Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!
Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Partnerinterjú Gebei Viki grafikussal

Szeretném nektek bemutatni egyik partneremet, Gebei Vikit, aki grafikusként tevékenykedik. Sok ügyfelemnek ajánlottam már könyvborítótervezésre és kiadványszerkesztésre, tördelésre, az eredmény pedig minden esetben magáért beszél. Az új Hogyan írjunk könyvet? borítójának tervezésénél is nagy segítséget kaptam tőle. 

Honnan jött az ötlet, hogy kiadványok grafikus tervezésével szeretnél foglalkozni?

Gebei Viki

Viki: Szeretem a szimmetriát és az esztétikát. Teljességet érzek, amikor elkészülök egy kiadvánnyal és minden oda kerül, ahová elképzeltem. Kicsit olyan ez, mint amikor kitakarítod, rendbe rakod az otthonod és utána elégedetten, hátradőlve gyönyörködsz, hogy minden letisztult és a helyén van. Ugyanilyen fontos számomra az ügyfeleim boldog és lelkes visszajelzése, ami folyamatosan feltölt a munkáim során. Ez a két rész pedig abszolút szimbiózisban van egymással. 
A grafikus világ kiadványszerkesztés ága először az iskolapadban tetszett meg és azután kezdtem el e köré építkezni szakmai szinten. Így választottam a két céget, ahol a gyakorlataimat töltöttem. Egy évvel később, miután elvégeztem a képzést, kiadványszerkesztő lettem egy nyíregyházi magazinnál.

Milyen kiadványokon dolgoztál eddig? 

Viki: A kisebb terjedelmű kiadványoktól (pl.: szórólap, plakát) kezdve egészen a nagyobb volumenűekig (pl.: termékkatalógus, újság, magazin, könyv) terjed a skála a munkáim között, online és offline területen egyaránt.

Mesélj nekünk kicsit a borítótervezésről! Mi ennek a folyamata? 

Viki: Egy könyv esetében az első lépés, hogy a szerzővel együttműködve ráhangolódjak arra, vajon mit szeretne látni a borítón. A személyes találkozók híve vagyok, mert ahhoz, hogy hiteles borítót tervezzek – ami képviseli a szerző és a mű értékeit – szükségem van arra, hogy amennyire a körülmények engedik, megismerjem azt, akinek készítem. Arra is van példa, hogy elég egy telefonos egyeztetés és sikerül ráéreznem a feladatra. 
Miután megvan a szikra, magával ragadnak a tervezés és szerkesztés folyamatai: a megfelelő betűtípusok kiválasztása, a kompozíció és a színek összefonása. Tervezés közben több körben küldök helyzetjelentést egyeztetés végett, hogy aztán a végeredmény tökéletes legyen a szerző számára.

Beszéljünk kicsit a szöveg és a kép kapcsolatáról. Mi határozza meg, hogy milyen típusú könyvhöz milyen betűtípus illik?

Viki: Intuitív embernek tartom magam, így nehéz szavakba öntenem, hogy miért választok egy betűtípust az adott könyvhöz. Amellett, hogy követem az alapszabályokat, melyeket megtanultam, abszolút a szememre és az ízlésemre hagyatkozom. Nálam ezek határozzák meg a betűtípus stílusát.

Hány betűtípus lehet egyszerre egy borítón?

Viki: Én a kettőt tartom a maximumnak, annál többet nem szoktam használni, mert nem tartom esztétikusnak.

Mindig vannak aktuálisan menőnek számító borítók. Mennyire követed a divatot ilyen téren?

Viki: Mikor hogy. Amikor épp kedvem van és szünetre vágyom, szétnézek pár olyan oldalon, ahol más grafikusok éppen aktuális munkáit végiglapozom. Könyvborítókra olyan esetben keresek rá, amikor inspirációra van szükségem.  

A rajzolt vagy a fényképes borítók jobbak szerinted? 

Viki: Mindkét stílust egyformán jónak tartom és a könyv műfajától függ, hogy éppen melyiket alkalmazom. Rajzolt borítóhoz példaként eszembe jut Sarkadi Kriszta – Mesés életem könyve, melyen az illusztráció és a cím betűtípusa is rajzolt elem és tükrözik a könyv belső tartalmát. Gamplett Gábor – Maraton életre és halálra című könyvének borítója esetében pedig fényképes alapot terveztem a legjobb hatás elérése érdekében. 

Színek tekintetében mit tartasz előnyösnek?

Viki: Nincs konkrét szín, amit előnyösnek tartok, csak olyan, amit az éppen aktuális mű kíván. A fő szín választásnál néha figyelembe veszem, hogy az adott színnek pszichológiailag milyen jelentése van. Például Gábor könyvénél a sárga színt is ez alapján választottam: egyrészt figyelemfelkeltő, másrészt a sárga szín gondolatébresztő, úgy éreztem, teljesen témába vág. 

Mennyi idő egy borító megtervezése? 

Viki: Az adott műtől és a szerzőtől függ, így erre fix idő intervallumot nem tudok mondani. Van olyan, hogy annyira ráérzek a tervezés ízére, hogy 1 nap alatt elkészülök úgy, hogy a  szerzőnek is tetszik a végeredmény. Ezzel szemben olyan is előfordul, hogy elhúzódik a folyamat, mert előjön az alkotói válságom és szükségem van pár napra, hogy belelendüljek. Szerencsémre ez csak akkor fordul elő, mikor ezt az idő is engedi, mert egyébként, ha sürgős munkáról van szó,  kifejezetten hatékony tudok lenni.

A belív tervezésére mi a bevált gyakorlatod? 

Viki: Úgy gondolom, hogy legyen az bármilyen könyv, a belív ugyanolyan kreatív munkát igényel, mint a borító. Persze a belívnek több része van és ezáltal több egyeztetést is kíván. A címoldalaktól, az impresszumtól és a tartalomjegyzéktől  kezdve a fejezeteken át egészen a könyv végéig minden apró részletet fontosnak tartok. Ezért szerkesztés közben folyamatosan ötletelek és olyan lehetőségeket mutatok a szerzőnek, amivel kiemelkedő lesz a végeredmény. Legyen szó akár arról, hogy milyen betűtípussal és hova kerül az oldalszámozás és milyen díszítő, kiegészítő elemet használunk mellé. Mutatok példát Gamplett Gábor Maraton életre és halálra című könyvéből:

Képes mesekönyvek esetében mi a legjobb megoldás a képek és szöveg elhelyezésére?

Viki: Szeretek szabad lenni tervezés terén és erre biztatom az ügyfeleimet is, így a legjobb megoldás az, amit a szerző és én közösen megálmodunk. Fontos a szöveg és a kép kapcsolata, ezért egy oldalpáron belül összekötjük őket. Elrendezésben rengeteg lehetőség van: a szöveg körbefut a kép körül, a kép elfoglal fél, egész vagy akár a dupla oldalt és a szöveg fölé, mellé, alá vagy rá kerül. Ezeknek a lehetőségeknek csak a képzeletünk és a margók szabnak határt! Mutatok egy példa oldalpárt, Kovács-Kilvády Móni:  Hú mama, ez nagyon jó című könyvéből, ami szerintem az év legklasszabb programajánlója a kisgyermekes szülőknek és szeretettel ajánlom mindenkinek:

Igen, én is Móni könyvét látva kerestelek meg annak idején, dolgozzunk együtt, és azóta sok ügyfelemnek ajánlottalak borító- és belívtervezésre. Ezek közül melyik a kedvenc munkád?

Viki: Hálás vagyok, mert csodás szerzőkkel dolgoztam és dolgozom együtt. Mindegyik alkotás folyamatában tanulok valamit és azt hiszem, mindenki nevében mondhatom: büszkék vagyunk a végeredményekre. 
A kedvencem Sarkadi Kriszta – Mesés életem könyve. Imádtam a közös munkát Krisztával, minden perce élmény volt és tanulás, szakmai és önismereti szinten egyaránt. 

Neked is tetszenek Viki munkái? Az ügyfeleimet szívesen összekötöm vele, tehát ha tőlem kértél lektori véleményt, szerkesztést, vagy voltál nálam tanfolyamon, kérd tőlem, hogy mutassalak be titeket egymásnak és Viki a piaci áraihoz képest engedménnyel elkészíti a te könyvedet is!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .