Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Nyomtatott könyv magánkiadásban: a Hogyan írjunk könyvet? története folytatódik

HIK1Ma adtam le a nyomdába a kéziratot!

Mondhatnám, hogy nagy pillanat volt, de hazudnék – inkább úgy igaz: húzós nap áll mögöttem. Futottak be kérések, észrevettem utolsó pillanatos hibákat, a nyomda kért igazításokat… Tehát reggel kilenctől délután ötig tartott a leadás pillanata.

A szöveg nyomdai előkészítése nem nehéz. A szövegszerkesztőben megadod a papírlap méretét, beállítod a margókat és a normál, valamint a címsor stílusokat. A normál szöveged legyen sorkizárt, a sortávolság több, mint 1, de kevesebb, mint 1,5. A címek legyenek középen. Állíts be automatikus elválasztást. Érdemes megnézni, hogy az egyes lapok tetejére és aljára pontosan mi esik, és plusz oldaltörésekkel, illetve egyes bekezdések sűrítésével igazítani a kinézeten. Ha képek szerepelnek a dokumentumban, akkor ezek ne lógjanak le a papír széléről.

A könyvben vannak illusztrációk és képek, így beleütköztem abba a problémába, hogy a könyv nem volt „elég fekete”. Rettenetesen sokat vacakoltam a képek állítgatásával, de még mindig nem stimmelt. Rákerestem hát a neten és találtam egy nagyon hasznos weboldalt, ahol a kész pdf dokumentumot „RGB” színskáláról „CMYK”-ra konvertálja. Ezt a linket mentsd el magadnak, mert neked is jól jön majd, ha nemcsak könyvírásra, de könyvkiadásra is adod a fejed!

Megbeszéltem a részleteket a nagykerrel.

Ha te is boltban szeretnéd látni a könyvedet, akkor a kisebb könyvesboltokkal leszerződhetsz közvetlenül (még a Lírával is), de a Libri-Bookline birodalommal csakis nagykereskedőn keresztül. Ha tehát megszerzed a Libri valamelyik beszerzőjének az elérhetőségét és megkérdezed, melyik nagykert ajánlja, akkor lesz néhány neved és elérési adatod. Rákereshetsz a könyvnagykerekre a neten is, vagy megkérdezhetsz más szerzőt, akiről tudod, hogy magánkiadásban ment, kit ajánl. (Például engem.)

Ha megvan a kontakt, írj neki. Itt hívom fel rá a figyelmed, hogy már a nagykernek is el kell adni magad és a könyvet. Tehát ha van már eladási múltad (az előző könyvem listavezető volt, 1000 példányban fogyott, olyan népszerű, mint Az éhség viadala stb.), azt mindenképp írd le. Ha vannak Facebook-követőid, azt is említsd meg. Mindenképp hasonlítsd a könyved egy-két másikhoz: mert egyrészt a nagykerek, boltok tudhatják, abból mennyi fogyott, másrészt máris el tudják képzelni, mely kiadvány mellé kerülhet majd a tiéd a boltban.

A nagyker ezek után bekéri a borítódat és a fülszöveget (ebben a témában a KönyvGuru oldalon írtam cikkeket, a linkek ide visznek át). (Majd írok egy cikket arról is, hogyan készült el a borító, mert természetesen ennek is külön története van!) A nagyker egy-két nap múlva meg is mondja, hány példányt rendeltek a boltok, ennek fényében döntöd el, mennyit kérsz a nyomdától.

Hamarosan a kezemben lesz a próbapéldány!

A próbapéldány egyetlenegy könyv, amit a nyomda azért gyárt, hogy megtapasztald, milyen a kezedbe fogni a könyvedet. Látod, milyen színű a borító, milyen a papírminőség. Rátaposhatsz és vízbe ejtheted, hogy lásd, hogyan bírja a strapát. A próbapéldány azért is fontos, mert ezt igenis végig kell még egyszer olvasnod. Ugyanis nyomtatásban kiszúrsz olyan hibákat, elírásokat, amelyek fölött a képernyőn elsiklottál.

Én több nyomdától kértem árajánlatot, de csakis olyanoktól, akiknek már saját szememmel láttam a könyvét, tehát eleve arra számítok, hogy tőlük jó minőségű kötetet kapok. A legolcsóbb céget választottam. Nagyon elégedett vagyok velük, ugyanis a próbapéldányt anélkül gyártják le, hogy akár egy forintot is fizetnék vagy írnánk szerződést!

Mivel ma adtam le a kéziratot és a borítóképet, valószínűleg holnapután már mehetek is a próbapéldányért. Átolvasom majd, ellenőrzöm, hogy minden a helyén van-e, majd javítom a kéziratot és leadom gyártásra.

Ofszet nyomtatást választottam, 500 példánytól ez gyorsabb eredménnyel jár és gazdaságosabb. Én még az ofszetben hiszek, hiába bizonygatja mindenki, hogy a digitális nyomda is remek terméket készít.

A nyomtatás 2-3 héten belül lesz meg, így arra számítok, hogy június 1-jére már nálam lesz a csomag, vihetem a nagykerbe, illetve adhatom fel Nektek postán az előrendelt példányokat!

A könyv kint lesz a Könyvhéten és dedikálni is fogok – részletek később!

Ha Te még nem rendeltél saját példányt a HOGYAN ÍRJUNK KÖNYVET?-ből, itt megteheted!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “Nyomtatott könyv magánkiadásban: a Hogyan írjunk könyvet? története folytatódik”