Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mond neked valamit az, hogy BULLET JOURNAL?

Minden bizonnyal te is vezetsz valamiféle határidőnaplót: előrenyomtatott naplót, esetleg egy alkalmazást a telefonodon. Ebbe írod a találkozókat, a feladatokat, a vegyes jegyzeteket, mondjuk hogy mit kellene venni. Én életem jellemzően nagyobb részében üres füzetben vezettem ezeket a dolgokat – aminek nemrég egy amerikai férfi, Ryder Carroll rendszert és nevet adott: BULLET JOURNAL. Nos, az ő rendszere valamilyen, a többi üres füzetezőé meg vagy ilyen, vagy másmilyen, de a lényeg: rengeteget lehet tanulni mások füzetezési szokásaiból.

Ha téged is érdekel, hogyan vezesd üres füzetbe a dolgaidat – az összes dolgodat -, hogyan legyen egyéni bullet journalod, akkor neked is ajánlom Tóth Cili könyvét!

Tóth Cecília: Kreatív időtervezés

A Kreatív időtervezés – Legyen élmény a feladataid vezetése című könyv egy gyakorlati útmutató, ami lépésről lépésre bemutatja, hogyan készítsd el magadnak egy üres füzetben a csak rád jellemző határidő-teendőlista-jegyzetfüzet keverékét. Ennek a folyamatnak során nem csak az életedet ismered meg jobban, hanem átérzed és megérted, hogyan lehetsz hatással annak alakulására is. Ötleteket, praktikákat kapsz, megismered az eszközöket és lehetőséged lesz formálni az időtervezéshez fűződő viszonyodat, hogy számodra is élmény legyen feladataid vezetése, és azok elvégzése is.

Ha hallottál már a bullet journal módszerről, vagy szeretnél többet megtudni róla, Cili könyve a legjobb mű e témában. Ugye felkeltette az érdeklődésed? A könyvet a Zezil iránytű oldaláról tudod megrendelni, de a könyvesboltokban is megtalálod.

A közös munka

Cilit régről ismerem, néhány utcára lakunk egymástól, így rendre összetalálkozunk – a Bullet Journal Klubból is ismerjük egymást, illetve Cili is keresett már évekkel ezelőtt a könyvötletével. Sokszor beszéltünk róla, hogy szükség lenne egy efféle részletes útmutatóra, és össze is állította a tartalomjegyzéket, aztán át is strukturálta… Sokat dolgozott vele, mire végre összeállt az anyag.

Amikor átküldte nekem, elkezdtem a szerkesztést, ám rendre olyan kérdésekbe ütköztem, amelyek ezerszavas levelek váltásába torkolltak: ezt a részt áttegyük ide?, ez a fejezet nem lenne jobb amott?, erről a dologról biztos itt kellene írni?, így hát a közös munka hónapokig tartott. Azt hiszem, jó néhányszor rövid szívmegállást okoztam Cilinél a kérdéseimmel és javaslataimmal, de ő kedvesen azt mondja, megérte 🙂

A szöveg szerkesztése amúgy kifejezetten inspiratív volt számomra is: egyfolytában a saját bullet journalom felé nyúlkáltam, hogy azonnal írjak vagy rajzoljak bele valamit…

A szerző így élte meg a közös munkát

Tóth Cecília

„A szerkesztő az az ember, aki rád hozza a frászt, mikor meglátod, hogy kihúzta az írásod felét, és akinek a végén nagyon hálás leszel pont ugyanebből az okból. Nem lehetek elég hálás Krisznek, amiért külső nézőpontból, a megfelelő szakértelmével tudott olyan módosításokat javasolni, ami egyrészt lehetőséget adott számomra, hogy én is egy újfajta nézőpontból gondoljam át a kéziratomat, másrészt olyan végleges formája lett így a könyvnek, amire egyedül nem lettem volna képes.”

Ha téged is érdekel a lektori véleményezés, szerkesztés, itt olvashatsz róla többet! 

Olvass bele!

Miért készíts saját tervezőnaplót?
Mert te is minden év elején keresed az ideális naptárat, amiről azért rendre kiderül, hogy kevés benne a hely, nem jól használható, hiányzik belőle valami: cetlikkel tűzdeled tele, amik állandóan kipotyognak, másféle felépítésre lenne szükséged, vagy egyszerűen csak nem érzed a magadénak.
Így voltam ezzel én is. Nem éreztem magaménak.
Márpedig amíg nincs meg bennünk ez az érzés, nem fogunk elég motivációt érezni a vezetésére. Egy újabb feladat lesz, egy újabb stresszforrás. Felírtam-e mindent? Meg fogom találni? Nem fogom elfelejteni?  Maga a napló is teherré válhat. Mindennap vezetnem kell? Mindig mindent fel kell írnom benne? Mindig magammal kell vinnem?

