Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Volentics András és a Könyv Guru Kiadó

Egy újabb könyvkiadót szeretnénk bemutatni nektek. Volentics Andrással, a BERONIS – Megapoliszi álmok írójával készítettem interjút, akinek első regénye a Könyv Guru kiadónál jelent meg, Quinn H. Lennox álnéven. 

Mesélj nekünk egy kicsit a regényedről, a trilógiáról!

András: A BERONIS-trilógia alapvetően a tudományos-fantasztikus, fantasy műfajba sorolható, de ezzel együtt a horrorra jellemző stílusjegyek is megtalálhatók benne, számtalan önéletrajzi elemmel megfűszerezve, mivel gyermekkorom óta naplót vezetek. A trilógia így erősen reflektál a jelen korunkban játszódó eseményekre is (ahogy az egy jó science-fiction műtől el is várható), reményeim szerint így minden műfaj rajongói megtalálhatják benne a nekik tetsző elemeket.

A történet a távoli jövőben játszódik (az évszám szándékosan nincs megnevezve). Az emberiség otthagyta otthonát, a Föld bolygót, és a csillagközi térben bolyong. Országok már régen nincsenek, szerepüket az óriáscégek, cégállamok vették át. Az egyik ilyen, az Acrem Társaság felfedez egy élő bolygót, ahol óriási városkolóniát hoznak létre, ez Megapolisz. A történet egy peremkörzeten élő fiatal fiú életéről szól, akinek szerepet kell vállalnia egy mindent felforgató, véres háborúban a rendszert működtető céges erők és a mindenható uralmuk ellen fellépők között.

Honlapodon azt írod, hogy a BERONIS-trilógia megtörtént, személyes élményekre alapul. Elárulsz erről többet?

András: Gyermekkorom óta naplót vezetek, így szinte minden velem történt eseményt lejegyeztem, és volt is miről írnom, mivel rengeteg minden történt velem az életben, a gyermekkoromtól kezdve a szüleim viharos válásán keresztül a mai napok eseményeiig. Ezeket beépítettem a BERONIS-trilógia cselekményébe, hiszen nagyon fontos számomra a valósághűség, ha nem találunk a történetben olyan elemeket, amelyekkel képesek vagyunk azonosulni, akkor érdektelenné válik az egész erőfeszítésünk. 

Sok sötét időszakot megéltem, amikor semmim sem volt az íráson kívül, és ezt is megírtam, a kötet ugyanúgy fókuszál az egyénre is, mint a háttér felépítésére, elvégre minden jó történetben elsősorban maga az ember és az emberek közötti viszonyok ábrázolása a fontos, az űrhajók és a robotok szerepe ehhez képest másodlagos.
Hogy teljesen aktuálisak legyünk, még egy rejtélyes, vészkór elnevezésű (spirituális eredetű) vírus is felbukkan a könyvben, mely az emberi világot ostromolja, és Megapoliszban pusztít a leginkább… de természetesen mindez még a jelenlegi kialakult tragikus helyzetek előtt íródott, és fogalmam sem volt, hogy ide fogunk jutni.

Hogyan találtatok egymásra a kiadóval? 

András:A kiadók többsége nem igazán reagál a megkeresésekre. Ha egy-kettő vissza is ír, pár levélváltás után hirtelen elhal az egész, ki tudja, miért. A kiadócsoportra is az interneten találtam rá, ahol a Sztorimondó program keretében fiatal, elsőkönyves írók jelentkezését várják. Ők valóban reagáltak a megkeresésemre, elküldtem nekik az egyik fejezetet, és miután elolvasták és tetszett nekik, elkezdtünk tárgyalni a kiadásról. Nagyon gyorsan és olajozottan ment minden, ami külön tetszett, mert egyáltalán nem erre számítottam, és ez pozitív csalódás volt a számomra. Ha valami pozitív élmény történik az emberrel, legközelebb azt várja, hol fog kudarcba fulladni a dolog, de szerencsére semmi ilyen nem történt eddig.

Mi győzött meg, hogy mellettük dönts?

András: Leginkább az, hogy ők komolyan vettek, és valóban reagáltak a leveleimre, sőt, miután a szerződést megírtuk, még meghívást is kaptam egy személyes találkozóra a Könyv Guru kiadó irodájába, és mindenki nagyon szimpatikus volt. Persze mindezek előtt elvégeztem a kötelező háttérmunkát, a kiadó köteteit is kézbe vettem, és nagyon igényes munkának tűntek, mind a borító tekintetében, mind az egész termék minőségét tekintve, és néhány leszerződött íróval is levelet váltottam, akik szintén pozitív tapasztalatokkal voltak a közös munkával kapcsolatban.

Mi a Könyv Guru kiadó fő profilja? Milyen kéziratokkal foglalkoznak? 

András: A kiadó törekszik a sokszínűségre, így minden műfaj kiadásával foglalkoznak, a tudományos fantasztikustól az ifjúsági regényekig.

Összességében milyen volt a közös munka? 

András: A munkafolyamatokkal kapcsolatos tájékoztatással voltam talán a leginkább elégedett. Először betűről-betűre, sorról-sorra én is újra és újra átolvastam a kéziratot, és kijavítottam a benne maradt hibákat. Utána a kiadó korrektúrázta a szöveget. A borítótervezés is abszolút közös munka volt, igaz, az első ötletemet elvetették, a grafikussal elsőre nem találtuk a közös hangot.Végül én magam összeszerkesztettem egy saját készítésű képet, hogy valami hasonlót szeretnék. Ez a kép fenn van a honlapon is, ahol érdekességként mindenki megtekintheti. Néhány nem sikerült változat és javaslat után elkészült az új borító, ami megjelenítésében részben hordozza az én eredeti elképzeléseimet és a történet hangulatát, részemről elégedett vagyok az új változattal is.

Elégedett vagy a kiadó marketingjével? Hogyan segítik az eladást?

András: Nos, itt volt az első pofon, amit át kellett élnem: sajnos egy könyv megírása, bármennyire is nehéz és kitartó erőfeszítést igényel, még nem a vége. Ha elkészül a mű, igazából még sehol sem tartunk. Az igazi munka a kiadás után következik. Sajnos egyáltalán nem az számít, hogy egy könyv milyen jól van megírva (ahogy ez a filmeknél is így van, és talán minden művészeti ágazatban), mennyire jó a történet, hanem hogy milyen jó a marketing és milyen jól van eladva. Ez egy szomorú megtapasztalás és ráébredés volt. Az emberek addig nem ismernek fel egy új terméket, amíg az nem folyik a csapból, sajnos ez az igazság. Ahogy Arnold Schwarzenegger mondta (ő a testépítés promotálásakor élt át hasonlókat), hiába tiéd a világ legjobb terméke, ha nem tudod eladni, vagy ha nincs valakid, aki eladja neked, akkor felesleges időpazarlás az egész.

Persze részben ez a rendszer hibája is, hiszen most már annyi termék van, annyi könyv jelenik meg szinte naponta, hogy kétszer-háromszor-négyszer akkora eladótér kellene minden üzletbe, hogy minden példány ott lehessen a polcokon.
A kiadó készített velem egy interjút a megjelenést követően, amely megtalálható a honlapjukon, illetve kihelyezik a könyvemet a különböző fesztiválokon, könyvheteken is, de ezen túl sajnos nem tudnak többet vállalni, amit természetesen el is mondtak. Éppen ezért minden egyéb marketingtevékenységet magamra vállaltam. 

Bizonyos üzletekbe, ahol megengedték, saját készítésű szórólapokat helyeztem ki, melyek rendszeresen el is fogynak mindenhol, hogy aztán nem győzöm újra kinyomtatni őket. Minden lehetőséget megpróbálok megragadni, és folyamatosan gondolkodom az új ötleteken, hogy mit lehetne még kitalálni.
A BERONIS megtalálható a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren és a YouTube-on is. A YouTube-on hangulatos felolvasások is megtalálhatók a Megapoliszi álmokból, képekkel és háttérzenével, hangeffektekkel fűszerezve. A könyvnek saját honlapja is van (www.beronis.hu). 

Mivel várod a honlap látogatóit?

András: A MySphere menüpont alatt blog található, illetve a Jegyzetek részlegnél további érdekességek várják az érdeklődőket. Az adott fejezetek, motívumok mögötti háttéranyagokat töltöttem fel ide, kimaradt részeket, vagy éppen feljegyzéseket, magyarázatokat, inspirációt. 

A honlap Beronisverzum menüpontja alatt minden kedves írói ambíciókkal rendelkező olvasó küldhet be saját történeteket (melyeknek a cselekménye teljesen független a trilógia cselekményétől). E történeteknek csak egyetlen kikötése van, hogy a BERONIS világában kell játszódniuk, a műfaj, a szereplők, a cselekmény mind teljesen szabadon választott. A legjobb írások felkerülnek a honlapra is, illetve ajándék pólóval is jutalmazom őket. Már jó néhány novella megtalálható a honlapon. Ez lehetőséget ad arra, hogy kitágítsuk e világ kereteit, és mindenki megtalálja a kedvenc (akár még kidolgozásra váró) részleteit. Ez tehát egy teljesen nyitott világ, és mindenkit sok szeretettel vár, ha valaki fel szeretné fedezni és részt szeretne venni a felépítésében!

Hol kapható a Beronis? 

András: Országosan minden Libri, illetve Líra könyvesboltban megtalálható. Időnként szoktam körutakra menni, hogy megnézzem, hol van kint a könyv, legutóbb a Westend Libri könyvesboltjában láttam egy példányt. Az interneten, e-könyvként is megvásárolható, de Magyarországon ez tapasztalataim szerint nem annyira elterjedt, és a Megapoliszi álmok is inkább a könyvesboltokból fogy. A jelenlegi sajnálatos koronavírus-helyzet miatt azonban lehet, hogy most lesz egy nagyobb leállás, ahogyan ezt a számok máris mutatják: ebben az időszakban fogyott a legkevesebb a Megapoliszi álmokból is. E-könyvvásárlással, házhozszállítással természetesen ez a mostani helyzet sem okozhatna gondot, de minden bizonnyal az emberek most inkább másra fognak költeni.

Milyen volt a regényed fogadtatása?

András: Eddig többnyire pozitív visszajelzéseket kaptam, csak egy-két ember kérdőjelezte meg a motivációmat, hogy minek egy ekkora világ felépítésébe vágni. De szerintem igenis van értelme, mert a tudományos-fantasztikus műfaj képes arra, hogy görbe tükröt tartson világunk jelen állapota elé, és rajtam kívül még nagyon sok embernek meglehet a saját története, amit szívesen elmesélne. A BERONIS világa pedig erre tökéletes terepet biztosít. Ez a világ ugyanúgy másé is, mint az enyém.

Hogyan értékeled az eredményeidet?

András: Összességében azt hiszem, teljesen elégedett vagyok, a kiadóval nagyon olajozottan tudok együtt dolgozni, a marketingtevékenységgel kapcsolatban talán nekem voltak túl nagy elvárásaim, amit aztán helyre tett az élet. Nekem semmi rálátásom nem volt a könyvkiadás területére, kívülről jövök, se hátterem, se író ismerősöm nem volt soha. Csak egyvalamim volt, egy történet, melyet mindenképp szerettem volna elmesélni. Az elinduláshoz nagyon jó eredmény, hogy megjelenhetett ez a könyv, és a későbbiekben talán majd a többi is jönni fog. Fontos kiemelni, hogy a három kötetet egyben kell nézni, mert egy nagy ívű történet lett három részre feldarabolva. A második kötettől, mikor a bonyodalmak komolyan beindulnak, és a világ tartópillérei megroskadnak, világosabban ki fog rajzolódni, hogy merrefelé is tart a cselekmény, és reményeim szerint még több olvasó csatlakozik majd a táborhoz. Nem véletlen, hogy a Megapoliszi álmok kötetet két nagy könyv alkotja, melyek közül az elsőt Bolyongásnak, a másodikat Elindulásnak hívják. Az elindulásnál vagyunk. Sok mindent még én is csak próbálgatok, hogy milyen megjelenítési forma állna jól a történet hangulatához, a honlapot is folyamatosan frissítem, változtatok rajta itt-ott, több arculatot is maga mögött hagyott már, míg elnyerte a jelenlegi (talán végleges) állapotát. Twitteren is csak nemrég regisztráltam, eddig egyáltalán nem használtam úgy, mint a Facebookot vagy az Instagramot. Folyamatosan tanulok, olvasgatom a tanácsokat, tanulmányokat, milyen napszakokban érdemes például a közösségi oldalakon posztolgatni, de szerintem erre nincs igazán jó megoldás. Ha jó egy poszt, az emberek úgyis megtekintik, megosztják, ha pedig számukra érdektelen, továbbgörgetnek rajta.

Pénzügyileg mennyire érte meg a kiadás? 

András: A könyvkiadás is egy ugyanolyan vállalkozás, mint bármilyen más, például az étteremnyitás, de talán még a többinél is rizikósabb, mert íróként csak nagyon kevesen tudnak megélni Magyarországon. A kiemelt, országos szintű terjesztésért kellett fizetni, melyben benne volt a borító és minden más is. Hogy megéri-e? Anyagilag valószínűleg nem, inkább eszmei értékét tekintve éri meg, ha valaki mindenképp el szeretne mesélni valamit, ami talán a többi ember életét egy kicsivel könnyebbé tudja tenni, netalán még inspirálni is tudja őket. Még egyelőre nem tudom, hogy sikerrel jártam-e, az út elején vagyok. Bízom benne, hogy egyre több emberhez jut majd el a BERONIS, és majd ők eldöntik, hogy az erőfeszítéseim mennyire jártak sikerrel.

Kinek ajánlod a kiadót?

András: Minden olyan embernek, akiben egy olyan történet lakozik, melyet mindenképp közzé szeretne tenni, és el szeretné mondani másoknak. De nagyon fontos (már amennyiben ez az adott mű szerzőjének is fontos), hogy ha azt szeretné, hogy könyve minél több emberhez jusson el, akkor már a kiadás előtt kezdjen el a marketingen gondolkodni, hogy hogyan tudná minél több ember felé promotálni a könyvét, ötletét, álmát. Mindenképpen legyen fönn az interneten, Facebookon, Instagramon, és készítsen saját honlapot. Ezeket senki sem fogja helyettünk megtenni, de talán jobb is így, mert így saját kezűleg tudunk kézben tartani mindent. Szeretnék hinni benne, hogy ha egy könyv elég jó, akkor az megtalálja az útját az olvasók felé, de a mai, minden percben különböző ingerekkel bombázó világunkban egyre inkább azt látom, hogy ez sajnos nem így van, és minden szerzőnek a műve mögé kell állnia, és segítenie kell a terjesztést.

Mik a jövőbeni terveid? Készül már a trilógia második része? 

András: Igen, minden nap dolgozom rajta. Az első kötet eredetileg egy nagy, 800 oldalas dokumentum volt, melyben még együtt szerepelt az első és a második kötet is, tehát mindkettőt egyben írtam meg, de ez így túl sok volt egyszerre, ezért úgy gondoltam, kettévágom. Ettől kicsit úgy tűnhet, mintha hirtelen érne véget az első kötet, de mivel már a harmadik rész végleges vázlata is megvan, mindhárom rész ott fog elindulni, ahol az előző könyv véget ért. Jelenleg a marketing mellett a második kötet javítgatásával, átolvasásával foglalkozom, mert itt-ott toldozgatásra szorul. Most, hogy egy kis idő eltelt, látom már, hogy mik azok a részek, ahol még tökéletesebbé lehetett volna tenni a Megapoliszi álmokat, de a második részben alkalmam nyílik javítani. Én is menet közben tanulok.

Távolabbi kitűzött célom, hogy ha majd elkészül a trilógia, szeretném mindhárom kötetet lefordíttatni és külföldön is terjeszteni, megnézni, egy nagyobb piacon mennyire lenne sikere. Illetve van még néhány ötletem, néhány izgalmas regényötlet, melyek cselekménye szintén ebben a világban játszódna, de a trilógiától teljesen független a cselekményük, teljesen független történettel. Ezek még csak vázlat formájában léteznek, és az sem biztos, hogy regényméretűre duzzadnak, de akkor majd novellákként felkerülnek a www.beronis.hu oldalra.

Mi a legfontosabb, amit első könyved megjelenése kapcsán tanultál? Mit tennél máshogy, ha megint a startnál állnál?

András: Ez egy nagyon jó kérdés. Mindenképp előbb kezdeném el a marketinget, és megpróbálnék kapcsolatokat kiépíteni másokkal, akik ebben valahogy segíteni tudnak. A legtöbb kiadó sajnos csak az ismert, már befutott írókat favorizálja, pedig ők is elkezdték egyszer valahol. Ez egy örök dilemma minden írónak, művésznek, alkotó embernek, hiszen már eleve rengeteg erőt és energiát elvisz az írás, és emellett még nekik kell gondoskodniuk minden másról is, a promócióról, a kapcsolatok kiépítéséről… Ehhez idő és energia kell, és természetesen pénz, hiszen nem mindenki tesz meg bármit szívességből. És akkor még nem beszéltem a folyamatos tanulásról, olvasásról… és persze dolgozni is kell, hogy mindezt fedezni lehessen. És a nap csak 24 órából áll, minden percét gondosan meg kell tervezni. Mára már minden felesleges dolgot szelektáltam az életemből, tévét például abszolút nem nézek, a közösségi oldalakon sem lógok órákat. Nálam sajnos ez úgy működik, hogy vagy csak az egyikkel foglalkozom, vagy csak a másikkal. Íráskor nekem rendkívül fontos az izoláció, a legjobb gondolatok, ötletek csak az elkülönült magányban találnak rám. Ezért szeretek éjszaka írni, mikor tudom, hogy senki sem zavar… Elég, ha csak egy telefont kapok, és máris kizuhanok a zónából. Ugyanakkor élményekre is szükség van, hiszen miből állna a BERONIS alapjául szolgáló naplóm, ha nem az összegyűlt élményekből? Az írás nekem a hivatásom is, így szerencsére olyan sok mindent nem csinálnék másképp, mivel egész eddigi életemben erre készültem. A képességeimhez és a tudásomhoz mérten véleményem szerint mindent a megfelelő módon csináltam, egyedül a kapcsolatépítésre szánhattam volna több időt. Ez ugyanis nem feltétlen pénzkérdés. De folyamatosan tanulok az út során, és igyekszem én is fejlődni, továbbra is megragadni a kínálkozó lehetőséget, mint például ezt a beszélgetést is, melyet nagyon köszönök!

Az érdeklődők hol vásárolhatják meg a könyvet?

Köszönöm, ha közvetlenül a kiadótól veszik meg!

Képek forrása: Volentics András

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Volentics András és a Könyv Guru Kiadó”