Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Szemfáradtság írás, olvasás közben?

Rendhagyó téma lesz ez a mai – de az egészséggel is szeretnék kicsit foglalkozni, mert meggyőződésem, hogy nincsen olyan probléma, ami csupán egyetlen írót érint. Az egészség rovatban a szemmel kezdek. Nézzük meg, mi fárasztja a szemet és hogyan tudod kímélni a szemed akkor is, ha még nem fáj?

Mit kerülj, ha fontos a szemed?

A nyomtatott könyv olvasása és a kézzel írás sajnos nem szemkímélőbb, mint a képernyő vagy az okostelefon – ha ezek az eszközök jól vannak beállítva. A kulcs többnyire az alábbi feltételek megléte:

  • megfelelő fényviszonyok,
  • megfelelő időtartam,
  • a szemizmok használata.

Nézzük meg a részleteket.

Légy a szemed barátja!

1) Képernyővilágosság

Ha számítógépet vagy telefont nézel, állítsd be a képernyő fényerejét. Ez akkor optimális, ha nem érzed, hogy a felület fényt ad ki, világít, de nem találod sötétebbnek sem a környezetnél. Minden egyes alkalommal, amikor leülsz a képernyő elé, állítsd a fényerőt fel és le, állítsd be újra, mert a fényviszonyok gyorsan változnak!

2) Kontraszt

Figyelj a szöveg és a háttér kontrasztjára. A szemet legkevésbé a világos háttéren olvasott sötét szöveg fárasztja. Ennek az ellentéte (fekete háttéren fehér betű) fárasztó, ugyanígy a világos háttéren a világos betű és sötét háttéren a sötét betű.

A kontraszt mértéke is fontos a szemednek

3) A környezet világossága

Nagyon fontos, hogy legyen a helyszín is kellően világos. Amíg világosodik vagy sötétedik, gyújts villanyt. A fény legyen megfelelő erősségű. Sem számítógépes munkához, sem olvasáshoz nem felel meg a hangulatvilágítás. Soha ne dolgozz a laptopon sötét szobában, akkor se, ha van billentyűzetvilágítás! Ne használd a mobilodat, tabletedet sem, ha sötét a szoba!

Ha sötétben is olvasható e-könyvolvasód van (például Kindle Paperwhite), akkor se olvasd vaksötétben, ha nem muszáj, mert kifárasztja a szemedet. Ha mégis ezt választod, mert mondjuk a lázas gyermeked mellett virrasztasz, akkor állítsd a képernyő fényerejét a minimálisra, amit szívesen olvasol. De ennél jobb ötlet a hangoskönyv hallgatása, az egyik füledben lehet a fülhallgató a hangoskönyvvel, a másikkal figyelsz a környezetedre, a szemed pedig pihen.

4) A szünetek

Ugyanilyen fontos tényező a szünet. Ha már 25 perce írsz vagy olvasol, hagyd abba pár percre.
Kelj fel az asztaltól, a kanapéról, és adj a szemednek más jellegű tennivalót! A legjobb a szemtorna:

  • nézz ki az ablakon a tájra, egy minél messzebbi pontra (hegyre, éjszaka a csillagokra), hagyd, hogy a szemed messzi tárgyakra fókuszáljon,
  • tornáztasd meg a szemgolyót: forgasd körbe-körbe, szépen lassan, mindkét irányba, majd fel-le és jobbra-balra, többszöri ismétléssel.

Nem a szemednek, hanem az egész testednek jót tesz, ha felkelsz a székről és megmozgatod:

  • a nyakadat (fejkörés, fejbillentés),
  • a válladat (karkörzés),
  • a derekadat (derékkörzés, döntés, hajlítás),
  • a lábadat (guggolás).

Ha a munkahelyeden vagy, akkor is be tudod tartani a szünetet – sétálj ki a konyhába vagy mosdóba, ahol senki nem kérdezi meg, miért végzel 20 guggolást!

A szünet arra is jó, hogy igyál – ami megint csak nagyon jó a szervezetednek. Kicsit mindegy tehát, miért, de kelj föl félóránként!

Egy plusz tipp: az internetes böngésződben keress egy kiterjesztést („add-on”-t), ami minden 25 perc után szól. Ilyen például a Firefoxban a Study Plan. A „study” szón kívül érdemes még rákeresni a „Pomodore” szóra is!

Naponta hány órát gépezel?

5) Képernyőidő

Egy nap legfeljebb 6 órát tölts képernyő előtt – igen, a mobiltelefon és a tévé is ideszámít, nemcsak a laptop, számítógép és a táblagép. Ez az ideális felső korlát. Az e-könyvolvasó nem, a mozi és a projektor sem. Ezeket nyugodtan nyúzhatod, de itt is figyelj a környezet világosságára!

Lefekvés előtt jó egy órával pedig se a számítógépet, se a telefonodat ne nézegesd. Olvass könyvet, hallgass zenét, írj füzetbe – vagy beszélgess a családdal!

6) Szemcsepp

A szemed kiszárad – többnyire ez a gond. Használj szemcseppet. Az a jó, amelyik tartósítószermentes, én személyesen az Artelac rebalance cseppet használom, ezt napi 8-10-szer is használhatod. Ha nagyon fáj a szemed, ébredéskor és elalvás előtt is cseppents.

A szemcsepp akkor is jó, ha éppen hogy könnyezel. Kérdezd meg a gyógyszerészt, mit ajánl! Vásárolni ezek után a neten érdemes, mert akár fele annyiért is hozzájuthatsz a szemcsepphez.

7) Meleg borogatás

A száraz szemre a meleg borogatás gyógyír. Különösen reggel ajánlják az orvosok, heti 2-3 alkalommal, hogy ébredés környékén takard le a szemed öt percre. Én egy kis méretű törülközőt használok e célra, de jó a gumis szemkötő is. Ha elképesztően fáj a szemed egész nap, egyrészt napközben is borogasd akár negyed órán át is, másrészt megteheted, hogy egész éjszakára rajta hagyod a textilt. Engem átsegített már néhány napi 16 órás műszakon.

Jó egészséget kívánok tehát a szemednek – tervezek cikket az írók vonatkozásában a hát és a láb egészségéről is, kövesd a blogot!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .