Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Szerkesszünk Word dokumentumot!

A minap diktált szöveget szerkesztettem, és szükségem lett arra a billentyűkombinációra, amivel az „enter” szót ki tudom cserélni egy valódi sortörésre egy sima Windowsos „replace” paranccsal. Mivel nekem nagyon hasznos volt, gondoltam, megírom blogposztban is, és összeszedek mellé még pár olyan billentyűkombinációt és parancsot, ami egy kézirat szerkesztése közben neked is jól jöhet.

Az alábbi lista például akkor lesz hasznos, amikor te is szöveget diktálsz. A szövegfelismerő a hanghordozásod alapján nem fogja tudni, hova szántál pontot, vesszőt, sortörést és egyebeket. Ezeket ezért érdemes kimondani, és amikor a bediktált szöveget szerkeszted, egy egyszerű „replace all” (cserélj mindent) paranccsal cserélj le minden „vessző”-t „,”-re.

Akkor is jól jönnek ezek a kódok, ha rájöttél, hogy a kéziratodba fölöslegesen tettél bizonyos karaktereket, billentyűleütéseket (pl. tipikusan ilyen a „Tab” billentyű alkalmazása az első bekezdés behúzásának beállítása helyett, vagy hallottam már nyomdától, hogy az „Enter” billentyű helyett a „Shift” + „Enter” kombinációt javasolják, holott így a stílust nem lehet beállítani). Szövegek szoftverek közti konvertálásakor is jó hasznát veszed majd!

Lássuk!

MS Word billentyűkombinációk speciális karakterek kereséséhez

Ha ezt keresed…

…ezt írd be a „find” (keresés) vagy „replace with” (erre cseréld) mezőbe:

Sortörés/enter ^p vagy ^13
Tabulátor/Tab ^t vagy ^9
Angol kötőjel (—) ^+
Gondolatjel (–) ^=
Kézi sortörés (Shift+enter) ^l vagy ^11
Hasábtörés ^n vagy ^14
Oldaltörés ^12 vagy ^m
Szakasztörés ^b
Elválaszthatatlan szóköz ^s
Sor végén nem törhető kötőjel ^~
Opcionális kötőjel ^-
Bármilyen szám (amikor ezeket át akarod írni betűvel) ^#
Bármilyen betű (pl. egy számhalmazban) ^$
Szöveg közé szúrt képek (ábrák feliratozásánál hasznos) ^g
Végjegyzetek ^f vagy ^2
Lábjegyzetek ^e
Egy leütésnél hosszabb szóköz (keresi a „Tab” leütést, mindenfajta szóközt) ^w

Bónusz

Még egy hasznos billentyűkombinációt tanulj meg, ami szerkesztésnél, javításnál jól jön!

Ha bekapcsolva felejtetted a „Caps Lock” billentyűt, ne töröld ki a téves szöveget. Jelöld ki, majd nyomd mega „Ctrl” és „F3” billentyűkombinációt. Ha egyszer nyomod meg, átváltja a csupa nagybetűs szöveget kisbetűsre, ha még egyszer, nagy kezdőbetűsre, ha pedig még egyszer, akkor újból nagybetűsre.

Könyvjelzőzd be ezt a listát magadnak, és ha te is ajánlasz bármilyen billentyűkombinációt, szerkesztési tippet Wordben, a hozzászólásokban várjuk!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .