Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Drámaírás?

Drámát írsz?
Filmes forgatókönyvet szeretnél írni?
Tévéjátékhoz írnál forgatókönyvet?

Mivel többen kérdeztétek, hogyan kezdjetek neki egy drámának vagy forgatókönyvnek, és mindnyájatoknak azt mondtam, kezdjétek a forgatókönyvsablonnal, gondoltam egyet és elkészítettem ezt a sablont, miután a neten keresve nem találtam igazán jót.

Hogy néz ki egy dráma?

Egy dráma formai követelményeit látod, ha kinyitsz egy könyvet ebben a műnemben, mondjuk Shakespeare-t, de lehet ez Rowling tévés forgatókönyve is a legendás állatok és megfigyelésük c. mozifilmhez. Ha ezt a formátumot lekoppintod, a lényeg máris megvan.

Mire való a sablon?

Amiben a pontos sablon segít neked, az az, hogy ezen a lapon, ezzel a betűnagysággal, betűtípussal és szövegelhelyezéssel az, amit egy oldalra írsz, az a képernyőn vagy a színpadon pontosan egy percnyi akciót fog jelenteni. Tehát ha egy 40 perces drámát akarsz írni, akkor annak 40 oldalnyi szövegnek kell lennie.

Úgy néz ki, mint a cikk borítóképe – amit a Celtx oldaláról töltöttem le. (A Celtx egy szoftver, melynek segítségével nemcsak forgatókönyvet írhatsz, hanem storyboardot is, mindenben támogat, egészen a kivitelezésig.)

Készítettem tehát egy ilyen magyar nyelvű sablont. Ez egy Word dokumentum, a webshopban megvásárolhatod (ha PayPallal fizetsz, azonnal letöltheted), és azonnal írhatod a drámádat, vagy belemásolhatod, amivel már elkészültél.

Drámaírásra fel!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .