Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mit olvass 2022-ben, ha jó regényt szeretnél írni? – 2. rész

Az olvasás a legjobb dolog, amit tehetsz, ha jól szeretnél írni. A blogon az olvasás címkére kattintva rengeteg könyvet találsz, emellé az idei évre szeretnék neked segítséget adni abban, mi az a 12 könyv, amit olvasásra javaslok, ha az írásban szeretnél fejlődni.

A múlt héten ajánlottam neked hatot, a mai cikkben pedig mutatok további hatot!

1. A szereplő gondolatainak megfogalmazása

Óva intelek tőle, hogy belemenj a szereplőid fejébe – ugyanis a legtöbbször a kezdő írók ezt elrontják, a kéziratokban a gondolkodó szereplők gondolkodása rendre unalmas. Ha viszont jól csinálod, rengeteget hozzáad az olvasási élményhez! Szeretnél ebben fejlődni? Akkor ajánlom Tony Parsons Férj és feleség c. regényét, amely belemegy a főhős gondolataiba, mégsem érdektelen egy pillanatig sem! Lásd a saját szemeddel, mitől lesz érdekes a gondolatok leírása: amikor újat mondanak! Jegyzeteld ki a kedvenceidet, hogy bármikor rájuk pillanthass, akár írás közben is.

2. Sok részlet vagy kevés részlet?

Félsz tőle, hogy túl sok részletet osztasz meg az olvasóval, és ez neki nem érdekes? Vagy éppen túl kevés lesz? Azaz attól tartasz, túlírt vagy alulírt lesz a regényed? Olvass bele a Végtelen tréfa c. könyvbe David Foster Wallace-től. Nem mondom, hogy olvasd el az egészet, mert több mint ezer oldal, de érdemes beszerezned vagy kivenned a könyvtárból. Ez a nemzetközi bestseller elképesztően mélyen belemegy nemcsak a lelki folyamatokba, de a történésekbe is. És éppen ettől lesz érdekes. Olyan részt olvass belőle, ami a te figyelmedet jobban felkelti: inkább a teniszező kamaszok, inkább a politika, vagy inkább a filmkészítés érdekel, netalán a drogosok élete? Válassz egy kb. ötoldalas részt és kifejezetten a részletességet tanulmányozd. Azt az egy oldalt, ami a legérdekesebb, másold is ki a gyakorlófüzetedbe!

3. Nézőpontok váltogatása

Akár olyan regényt írsz, amely több szemszögből ábrázol egy történetet, akár a narrátorod olyan, hogy több nézőpontkarakter által meséli a sztorit, hasznos lesz számodra Dymphna Cusack ausztrál írónő A megperzselt fa c. könyve. Ez három szereplő történetét meséli el: egy bennszülött kisfiúét, a boltos-postás kisasszonyét és egy volt katonáét. Mindhármuk jelenetei E/3. nézőpontban íródtak, a szerző belemegy a gondolataikba, és mind a hármukkal úgy együtt tudsz érezni, hogy libabőrös leszel! Az író tökéletesen választotta meg regénye szereplőit: különböző szempontból látják ugyanazt a problémát, a fejlődő ausztrál társadalmat, a bennszülöttek helyzetét és a háborút.

Olvastál már levélregényt? Íme az én kedvencem!

4. Levélregény

Elég sok olyan regényt olvastam már, ami levelekből és üzenetekből áll, de messze a legjobb ezek közül a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság Mary Ann Shaffertől. Sikerült karaktereket megelevenítenie csupán a leveleiken keresztül, miközben a levelek egyetlen sora sem fölösleges! Sőt, majd meglátod, a regény végén majd azt kívánod, bár hosszabbak lennének a levelek. Melyek a kedvenc leveleid? Szedd őket ízekre: miért jók?

5. Világalkotás

Az egyik kedvenc fantasym Moskát Anitától az Irha és bőr. Az alapötlet is remek, de amire külön figyelj: sikerült létrehoznia egy olyan alternatív, magyar helyszínt, amit elhiszel és imádsz! A disztópiája sokkal jobban fáj, amiért a szomszédban játszódik – illetve sok olvasójának konkrétan ez a városrész az otthona. Amikor azon gondolkodsz, milyen helyszínen játszódjon a történeted, válassz bátran magyar helyszínt – Moskát Anitának bejött! Figyeld meg, hogyan alakítja ki azt a Budapestet, Magyarországot és Európát, ahol a regénye játszódik. Minden részletet pontosan ismer, sokkal több a háttértudása annál, mint ami végül bekerült a könyvbe. 

6. Romantika

Amikor valaki jó szerelmi történetet keres, az Ambrózy-sorozatot szoktam neki ajánlani Böszörményi Gyulától, ám az elég sok olvasnivaló, és kevés benne a konkrét romantika. Hadd ajánljam most A Rosie-projektet az új-zélandi Graeme Simsiontól. Hogy miért? Mert egy néhány óra alatt bekebelezhető, könnyű olvasmány, szerintem te is ilyet szeretnél írni, ha romantikus regényt írnál. Amitől különösen működik ez a könyv: hogy a főszereplő nem veszi észre, hogy szerelmes, és hogy az útja rögös, de ő nem adja fel. Az olvasók pontosan erről a romantikáról ábrándoznak, ez sokkal megkapóbb, mint a kőgazdag és bunkó férfi és a szende lány szerelme. Hidd el, hogy az olvasóid szeretik a különlegességet, a szívről és szívből szóló romantikát!

Remélem, tetszenek majd a könyvek és sokat tanulsz belőlük. Ne feledd: jegyzeteld ki a gyakorlófüzetedbe a szófordulatokat mindegyikből, elemezd magadnak, tanulj belőle! 

Ha pedig beszélgetni is szeretsz ezekről a témákról, gyere el valamelyik tanfolyamomra – otthon fogod érezni magad!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .