Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet

Elérkezett március első péntekje, azaz a következő cikk ideje, amely közelebb visz a regényed megírásához.

Az első jelenet kemény dió. El kell döntened, hogy mi történjen itt, azaz hogy a sztorid mely pontján kezd el a mesélést? A Hogyan kezdjem a regényemet? című bejegyzésemben pontosan ezt taglalom.

Hallottad már ezt a kifejezést, hogy írói ígéret? Arra mondjuk ezt, ahogy, amivel egy regény elkezdődik. Az írói ígéret roppant sokrétű. A lényeg az, hogy mit érez az olvasó, amikor elkezdi a könyvet: erről itt írtam hosszabban.

A sztorid kezdete a könyved első 10-20%-a. Mi történik ezeken az oldalakon? Olvasd el ezt a cikket, hogy tisztában legyél a részletekkel.

Miről szól a könyved első három oldala? Sanszos, hogy alapvetően problémás – amiatt mondom ezt, hogy a legtöbb kézirat, amit látok, rosszul kezdődik. Miért kezdted rosszul a könyvedet? A helyes információadagolásról ebben a cikkemben írtam példákkal.

Ha már első fejezet, fontos tisztáznunk, hogy mi a különbség a fejezet és a jelenet között. Ebben a bejegyzésben ezt részletesen elmagyarázom.

Kezdő írók gyakran mondják, hogy nem olvasnak olyan sokat, hogy meg tudják állapítani, ha egy történetkezdés vagy csavar, helyzet klisé, túlhasznált, és így unalmas. Éppen ezért összeszedtem 10 olyan, cselekménnyel kapcsolatos klisét, amivel semmiképp se kezdj könyvet!

Az üres papír látványa ijesztő tud lenni. Kezdj hát neki az írásnak!

Hogyan kezdj szakkönyvet?

Ha elhatároztad, hogy szakmai vagy ismeretterjesztő könyvet írsz, és már a tartalmat is eldöntötted, a vázlatot elkészítetted, akkor az első rész, amelyet megfogalmazol, valószínűleg az előszó lesz. Ebben a bejegyzésben segítek, hogy a kezdésed lényegre törő és figyelemfelkeltő legyen.

Memoárt írsz?

Remek! Nem egyszerű feladat, többszörösen összetett figyelmet igényel, hogy az olvasó számára ne legyen unalmas. Itt egy kis segítség a kezdéshez.

Lássuk a kezdéseket zsánerek szerint!

Ha egyszer belelendülsz a regényírásba, abba sem tudod majd hagyni az írást!

Még egy lényeges dolog a kezdéshez

Amikor megfogalmazódik benned egy ötlet, általában azt is tudod, kinek a nézőpontjából kezded az írást, ki lesz a narrátor, ki meséli a történetet. Ez a döntés általában ösztönös, holott érdemes végiggondolni, valóban a legjobb felállást választottad-e az adott történethez és mondanivalóhoz. A nézőpont sokféleségéről ebben a cikkben mesélek.

Az „Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével!” sorozat eddig megjelent részei:

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .