Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A feledhetetlen regényhős

Ahhoz, hogy egy regény jó legyen, sok mindenre szükség van. Kell egy különleges alapötlet, fontos, hogy érdekes legyen a cselekmény. Jól is kell megírni az egészet, külön figyelmet szentelve a regény kezdésének és lezárásának, valamint a párbeszédeknek. De ami a hátán viszi a regényt, tetszik vagy nem: az a főszereplő.

Ha jól eltalálod a főszereplő figuráját, akkor nagyon nehéz elrontani a regényt. Érdemes hát minél több időt szánnod rá:

  • elképzelni, pontosan hogyan is néz ki
  • megismerni a tulajdonságait (jókat, rosszakat)
  • magunk előtt látni a lakását, szobáját, munkahelyét, az utcákat, ahol jár (tehát a helyszíneket)
  • tisztában lenni a családi hátterével
  • érteni a motivációit, szándékait
  • tudni minden titkát
  • látni a napi ritmusát
  • tudni, hogyan reagálna különböző helyzetekben.

Azokat a könyveket szeretjük, ahol a főhős (és a többi szereplő) regenyhos

a nyilvánvaló hibái ellenére szerethető.

Ezt a fogalmat mindenképp jegyezd meg!

Ha negatív hősről írsz (gyilkosról, betörőről), akkor is meg kell mutatnod az ő emberi oldalát, az esendőségét, hogy van benne egy csipetnyi jó. A negatív hős is a szívünkbe férkőzik, ha megment egy kismacskát.

Ha pozitív hősről írsz (Pókemberről vagy egy édesanyáról), oda kell figyelned rá, hogy ne magasztald túl: legyenek hibái, gyengeségei, rossz tulajdonságai. Idegesítő ugyanis, ha egy karakter mindig kedves, mosolyog, és bármibe fog, az sikerül neki. Az effajta ideális karaktert az olvasók gyűlölik. Azt a Pókembert szeretik, aki civilben önbizalomhiánnyal küzd, és azt az anyukát, aki a kád szélére ülve elpityeredik, mert nem tudta megmagyarázni a kislányának, miért kell megírnia a házi feladatot.

Tehát ha a gonosz karakteredben van egy csepp jó, a jóságos szereplődben meg egy pici rossz, egyből szerethetővé válik.

De mitől lesz élő?

Attól, hogy nagyon pontosan elképzeled. Gondolkodj a karaktereid jellemén napokon át. Ismerd meg őket. Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a vágyaikkal, céljaikkal!

Ugyanis ha a hőseidet az álmuk után engeded, a regényednek is lesz iránya.

Az olvasó tud miért szurkolni, izgulni!

Segíts az olvasónak azzal, hogy megmutatod neki, a karaktered valóban értékes ember.

Legyenek a könyvedben olyan mellékszereplők, akik a hősödet szeretik, tisztelik, becsülik.

De ne feledd, ez csak rásegít a szereplő szerethetőségére. Egy csupa gonosz karaktert hiába szeret egy széplelkű lány – ez a szituáció nem lesz hiteles, ha nem adsz okot a leánynak a szeretetre. Ha te nem tudod megmagyarázni magadnak, mi is a szeretet oka, akkor az olvasó sem fogja látni!

Vedd elő a kedvenc regényhőseidet és gondolkodj el rajta, mitől élethűek. Illik rájuk a fenti leírás? Írd meg kommentben!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “A feledhetetlen regényhős”