Szeretném neked megmutatni, hogy egy tervezőnapló vezetése élmény. Szeretném feloldani benned az ehhez társuló kételyeket és félelmeket. Bebizonyítom, hogy egyszerűen és kevés energiabefektetéssel is lehet jól vezetni egy saját füzetet.
Azt fogom neked megmutatni, hogy feladataid és gondolataid vezetésével hogyan válnak gördülékenyebbé a hétköznapok, és hogyan ismerheted meg jobban önmagadat.
A saját füzeted rávilágít majd, mi a fontos számodra. Kikristályosodik, mit vársz az élettől és mit tehetsz annak érdekében, hogy ez világossá váljék!
A tervezőnapló arról szól, hogy rögzíted az életedet, tapasztalatokat szerzel és ebből születik meg egy szebb jövő. Ugyanis minden, amit gondolsz és teszel, dokumentálható. A tervezőnapló lényege a megfelelő dokumentálás: hogy mindent felírhass, ami csak eszedbe jut – olyan módon, hogy ez később kereshető, sőt, kipipálható vagy átalakítható legyen!

Tóth Cecília: Kreatív időtervezés

Ez a könyv iránytű a saját tervezőnaplód létrehozásához, azaz az álmaid megvalósításához. Azért nevezem iránytűnek, mert tájékoztatásra szolgál. Az, hogy hova szeretnél eljutni és milyen utat választasz magadnak, az rajtad múlik. Ez a könyv megmutatja a lehetséges irányokat, de nem szab korlátokat – a lehetőséget minden esetben meghagyja neked, hogy eldöntsd, mi segít az utadon és mi nem. A segítségével elnavigálod magad az általad kiválasztott célba.
Ez a könyv leírja az elveket, majd megismertet számos variációval, melyek alapján kialakíthatod a saját rendszeredet. Rengeteg ötletet kapsz, hogy felismerd az igényeidet és megtaláld a megfelelő formát a fejedben cikázó gondolathalmaznak. A legfontosabb pedig: mivel a rendszer biztos alapokra épül, látni fogod, mi az, amitől működik majd a rendszered, amitől nem csak hirtelen fellángolás lesz a füzeted vezetése, hanem egy életen át tartó biztos társat kapsz általa.
A könyv ötletei közül úgy szemezgethetsz, mintha a piacra mennél: megnézed a kínálatot és összeválogatod magadnak, amire szükséged van. Ha egy idő múlva rájössz, hogy azt a portékát mégsem szereted, akkor a következő piaci bevásárláson választhatsz helyette egy másmilyent. Lehet, hogy az sem lesz az igazi? Persze, de akkor nem vásárolsz hasonlót egy ideig, és nem vész kárba a próbálkozásod, mert megízlelted, most már ismered, és eldöntheted, hogy egy ideig – vagy soha többé – nem főzöd meg.

Ha kipróbáltál egy ötletet, de nem tetszett, akkor is tanultál belőle. Jobban megismerted magad, és ezután bátrabban fogsz kísérletezni, hiszen tudod, hogy nincs vesztenivalód. Aztán egy idő után kialakul az ízlésed. Hosszabb távon állandó elemekkel dolgozol majd, de rugalmas maradsz, a rendszeredet mindig egy-egy új elem színesíti majd. Amikor pedig azt érzed, neked egészen más repertoárra van szükséged, mert belül is változtál, túlnőttél a mostani rendszereden, akkor elkezded újra a kísérletezést és variálást. Hiszen a piacon annyiféle árut tudsz összeválogatni, és annyiféleképpen tudod őket elrendezni, elkészíteni, ahányféleképpen csak szeretnéd – vagy ahogy a kreativitásod, szervezőképességed, időd épp engedi.

A tervezőnapló a lehetőségek tárháza. Amiért vezeted, amit vezetsz benne, amiben vezeted, ahogy vezeted: mind rajtad múlik. Ez a te világod, amiben akkorát álmodhatsz, amekkorát csak szeretnél. Járhatsz benne két lábbal a földön, lebeghetsz a flow hullámain, vagy repülhetsz a képzeleted szárnyán. Itt senki nem fogja megmondani neked, hogy mi a jó és hogyan kell cselekedned. Te fogod kitaposni magadnak az utat, és élvezni fogod minden percét. Rengeteg próbálkozással, tévúttal lesz tele ez az ösvény, de még akkor is előrefelé tartasz, amikor azt hiszed, nagyon rossz irányba haladsz. Számos tapasztalattal leszel gazdagabb, megismered a gyengeségeidet és az erősségeidet, elfogadod a hibáidat, tudni fogod, mire vágysz és mi okoz örömet, melyek az életed prioritásai. Megtanulsz játszani, és ahogy a naplódat alakítod, vele együtt alakul az életed is – olyanná, amire vágytál.
Vágjunk bele!
Legyen élmény a feladataid vezetése!
Legyen élmény a jegyzetelés!

Olvasnál még a bullet journalról, az üres füzetben vezetett határidőnaplóról? Ha kedvet kaptál, akkor ne habozz és szerezd meg most! A könyvet itt tudod megrendelni.

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .