mindenképp a nyomtatott művet olvasd, mégpedig legyen olvashatóan nagy betűvel nyomtatva a szöveg, hogy könnyen lásd a hibákat. Minden profi szerkesztő, korrektor papíron dolgozik, mert a szemünk jobban megengedi a hibát az elektronikus, mint a papírra nyomtatott szövegek tekintetében.

Osvald Ajna: Aura c. regényének korrektúrapéldánya

Ha megbízol valakit

Ha a nyelvhelyességi ellenőrzéssel valaki mást bízol meg, kérj előre árajánlatot és vállalási határidőt. Kérdezd meg, milyen módszertannal javít. Ha nem említi, hogy nyomtatva korrektúrázza a szöveget, akkor kérdezz rá: gépen javít? Ha ilyenkor nem azt a választ kapod, hogy „igen, persze, bár előbb kinyomtatom” vagy valami hasonlót, még mindig erősködhetsz: „de ugye a javítás papíron megy?”. Ha nemet kapsz válaszul, akkor felejtsd el. Képernyőn lehetetlen jó eredményt elérni. Sőt. Még papíron javítva is mindig maradnak hibák minden szövegben, a jó nevű kiadók könyveiben is fordul elő helyesírási hiba.

A jó korrektor egyébként a szóismétlést is javítja, ha még maradt a szövegben. A nyelvtani bakikra is felhívja a figyelmet. Azonban fontos, hogy ne a korrektortól várd, hogy rendbe tegye a szöveget. A mondattan, nyelvtan, stílus javítása a szerkesztő feladata.

Ha kérdésed van, kommentben tedd fel bátran.

Ha korrektúrát, szerkesztést, lektori véleményt kérsz tőlem:

Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt!

(A blogposzt képei Osvald Ajna: Aura c. regényéről készültek. A könyvet lektoráltam, szerkesztettem, végül korrektúráztam. Egy fiatal magyar lányról szól, aki yorkshire terrierjével New Yorkban keresi a boldogságot, és egy rejtélyes ügybe botlik bele. Megrendelheted itt!)

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .