Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mit olvass 2022-ben, ha jó történetet szeretnél írni?

Örök igazság, hogy minél többet olvasol, és minél gördülékenyebb nyelvezettel megírt könyveket, annál jobb a fogalmazási készséged is. A hozzánk beérkező kéziratokon tökéletesen látjuk, ki mennyit olvas.

A blogon az olvasás címkére kattintva rengeteg könyvet találsz, emellé az idei évre szeretnék neked segítséget adni abban, mi az a 12 könyv, amit olvasásra javaslok, ha az írásban szeretnél fejlődni.

A mai cikkben ajánlok hatot, a jövő héten pedig további hatot!

1. Információadagolás

Ha abban szeretnél fejlődni, mit mikor mondj el az olvasónak. Ez lehet egy rejtélyes történet, thriller vagy krimi is, de nem feltétlenül. minden regényben fontos az infóadagolás, tehát hogy a tényeket mikor és hogyan közlöd az olvasóval. Ha ebben szeretnél jobb lenni, olvasd el Agatha Christie-től Az órák c. krimit, és olvasd mellé ezt a cikksorozatomat is, ami összeszedi a történetben felsorolt nyomokat.

2. Dramaturgia: a cselekmény szerkezete

Mikor olvastad utoljára a Gilgamest? Ez az ókori eposz pontosan úgy mesél történetet, ahogy ezt ma a három-, vagy négyfelvonásos szerkezet tanítja. És izgalmas, ígérem, ráadásul rövid is, és ingyenesen letöltheted a MEK-ről itt.

Magáról a szerkezetről írtam egy cikksorozatot, itt találod az első részét, ezt is olvasd a könyvhöz! (Vagy ha van Írói jegyzetek c. kiadványod, abból is leshetsz.)

Mit olvass idén, hogy fejlődj az írásban?

3. Történelmi hitelesség

Ha történelmi regényt írsz, akkor bizony mindennek stimmelnie kell. Rengeteg munkát kell belefektetned, hogy a választott korról mindent megtudj. Sokszor fogod úgy érezni, ez már olyan részlet, amiről valójában nem szükséges tudnod ehhez a novellához vagy regényhez, de ne aggódj. Minél szélesebb a háttértudásod, annál több érdekesség lopózhat bele véletlenül a szövegedbe. Olvasd el Orhan Pamuk török író regényét a könyvek illusztrálásáról a XVI. században (A nevem Piros). Meglásd, felkelti a kíváncsiságod, milyen is lehetett ez a fajta (perzsa vagy heráti) képábrázolás és ezzel szemben mit műveltek épp a velenceiek. Én éppen az idő tájt olvastam ezt a könyvet, amikor a Szépművészeti Múzeumban az Európai festészet 1200-1600 c. kiállítást megnéztem. Csudaklassz élmény volt, ahogy egybecsengett az író fiktív története a szemem előtt kibontakozó valósággal. Te is légy ennyire hiteles!

4. Megelevenedő szereplők 

Egyik kedvenc könyvem a Merénylet Graham Greene-től. Különösen ajánlom, ha szeretnél szerethető negatív hőst formázni. Már az első oldalakon látod Greene zsenijét. Az első pillanattól úgy mutatja a nyúlszájú orgyilkost, hogy azonnal megérted és vele érzel. Fogj egy papírt, és írd ki a fordulatokat: pontosan milyen szóhasználat által kötődik az olvasó a főhőshöz?

Zseniális a felügyelő és a kedvesének jellemábrázolása is. Különösen tetszik, hogy a felügyelő alakja mennyire hiteles: a munkájában mennyire határozott, a szerelemben pedig milyen tétova! 

5. Novella felépítése

Ha rövid történeteket írsz, akkor olvasd el Salman Rushdie Kelet, nyugat c. kötetét. Az első három novella keletiségében sokkal enyhébb csattanót találsz, mint amit megszoktál. A nyugati novellák bújtatva mesélnek csak történetet, inkább gondolatkísérletek. A kötet harmadik blokkja lesz az, ami a megszokott dramaturgiájú novellákat tartalmazza. Gondolkodj mind a kilenc íráson, szedd össze magadban, magadnak a jellemzőiket. Ha van kedved, írj is ilyen történeteket mindhárom blokkból!

6. Költői képek

Mark Helprintől a Téli mese kamaszéveim kedvenc könyve volt. Akkoriban a mindent elsöprő szerelem tetszett a kötet első részében, ma már inkább a varázslatos tél leírása ragadott meg a könyv második részében. Ami miatt olvasd, az a cizellált fogalmazás: néhol túldíszítettnek is érezheted, de ehhez a regényhez szerintem illik. Akármennyit olvasol belőle, sok szép mondatot, érdekes költői képet kapsz. Javaslom, hogy tarts vadászatot, és írd ki belőle ezeket egy külön gyakorlófüzetbe!

Jó olvasást kívánok! Remélem, tetszenek majd a könyvek és sokat tanulsz belőlük. Ne feledd: jegyzeteld a szófordulatokat mindegyikből, elemezd magadnak, tanulj belőle! 

Ha pedig beszélgetni is szeretsz ezekről a témákról, gyere el valamelyik tanfolyamomra – otthon fogod érezni magad!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .