Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

16 ötlet, mit írj az üres füzeteidbe!

Te is imádod a gyönyörű füzeteket? És te is hajlamos vagy venni egy tizediket, holott még az előző kilenc sincs tele? Hát, üdv a klubban! Én is imádom a füzeteket, és én sem állom meg, ha látok egy szépséget. Próbálom is őket hasznosítani, és arra gondoltam, összeírom, mihez kezdek a füzeteimmel, hátha neked is segít. 

A poszttal párhuzamosan facebookon is indítok egy nyereményjátékot, gyere, játssz velem!

1. Novellaírás

Gondolhatod, hogy szerintem a legjobb dolog, amit egy füzettel kezdhetünk, hogy történeteket írunk bele. Novellákat füzetbe írni jó dolog (utána be lehet őket diktálni a telefonba), de persze a szakmai könyvedet vagy cikkeidet is vázlatolhatod. A regényed jegyzetelése sem rossz ötlet, bár erre inkább az Írói jegyzeteket ajánlom!

2. Ötletnapló

Maradjunk az írásnál: jó, ha van egy külön füzet az ágyad mellett (és egy másik a táskádban), amibe a novelláidhoz írsz ötleteket, esetleg regényötleteket, jelenetötleteket, témákat, poénokat vagy bármi egyebet.

3. Klasszikus napló

Kamaszkorunkban sokan vezetünk naplót, de jólesik néha felnőttként is lejegyezni egy-egy napot. Akár történt veled valami fontos, akár csak egyszerűen jó vagy rossz napod volt, klassz ezt kiírni magadból. Az én naplóm, ami az ágyam mellett van, vegyes: egyrészt klasszikus napló, mondjuk évente egyszer-kétszer hosszasan írok bele, de a többi alkalommal a sztoriötleteket írom bele. 

A tiédet használhatod hálanaplónak: minden este beleírhatod, aznap miért vagy hálás, vagy írhatsz bele minden reggel, napkezdésként, bármit, ami eszedbe jut. Használd úgy, ahogy az neked a legjobb!

4. Bullet journal

Tudod, mi az a bullet journal? Egy üres füzet, amit határidőnaplóként használsz. Ha nem ismered a rendszert, ajánlom a magyar szakértőjét, Tóth Cilit, aki a zezil.hu oldalon ír rengeteget róla, hogyan adminisztráld hatékonyan az életed. Könyvet is írt róla (én szerkesztettem), természetesen ezt is ajánlom!

5. Évértékelés és évtervezés

Tervező alkat vagy? Akkor tarts velem: én minden év végén áttekintem az évemet, és minden januárban megtervezem a következőt. A rendszeremről Könyv Guru oldalára írtam négy cikket, itt találod az elsőt! Az értékelés, illetve tervezés lényege, hogy minden nap írok néhány szót vagy bekezdést egy bizonyos témában. Én ezt a bullet journalomban teszem meg, de idén elgondolkodtam rajta, hogy esetleg különválasztom. Végül nem tettem, de neked lehet, hogy úgy kényelmesebb.

6. Rajzfüzet

Az írás remek hobbi – de a rajzolás is. Miért ne tanulhatnál meg jobban rajzolni? Miért ne gyakorolnál egy szimpla, üres füzetbe? A neten rengeteg gyakorlóvideót találsz, ha van egy fölösleges füzeted és néhány szabad perced, kezdj bele!

7. Receptes könyv

Biztos te is a netet hívod időnként segítségül, amikor új ételeket keresel, amikor azon gondolkodsz, mit főzz. No és hogy mented el ezeket a recepteket? Lehet persze könyvjelzőzni a linket, de talán nem mobillal a kézben akarsz főzni. Megértem. Én sem vagyok ilyen alkat. Erre jó megoldás egy külön füzet, amibe beírod a recepteket, vagy főzés előtt, vagy csak utána, ha beválnak.
(Főzéssel kapcsolatban van még időkímélő tippem, lásd ezt a korábbi cikkemet!)

8. Menükönyv

A menütervezést segíti az is, ha utólag írod le, mit evett, mit főzött a család. Erre a célra ráadásul az előre nyomtatott határidőnaplók is megfelelnek. Ha év végén találsz egy gyönyörű határidőnaplót öt fillérért, vedd meg és használd erre. Csak a napokat nézd benne, január 1.hez írd be, amit január 1-jén főztetek, aztán ha nem készül semmi január 5-ig, akkor azok a napok üresen maradnak. Ez a füzet egyrészt arra lesz jó, hogy lásd, milyen gyakran főztök és így előre is ügyesebben tervezz, másrészt abban is remek segítség, hogy amikor nincs ötleted, visszanézed, mit ettetek korábban.

9. Mivel töltöd az időd? Azaz logbook

Ha van egy üres határidőnaplód egy korábbi évből, amiben egy oldal egy nap, és esetleg fel is van osztva mondjuk 15 percenként, az remek lehetőség arra, hogy beleírd, tényszerűen mivel foglalkozol. Ez főleg akkor lesz elképesztően hasznos, ha otthon dolgozol, vagy ha fogalmad sincs, hová folynak el életed percei. 

Hogyan vezesd? Ha ma december 20-a van, nyisd fel a határidőnaplót ennéll a napnál és hagyd nyitva az asztalodon. Írd bele, hánykor keltél fel. a nap folyamán akkor, amikor tevékenységet váltasz, jelöld ezt meg a naplóban, és írd is oda, mit csináltál. 

Nekem ez akkor volt óriási segítség, amikor éreztem, hogy sokat lógok a neten – de nem akartam alkalmazást keresni rá, hogy ebben megakadályozzon, okosan szerettem volna megoldani. Abban is segített, hogy lássam, egy nap mennyi időt töltök konkrétan munkával, mennyi a házimunka és a többi. Így derült ki például, hogy reggel a konyha összedobása egy óra munkát jelent. 

10. Szakkönyvek kijegyzetelése

Te is olvasol szakmai könyveket? No és hogyan hasznosítod a tanultakat? Ha csak elolvasod a könyvet és gondolkodsz rajta – az bizony nem túl hatékony. Én egyrészt aláhúzom a könyvekben a lényeget, másrészt ki is írom mindezt egy füzetbe. Mindegy, mi a téma: a vulkánok működése, pszichológia vagy gyereknevelés – füzetbe vele! Sokszor nem is folyó jegyzetet készítek, hanem rajzos ábrát, például felhőkbe írva a kulcsszavakat és ezekhez kapcsolva a mondandót.

11. Online tanfolyamok

Vezetsz-e füzetet, amikor bármilyen online tanfolyamon veszel részt? Remélem, igen! Ha szeretnél valamit megtanulni, vásárolj hozzá egy szép füzetet és jelentkezz be a tanfolyamra!

12. Úti napló, azaz travel journal

Mostanában ugyan nem utazunk sokat, de ez átmeneti időszak. Készülj a következő utadra! Hová mész? Mit nézel majd meg? Én a nagyobb utazásoknak már a tervezését is füzetben végzem, kigyűjtöm a látnivalókat, a múzeumok nyitvatartását, a szóba jöhető szállásokat és éttermeket. Aztán az utazásra is jön velem a füzet, minden nap írok bele, és beleragasztom a brosúrákat, belépőjegyeket, az instant fényképet, a vásárolt képeslapot.

13. Art journal

Ha szeretsz dekorálni, készíts art journalt, azaz művészies kollázst. Szedj össze olyasmit, amit egy füzetbe bele lehet ragasztani és szép: csokipapír, könyvoldal, újságból kivágott fotó vagy szó, matrica, washi tape, papírcsipke, színes szalvéta… bármi. Rendezd őket kedvedre és ragaszd be. Ennyi! A célja csupán annyi, hogy feldobja a hangulatod. Írhatsz hozzá idézeteket a kedvenc könyveidből, készítheted a teljes art journal oldalt az egyik kedvenc filmednek, a kedvenc évszakodnak vagy ételednek. természetesen rajzolhatsz vagy festhetsz is bele, írhatsz mellé ötvenszavas történetet. Bármit megtehetsz!
(Art journalról nem találtam magyar nyelvű cikket, ezt az angol nyelvűt ajánlom, a böngésződdel fordíttasd le!)

14. Scrapbook

Ha a saját élményeid rögzítésére használod az art journalt és fényképet is teszel bele, az már scrapbook. Rengeteg remek magyar oldal van, ahol találsz róla információt, illetve különlegesen szép alapanyagokat rendelhetsz hozzá. Éld ki a kreativitásodat akár egy olcsó, csíkos füzetben!

15. Kalligráfia gyakorlófüzet

Egyre divatosabb hobbi a szépírás, és külön előnye, hogy a gyakorlásához sajnos kell venned, vagy el kell használnod egy külön füzetet. Ha te is szeretnél gyakorolni, a Facebookon ajánlom ezt a csoportot!

16. Projekttervezés otthon és a munkában

Néhány évenként vannak az életünkben nagy projektek. A munkánkban is, de az otthoni feladataink is sokszor projektként valósíthatóak meg a legjobban. Hogy mire gondolok?

  • Költözés;
  • Lakásfelújítás;
  • Kertépítés, – rendezés, -karbantartás;
  • Esküvő;
  • Babavárás.

Ha ilyen események előtt állunk, annak bizony nem árt külön füzetet nyitnunk. Ebben úgy szedjük össze a feladatokat, ahogy az nekünk tetszik, lehet benne naptár, lehet benne teendőlista, bevásárlólista. Lerajzolhatjuk a lakás alaprajzát, így jelölve, melyik szobát mikor festjük ki vagy rendezzük át, beletűhetjük a garancialeveleket. Csak a képzeletünk és az igényeink szabnak határt, mi kerül a füzetbe!

Te még mire használsz üres füzetet? Segítsd a többiekkel azzal, hogy további ötleteket adsz!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “16 ötlet, mit írj az üres füzeteidbe!”