Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/12. rész: A lezárás

Elérkeztünk az év utolsó hónapjához, ami azt jelenti, hogy nem csak a 2021-es évet, de a regényünket is ideje lezárni. Rengeteg cikket írtam ebben a témában, műfaji lebontásban is, szóval mindenki megtalálja a hozzá illő lezárást. Minden jó, ha a vége jó.

Megírtam a regényemet. Vajon jó a lezárása?

A történet befejezése az egyik legfontosabb rész, mert ezzel búcsúzunk az olvasótól. A lezáró rész legyen egyértelmű, és legyen elég hosszú, még akkor is, ha sorozatot írunk. Ugye, milyen bosszantó tud lenni, amikor van még egy csavar, meg még egy, meg még egy, pedig már csak tíz oldal van hátra a könyvből? Éppen ezért olvasd el ezt a cikket!

Miért fontos befejezni a könyvem?

Minden könyvet legalább heteken át írunk. A szereplők ott vannak a gondolatainkban, velünk utaznak a buszon, részt vesznek a családi ebéden, elkísérik az álmainkat. És aztán egyszer csak vége. Nincs többé. Sokan emiatt nem fejezik be soha a történetüket. Mert annyira összenőnek a karaktereikkel, hogy képtelenek nélkülük élni – legalábbis ezt hiszik. A másik pedig, hogy mindig találunk valami javítanivalót a kéziraton. Ebben a cikkemben ezzel a két tényezővel foglalkozom.

Hogyan fejezzük be a könyvet? – azaz maga a könyv is marketingeszköz

A könyv, melyet írtunk, maga is egy könyvmarketing eszköz. Akár szakkönyvet, akár regényt vagy egyéb kötetet állítottunk össze, ez bizony elad bennünket, eladja – eladhatja! – a korábbi vagy jövőben megjelenő könyvünket is, illetve azokat a termékeket, szolgáltatásokat, melyeket a könyvön kívül árulunk. Hogyan lesz a könyv könyvmarketing eszköz? Ide kattintva megtudhatod.

Hogyan fejezzük be a regényünket? A konfliktus feloldása

Amikor elmondunk egy történetet, akkor mindig önkényesen választjuk meg ennek az elejét s végét, hiszen a valóságban minden folyamatos, soha nem lehet elmondani, hogy egy történetnek mikor van vége. Inkább arról van szó, hogy az a bonyodalom, amellyel elkezdtük a mesélést, mikor ér véget, a probléma hogyan oldódik meg, a konfliktus mivel oldódik fel. Erről bővebben itt olvashatsz.

Hogyan zárjunk le egy sorozatrészt?

A regények, történetek lezárását már több műfajban megnéztük az elmúlt hetekben. Vonatkoztassunk el most ettől és vegyük elő a sorozatot, mint olyant! Mit tegyünk, ha a történetünk több kötetes? Hogyan fejezzük be az egyes köteteket? A sorozat adott darabjának mindig célja, hogy a lezárás továbbolvastassa a sorozatot. Hogyan csináld ezt jól? Olvasd el ezt a cikket a többi infóért!

10 megoldás, ahogy ne zárd a történetedet

Olyan sok cikket írtam a klisékről, hogy már címkét is rendeltem hozzá, de a klisés befejezésekről még nem írtam. Ezek azok a megoldások, amelyek unalmasak vagy csak simán érthetetlenek. Itt nézheted meg mik is ezek.

A lezárás 3 szabálya

Közeledik a regényed vége? Esetleg be is fejezted? És aggódsz, hogy nem sikerült? Hadd mutassak három vezérelvet, ami segít a jó lezárás megírásában! Kattints ide!

Nézzük meg mi a helyzet a különböző műfajok lezárásával!

Kiválasztottam öt különböző szerzőt…

… aki romantikus műveket ír, nézzük meg az ő utolsó bekezdéseiket és tanuljuk meg tőlük, amit lehet! Hogyan fejezzünk be romantikus regényt? Kattints a cikkre!

…aki ifjúsági műveket ír, nézzük meg az ő utolsó bekezdéseiket és tanuljuk meg tőlük, amit lehet! Hogyan fejezzünk be ifjúsági regényt?

… aki fantasy regényeket ír, nézzük meg ezeket az utolsó bekezdéseket és tanuljuk meg belőlük, amit lehet! Hogyan fejezzünk be fantasztikus regényt?

…ezek utolsó bekezdéseit és tanuljuk meg belőlük, amit lehet! Hogyan fejezzünk be tudományos-fantasztikus (sci-fi) regényt?

… vajon a történelmi regény más befejezést igényel-e, mint a többi zsáner, milyen különlegességekre bukkanunk! Hogyan fejezzünk be történelmi regényt?

… a bűnügyi regény, azaz krimi befejezését vizsgáljuk meg ezúttal öt különböző történet segítségével. Hogyan fejezzük be a krimi írását?

A dokumentumregény az egyik legérdekesebb műfaj, ugyanis egyszerre fiktív és igaz történet, azaz tulajdonképpen egyik sem. Ebben a cikkben ennek az érdekes hibridműfajnak az írásával kapcsolatban szeretném bemutatni, milyen egy történet ideális lezárása. Nézzük, hogyan fejezzünk be dokumentumregényt?

Az “Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével!” sorozat eddig megjelent részei:

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín
Március: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet
Április: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/4. rész: Szereplők
Május: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/5. rész: Nézőpont
Június: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/6. rész: Párbeszéd
Július: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/7. rész: Dramaturgia és információadagolás
Augusztus: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/8. rész: Motiváció és időgazdálkodás
Szeptember: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/9. rész: Hitelesség
Október: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/10. rész: Klisék a regényben
November: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/11. rész: Stílus, márka, szleng

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .