Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan adott a CIA Nobel-díjat Paszternaknak?

Talán rémlik, hogy Borisz Paszternak a Zsivágó doktorral Nobel-díjat kapott, és talán az is, hogy visszautasította. Ha ez utóbbira is emlékszel, akkor azt kérdezem, gondolkodtál-e rajta, miért tett így?

Mostantól a blogon mesélek nektek irodalomtörténeti érdekességeket is, egyszerűen azért, mert engem érdekel az ilyesmi. Létrehozok egy „történelem” kulcsszót, ezt figyeld, ha te is szereted az efféle ínyencségeket!

Nos, Paszternak Oroszországban híres költő volt, és már többször jelölték a díjra: versesköteteivel. Fogalma sem volt róla, hogy híre ment a regényének. Ugyanis miután megírta, elküldte a kiadójának, de ők visszautasították, mondván, ez sosem jelenhetne meg, mivel rossz fényben tünteti fel Oroszországot, és az egyén érdekeit a közösség érdekei elé helyezi. Paszternak egy olasz kiadóval tárgyalt hát a regényéről, aki olasz nyelven megjelentette volna. Le is tárgyaltak mindent, a kiadó elkérte fordításra a regényt…

És ekkor lépett közbe a CIA.

Pontosan amiatt, amiért az oroszok visszautasították a regényt, szerintük jó lett volna, ha a könyv nagyobb nemzetközi nyilvánosságot kap (1958-at írtunk, a hidegháború javában dúlt). Tisztában voltak Paszternak terveivel, no meg azzal is, hogy a jelölés feltétele, hogy egy könyv eredeti nyelven jelenjen meg – fogták hát és lenyúlták a kéziratot. No nem ellopták, csak amikor az olasz kiadó, Feltrinelli utazott hazafelé a kézirattal, leszállíttatták a gépet Máltán, titokban kivették a csomagból a Zsivágót és szépen lefényképezték az oldalakat.

A kézirat repült tovább, a CIA meg lefordíttatta oroszra és elküldte Svéd Akadémiának.

Mivel erről Paszternak nem tudott, meglepte, hogy Nobel-díjat kapott. A kormányzat azonban ellene fordult, az Írószövetségből is kizárták, és börtönnel fenyegetve kényszerítették a díj elutasítására.

Az író így lemondott a díjról, és békén is hagyták – de a történetnek még sincs igazán jó vége (hogy is lehetne, még a sztálini időket élték, bár már Hruscsov vezetésével). Paszternak szeretőjét (akiről Lara figuráját mintázta) ugyanis 8 év kényszermunkára ítélték, amint meghalt a költő. Az indok? Ő részesült a Doktor Zsivágó külföldi jogdíjaiból.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .