Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Bundeskrimi? Németországban játszódó bűnügyi regényt lektoráltam

Igazi csemege Vasvári Ferenc krimije, melyben a német rendőrségi munkába nyerhetünk bepillantást. Különösen izgalmas az esetben az, hogy a nyomozó ezzel együtt magyar, illetve az áldozatok egy része is. A regény olyan hiteles, mintha mi magunk is ott ülnénk a rendőrökkel a tárgyalókban, a szirénázó autókban és a kocsmákban, mindeközben a megfogalmazás egyszerre lírai és tárgyilagos, Vasvári mesterien bánik a szavakkal. 

Vasvári Ferenc: Éjjeli pillangók

Egy fiatal magyar nőt meggyilkolnak az észak-németországi Hannoverben, ezért a berlini szövetségi nyomozóiroda az egyik legtapasztaltabb nyomozóját, Veszprémi Pétert küldi ki a helyi rendőrség támogatására. Vajon sikerül Veszpréminek megoldania a gyilkossági ügyet?

Ugye felkeltette az érdeklődésed? Vasvári Ferenc írói oldalán több rendelési felületet is megtalálsz. Válaszd ki a neked megfelelőt, és rendeld meg most!

A közös munka

A jó krimit különösen szeretem, és érdeklődéssel olvastam Vasvári Ferenc regényét, melyből nyilvánvaló volt, hogy a szerző profi módon tisztában van a német rendőrségi munka és bűnügyi nyomozás folyamataival és részleteivel. Ilyenkor, bevallom, roppant elégedett vagyok, hogy olyan szerző ír külföldi terepen, aki lubickol ennek ismerősségében, alátámasztva azt a vesszőparipámat, hogy akkor írjunk nem hazai sztorit, ha csukott szemmel ismerjük az adott ország kultúráját, történelmét, térképét, a szívünkben érezzük a lüktetését.

Ferencnek az információadagolással kapcsolatban adtam tippeket, javasoltam, hogy bonyolítsa kissé a sztorit, adtam is ezekre ötleteket, hogy elindítsam a gondolkodásban. A fogalmazása remek, így írástechnikában főképp a párbeszédekre tértem ki, ezek feszesítésére adtam tanácsokat. Az eredmény magáért beszél – a lejjebb található részletben te magad is meggyőződhetsz róla!

A szerző így élte meg a közös munkát

„Az első emailes kapcsolatfelvételt követően nagyon gyorsan, talán 1-2 napon belül megkaptam Krisztől a kézirat lektorálására vonatkozó ajánlatot, benne a konkrét vállalási árral és határidőkkel. Mivel a feltételeket optimálisnak találtam, az ajánlatot azonmód el is fogadtam.

Vasvári Ferenc

A lektori vélemény az ajánlatban rögzített határidőre landolt az email postafiókomban és nagy izgalommal olvastam el többször, majd nyomtattam ki a dokumentumot, amivel aztán a kéziratom átdolgozásához fogtam.
A lektori véleménnyel kaptam egy 15 A4-es oldalnyi, nagyon részletes dokumentumot az alábbi tartalommal:
– részletes elemzés a főbb szereplőkről, motivációikról
– részletes tanácsok egy regény jó kezdéséről, dramaturgiáról, az egyes jelenetek esetleges hibáiról és hogy ezeket miként lehetne orvosolni,
– a párbeszédek részletes elemzése, mit és hogyan érdemes írni, mire kell figyelni,
– írástechnikával és a helyesírással kapcsolatos észrevételek,
– sok-sok egyéb tanács és hasznos információ.

Az ajánlat része volt egy telefonos tanácsadás is, amit a saját időhiányom miatt sajnos nem tudtam igénybe venni, de legközelebb biztosan nem fogom kihagyni!
Összességében nagyon elégedett voltam Krisz lektori szolgáltatásával, nem hinném, hogy ennél többet egyáltalán meg lehetett volna fogalmazni a műről és tudom, hogy a következő kéziratom véleményezésével is őt fogom megkeresni.
Szeretnéd, ha profi kezekben lenne a kéziratod? Válaszd Kriszt!”

Ha téged is érdekel a lektori véleményezés, szerkesztés, itt olvashatsz róla többet! 

Olvass bele!

Veszprémi első épkézláb gondolata az volt, hogy milyen szörnyű rémálom lehet már az, amiben percek óta más sem történik, csak a telefon csörög irtózatos hangerővel. Kellett neki néhány másodperc, amire az idegrendszere elkezdett működni és rájött, hogy nem az álmában csöng a falra szerelt koszospiros NDK-s vezetékes telefon, hanem itt és most, a való világban, a kis berlini legénylakásában. Remegő kezével megdörzsölte a mindig másnaposan kinéző fejét, kidugta lábát a meleg gyapjútakaró alól, és a frissiben kialakított rítust követve, lassan, minden váratlanra felkészülve lerakta talpát a hajópadlóra. Néhány hete például a saját előző esti gyomortartalmába lépett bele, és vágódott hasra, mivel túl gyorsan akart felállni és megfeledkezett arról az újonnan nyílott kocsmáról a bulinegyedben, ahol az előző két napot töltötte iszákosabb kollégáival és kolléganőivel. Amióta viszont a „megfontoltan kelünk ki az ágyból” stratégiát követte, egyszer sem csúszott el, igaz, szinte minden, a Földön létező dologba sikerült belelépnie. Súlyosan leharcolt farmernadrág, különösen fájdalmas méretű legó építőkockák, ripityára törött bögre és egy erősen kétes állagú, szagú és színű sült grillkolbász. Most például a lábujjai között érzett valamilyen meleg, zselészerű anyagot, de minden lelki erejét összeszedve lelépett a másik lábával is. A lakásba betévedő meztelencsigát a hajópadlón végigkenve odasántikált a telefonhoz és félálomban leemelte a kagylót.

– Müller szeretné látni a formás hátsódat a tizenegykor kezdődő központi eligazításon – szólalt meg egy érdes női hang, köszönés nélkül.
– Biztos vagy te abban, Iris, hogy Müller feltétlenül a hátsómra vágyik?
– Nyomozóm, te bemehetsz az eligazításra, a disztingvált hátsód pedig nyugodtan kint maradhat nálam az előtérben.
– Történt valami? – kérdezte Veszprémi egy ásítást elnyomva.
– Gyilkosság, a részleteket majd Müllertől meghallgathatod.
– Kösz az infót, Iris, érkezem.

Veszprémi első gondolata Iris, a második pedig a hányinger volt, ebben a sorrendben. A telefonkagylót visszaakasztotta a falra, ingatag léptekkel becsoszogott a meztelencsigás talpával a fürdőbe, és beállt a zuhany alá. Nem kellene ennyit innod – mondta magának –, vagy ha már iszol, legalább ne keverj mindent mindennel. A tízpercnyi meleg vizes zuhanyzás csodát tett vele: elmúlt a cigaretta-kolbász-pálinka mindent átható, egymást erősítő, kombinált szaga és nem várt pozitívumként a gyomra is lenyugodott. Miután megtörülközött a nappaliban, és barátságosan integetett a szemközti ház harmadik emeletén lévő panorámás lakás ablakából, távcsővel leskelődő idős hölgyeknek, felhúzta a frissen vasalt alsónadrágját, és rágyújtott egy már félig elszívott cigarettára. Próbálta felidézni, hogy mikor is volt az utolsó gyilkossági ügye, s bár gyakran volt részeg, és emiatt a rövid távú memóriája alkalomszerűen cserbenhagyta, rémlett neki, hogy nagyjából három hónapja zárulhatott le. Heteket dolgozott azon az ügyön, és végül sikerült rekonstruálnia az indítékot és az elkövetés részleteit. A gyanúsított előzetesben várja a tárgyalást, ügy lezárva, Veszprémi pedig unaloműzés gyanánt ismét a depressziójával küzdött. Dolgozott, vagy depressziós volt és ivott, a kettő együtt rendszerint kizárta egymást.

Nem túl környezetbarát módon kipöckölte a cigarettacsikket az ablakon, majd kék farmert és hosszú ujjú, világoskék inget húzott, belebújt barna velúrcipőjébe, végül a kocsikulcsot a bejárati ajtónál álló szekrényről magához véve kilépett a lakása ajtaján. Miközben a zárral babrált, a szemben lévő ajtóban felbukkant egy őszes fej.
– Szép jó reggelt, Petikém, hogy van mindig? – kérdezte az idősebb hölgy és anélkül, hogy választ várt volna, mondta tovább a magáét. – Képzelje csak, tegnap este megint megpróbált valami siheder betörni a lakásomba, de olyan hangosan kiabáltam, hogy elszaladt a pernahajder. Félek attól, hogy valami punk bejön ide hozzám, és elfoglalja a lakásomat. Persze, ha netalán egy fess, fiatal rendőr tévedne be, azt nem zavarnám el, de mégiscsak kellene nekünk ide a házba valami biztonsági kamera, mert ugyan az utcán már van néhány, de ha ezek a semmirekellők ide bejönnek és vandálkodni kezdenek, akkor menten nyomukat veszti a rendőrség.
– Kezit csókolom, Frau Hermann, de hát minek ide biztonsági kamera, ha egyszer itt van maga nekünk? – tette fel a költői kérdést Veszprémi, majd a lépcsőfokokat hármasával szedve lesietett a földszintre.

Ha tetszett a részlet és elolvasnád a teljes történetet, akkor rendeld meg innen, vagy akár innen!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .