Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mi az az útinapló?

Ha szeretsz írni, akkor az útinaplózás sem áll távol tőled. Én évek óta viszek magammal üres füzetet az utazásaimra, főleg a családi nyaralásokra. Ebbe naplót vezetek a történtekről, és megmaradnak emlékbe, hasonlóképp egy fotóalbumhoz.

Mi kerülhet egy útinaplóba?

  • Tervezés: mikor megyünk hová, útiterv, repülő járatszáma, szállodai foglalás adatai, lista a pakoláshoz stb.;
  • Az indulás napjától napi bejegyzések, azaz konkrét napló, mi történt aznap;
  • Be lehet ragasztani belépőjegyeket (pl. múzeumba), nyugtákat (étteremből, könyvesboltból), képeslapot, buszjegyet, térképet, prospektust stb;
  • Be lehet ragasztani fotót magunkról (manapság már nem nagy beruházás egy mini nyomtató vagy egy Instax fényképezőgép);
  • Lehet rajzolni-festeni is bele;
  • Körbe lehet adni a családtagoknak, hogy ők is írjanak bele valamit, pl. a nap végén szoktuk ezt megtenni, és mindenki leírja, aznap mi volt a kedvenc momentuma.
Rajz és vízfestés az útinaplóban: az Üvegtigris büfé

Arra jöttem rá, hogy azonnal le kell írni mindent, mert különben nem kerül bele az útinaplóba. Úgyhogy az én utazásaim úgy néznek ki, hogy minden napba bele van tervezve olyan állóidő, amikor kávézóba, kocsmába, étterembe beülve napközben is tudok írni az úti naplóba, és általában lefekvés előtt is hagyok rá időt, hogy foglalkozzam vele. Ha pedig lemaradnék, akkor a kevesebb több alapon inkább a jegyeket, képeslapokat ragasztom be a naplóba, és nem írok a napunkról olyan sokat, mint amikor van rá idő.

Mindig is csodáltam azokat az útinaplókat, melyekben rajz és vízfestmény is szerepel. Úgyhogy amikor megláttam, hogy Mucsi Tina ügyfelem (lásd a könyvét itt) tavaszi alkotótábort tervez útinaplózással Zsámbékon, keveset gondolkodtam!

A zsámbéki romtemplom – Szakács Orsi felvétele

Útinaplózás Zsámbékon

Az alkotótábor háromnapos volt. Tina remek programot talált ki: péntek délután Zsámbékon sétálgatva fotóztunk, és az alaptáborba visszaérve ezen kétdimenziós képekről rajzoltunk. Az udvarház kertjében felállított nyári házikóban hárman voltunk kezdő festők, és Tina elképesztően türelmesen magyarázott. Pedig elég morcos voltam, amiért a fal nem úgy nézett ki a rajzomon, mint a valóságban!

Szombaton a romtemplomhoz sétáltunk, és a három dimenzióban látott templom egy részletét rajzoltuk-festettük meg. Utána benéztünk a Lámpamúzeumba, és lámpákat is fotóztunk a naplónkba, majd egy kiadós pacal kontra csirke ebéd után az udvarházban művésznaplóztunk. Tina egy olyan technikát mutatott, amivel papírdarabokat ragasztunk egy nagy lapra, lefestjük fehérrel, majd erre a fehér alapra rajzolunk, ill. festünk. Izgalmassá teszi a képet, hogy átsejlik alatta az eredeti papírdarabkák formája, mintája!

A zsámbéki romtemplom hátulról – Dobrás Nóra felvétele

Én azt találtam ki, hogy az egyik fotó mintájára ragasztom a papírokat (lásd fent), és a másik fotó alapján rajzolok (lásd még eggyel feljebb). Íme:

A zsámbéki romtemplom a művésznaplómban

Jól elvolt a csapat, remek embereket ismertem meg, akikkel lehetett hülyéskedni is, meg komolyan beszélgetni is. Hat órán át dolgoztunk ezeken a művésznaplós képeken, sőt, egyesek még tovább, a nyári lakból beköltöztünk a ház konyhájába, mert tízkor már fáztunk odakint!

Aztán az utolsó nap reggelén összepakoltunk, és átautóztunk Tinnyére. Most gondolhatod viccesen, hogy a harmadik napon négydimenziós valóság alapján festettünk, de nem. Vagy legalábbis nem vettük észre! Az Üvegtigris büfékocsi köré telepedtünk le, és amíg át nem fáztunk, körmöltünk. A nap utolsó programpontja a közös ebéd volt – én itt is elővettem a naplómat, és folytattam a festést, természetesen!

Útinaplózunk az étteremben

Rengeteget tanultam ez alatt a három nap alatt, és most már bátran fogok rajzolni is az útinaplómba!

Te is tanulnál festést, útinaplózást, izgalmas kreatív technikákat? Kattints át Tina honlapjára, és nézz szét, rengeteg izgalmas programmal vár kezdőket és haladókat egyaránt!

Gyere regényíró tanfolyamra! A KNW Novel Schoolon három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Nádasi Krisz blogját olvasod az írás örömeiről és technikáiról. Krisz - és csapata - szerkesztőként pontosan olyan írókat támogat az álmuk megvalósításában, mint te.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .