Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A kreativitás tanulható

Észrevetted, hogy amikor írod a történeteidet, egyre újabb és újabb ötletek jutnak eszedbe? Ez nem véletlen.

A kreativitás tanulható, fejleszthető és alkalmazható képesség.

Ezt Edward de Bono mondja, aki kreatív gondolkodást tanít, és írt is egy könyvet, melyben pontosan ilyen gyakorlatok szerepelnek. A címe: A kreatív elme. Ezek a gyakorlatok pontosan abban segítenek, ami a legtöbb mai írót izgatja: hogyan kerülhetem a kliséket, a sémákat, azokat a fordulatokat, ötleteket, történeteket, melyeket egy másik író már megírt?

A kreativitást de Bono úgy definiálja, hogy:

ahelyett, hogy ugyanazokkal a gondolatokkal, észlelésekkel és koncepciókkal dolgoznánk még többet, arra törekszünk, hogy lecseréljük őket.

Szerinte arra kell helyeznünk a hangsúlyt az életünkben, hogy mi lehetséges, ahelyett hogy azon gondolkodnánk, miben segít bennünket az, amit már valaki más kitalált. Ennek érdekében azt javasolja, végezzünk el mindennap egy gyakoratot a könyvből, és a későbbiekben, nem csak a munkánkban (vagy az írásban), hanem a mindennapi életünkben is, keressünk újfajta megoldásokat a problémáinkra, ne csak a régi szokásokat alkalmazzuk.

A könyvben olyan egyszerű gyakorlatok vannak, mint például keress új megoldásokat arra, minek a rövidítése lehet az ENSZ, de a legtöbb feladat használható konkrétan az íráshoz, ihlettelenséghez, írói leblokkoláshoz is. A kötet ugyanis tartalmaz egy rövid szótárt, és a gyakorlatok ezekre alapulnak. Dobókockával (vagy véletlen rábökéssel) választasz a szavak közül annyit, amennyit a szerző kijelölt, és ezeket használod a feladat megoldásához.

Rögtön az első feladatot alkalmazhatod minderre.

Vess fel egy kérdést!

Például:

  • Mi a főhős titka?
  • Mi az antihős jó tulajdonsága?
  • Miért rabolták el a doktort?

Azután lapozd fel a véletlen szavakat, és azt az egyet, amit először kijelölsz, használd megoldásként! Tegyük fel, hogy az első kérdésre keresem a választ. Fellapozom a véletlen szavakat, és ezt kapom: gránit.

Fontos szabály, hogy ezzel a szóval kell dolgozni, nem választhatok soha másikat! Nézzük tehát, mi lehet a hős titka:

  • Egy kőfejtő bányában illegálisan dolgozott.
  • Valójában szobrász.
  • A Gránit Banknál dolgozik (és a másik főszereplő éppen itt nyomoz valami turpisság után?).
  • A hegyen lakik, hajléktalan.
  • …és így tovább.

A könyv azonban ennél sokkal többet ad, ha nem csak az írásra vonatkoztatjuk a feladatokat. Van például olyan gyakorlat, hogy négy véletlen szót válasszunk, és ezek alapján képzeljünk el egy vállalkozást, majd ennek a kialakítására és fejlesztésére vonatkozó ötleteket.

Még ez az ötletelés is használható a könyvünkhöz – ha az egyik szereplő lesz az, aki megalapítja és sikerre viszi (vagy elbuktatja) ezt a vállalkozást. Legyünk tehát kreatívak az egyes gyakorlatok alkalmazásával kapcsolatban is!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .