Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Regényírás: hogyan lesz a könyvötletből vázlat?

Ha te is úgy vagy vele, hogy motoszkál benned valami történet, valami ötlet, valami csíra, de fogalmad sincs, hogyan lesz ebből könyv, ez a cikk neked való.
Az első dolog, hogy fogj egy papírt (vagy inkább egy füzetet) és egy tollat (lehet számítógép vagy okostelefon is, de a papír jobb), és ülj le egy kényelmes helyre. Kanapéra, íróasztalhoz, kávézóban a székre, mindegy.

Írj le mindent, ami eszedbe jut:

1. A főszereplőről.

Kiről szól a történeted? Mi az, ami felhívta rá a figyelmed? Mi izgat vele kapcsolatban? Mit keres ez az ember, Mit szeretne elérni, mi hajtja őt előre?

2. A történetről nagyvonalakban.

Ha csak három-négy mondatban mondhatod el egy ismerősödnek, min töröd a fejed, mit mondanál neki? Mi a legfontosabb ebben a sztoriban?

3. A többiekről.

Milyen további szereplők ólálkodnak még a főszereplő körül? Ki mindenkire van szüksége a történetben? Van a főszereplőnek párja? Legjobb barátja? Szülei, gyerekei? Ki az, aki ellene van, miben és miért?

4. A helyszínről.

Nagyjából hol képzeled el a történetedet és miért? Létezik ez a hely? Miért választottad éppen ezt? Nem lenne jobb egy más jellegű helyen? El tudod képzelni a történetedet egy külföldi nagyvárosban, egy magyar faluban, a sivatagban, egy erdőben, az Északi-sarkon, az űrben? Melyik a legjobb közeg?

5. Az idősíkról.

Mikor játszódik a történeted? Napjainkban? Száz éve? Egy elképzelt múltban? Egy alternatív jelenben? Képzeld el a sztoridat egy másik idősíkban, 1000 és 25 évvel korábban. Melyik illik jobban a sztorihoz, a hősökhöz?

copyright exposingtruth.com

6. Hol kezdődik a sztorid?

Biztosan bevillant már legalább egy lehetséges kezdés a regényedhez. Nagyjából írd le, hogyan zajlik ez a jelenet! (Minden lehetséges kezdésre!)

7. Mi a fő konfliktus?

Mit fog a főszereplő a saját bőrén megtapasztalni a regény végére, mi a tanulság, a mondanivaló?

8. Hova szeretnél eljutni?

Mi lesz a regény vége? Ha nem tudod, pontosan hová is lyukad ki a főszereplőd, csak azt tudod, hogy a történet végére döntenie kell (mondjuk a kaland vagy a biztonság közt), akkor ezt írd le. Nyugodtan rábízhatsz dolgokat a szereplőidre, hogyan alakítják majd a saját történetüket!

9. Milyen események szükségesek a történetbe?

Írj le minden ötletet, ami eszedbe jut. Ha például a legjobb barátról kiderül, hogy nem is a főszereplő pártját fogta. Ha például kell egy közúti baleset, még nem is tudod, miért, egyszerűen csak így érzed és kész. Ha például szeretnél egy külföldi nyaralást, hogy katalizálja a problémákat. Ne törődj vele, tényleg kell-e az az adott esemény, vagy hogy milyen sorrendben jöjjenek, vagy pontosan kivel essenek meg, csak írj le mindent, ami már benned van!

Ha elkezded ezt a gyakorlatot (használhatod az Írói jegyzeteket is, abban konkrét kérdések segítenek a fentiek leírásában), garantálom, hogy egyre több és több minden jut eszedbe, valamint egyre csak nő majd a motivációd!

Amint úgy érzed, hogy nagyjából kiürítetted a fejed, nekiülhetsz a vázlatnak. A vázlatkészítésnek rengeteg módja van. Írtam párat a Hogyan írjunk könyvet?-ben is, meg megkérdeztem három kezdő írót, aki ezektől különböző módszereket használ, de most mutatok egy sokadikat.

A „húsz fejezet” vázlat módszere

Mostanában azt ajánlom az ügyfeleimnek, hogy osszák a történetüket 20 szekcióra: ez egy belátható szám, nem is kevés, nem is sok, éppen segít a vázlat kialakításában.

Először is fogj egy A/3-as lapot, és széltében oszd 20 oszlopra (ceruzával dolgozz!). Az oszlopok tetejére jöjjön az oszlopok sorszáma, majd a lapot keresztben is oszd, de csak félbe.
Az első oszlopba írd fel a kezdőjelenetet (most már eldöntötted, melyiket szereted jobban, ha több ötleted volt). Ne a jelenet teljes szövegét, és ne is csak egy szót, hanem egy mondatot vagy egy rövid felsorolást, mi is történik. Írd le a dátumot.
A legutolsó oszlopba írd fel a végjelenetet és ennek dátumát.
Most gondold át, hogy az eddig eszedbe jutott események közül melyik hová illik, kivel esik meg, mikor kinek kell kiderülnie. Úgy használd a lapot, hogy a felső felébe azokat az eseményeket írd, amelyek a főszereplővel esnek meg, az alsó felébe pedig azokat, amelyek egy másik szereplővel. (Oszthatod a lapot akár több sorra is, ha külön szeretnél kezelni bizonyos szereplőket, mert például három szemszögből írod a regényt.)

Regényírás: a könyvötletből lesz a vázlat

Az 1-től 20-ig terjedő számok mindig időrendbeliséget mutassanak! Ezen a vázlaton semmiféleképpen ne keverd meg az idővonalat, saját magadnak azt írd fel, mikor mi történik, hogyan követik egymást az események. 20 fejezetet használj akkor is, ha a regényed időtávja 5 év, és akkor is, ha csupán egyetlen nap eseményeit meséled el. Oszd el az időtávodat nagyjából 20 egységre, és ami ennek az időnek a közepén történik, azt írd a 10-es szám alá, ami sokkal előtte, azt az 5-ös alá, ami nem sokkal később, azt a 12-eshez és így tovább. Lehet, hogy a vázlatodon tumultus alakul ki egy ponton, máshol meg két-három oszlop is üresen marad, de ez nem baj. Az a lényeg, hogy te lásd, mi a fordulatok sorrendje.
Ha meggondolod magad, radírozz és írd át a dolgokat. Ha belegabalyodsz, vezesd át egy másik lapra. Készítheted az egészet eleve Excel táblázatban, ha jobban szeretsz gépen dolgozni.
Ha már mindent leírtál, ami korábban eszedbe jutott, most azt nézd meg, eléggé bonyolult-e a cselekmény. Mi az, amivel izgalmasabbá lehetne tenni? Mi az, ami egyértelműnek tűnik, és éppen emiatt érdemes lenne megváltoztatni, hogy az olvasó meglepődjön? Csűrd-csavard a történetet, fordíts meg dolgokat, bonyolítsd nyugodtan. Használd a történetek szerkezetéről szóló cikksorozatomat (itt találod az első részét) és az ehhez kapcsolódó táblázatot is, amit feliratkozáskor kaptál!
Ha úgy érzed, megfelelően összefirkáltad a lapot és hemzseg az ötletektől, akkor pedig ülj le és írj! És tudod, mit? Ha most úgy gondolod, hogy a sztorid nem is az 1-es oszloppal kezdődik, hanem a 6-ossal, és majd valahogy elintézed, hogy az olvasó megtudja, mi történt előtte, akkor kezdd nyugodtan a regényt a közepén. Végül is a te történeted, nem igaz?

Hajrá, vázlatolásra fel!
Ha kérdésed van, hozzászólásban várom! Ha gyakorlati segítséget szeretnél kérni a könyvötleted vázlattá alakításában, kérj konzultációs időpontot!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás “Regényírás: hogyan lesz a könyvötletből vázlat?”