Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan legyen igény szerint könyvborítód? – azaz borítóterveztetés Fiverren

A könyvborítóról már sokat beszéltünk, a mai cikkben szeretnék mutatni egy izgalmas alternatívát a borítótervezésre. Ajánlom a Fiverr oldalát, ahol független tervezőt kereshetsz, hogy megtervezze a borítódat!

Egyik ügyfelem, Csilinkó Ádám terveztette így Az ifjú projekttitán borítóját.
Ádám először nekiállt maga, hisz a grafikus programokhoz ért, tud 3D-ben autót tervezni – lökhárítókat fejleszt -, de hamar rájött, hogy a könyvborító tervezése már más tészta: ez egy külön szakma, ha nem értünk hozzá, nem szabad nekiállni.
A Fiverr azért jutott eszébe, mert már másra is használta, például bérkalkulátor készíttetésére. Amit a Fiverről egyébként tudni kell, hogy ez egy szabadúszó platform. Sok indiai dolgozik rajta, de természetesen magyarok is akadnak szép számban – ami fontos szempont lehet, ha valaki nem tud angolul.
A grafikusválasztáshoz azért ideális, mert rengeteg illusztrátor közül választhatsz, és biztos, hogy találsz olyat, aki pontosan azzal a látványvilággal rajzol, amit elképzeltünk.

Tervezd meg a borítókészítés folyamatát!

Ádám öt lépésre bontotta le, és aztán ezeket vitte végbe:

  1. Keresett valakit, aki abban a stílusban dolgozik, amit elképzelt.
  2. Elkészítette ppt-ben, nagyon egyszerűen, amit kitalált.
  3. Mielőtt megállapodott volna a kiválasztott grafikussal, kért ajánlatot, és azt is megbeszélték, ebbe mennyi módosítás fér bele.
  4. Volt, akitől kért mintát (ez 10-20 dollárba került), és ezek után döntötte el, menjenek-e tovább, illetve csak akkor rendelte meg teljes árban, amikor biztos volt benne, hogy jó lesz.
  5. Amikor nekiállt a grafikus és kb. 20% készültségnél járt, Ádám elkérte a vázlatot átnézésre. Ezt ki is emelte neki vastagon, többször. A munkája során ugyanis azt tapasztalta, hogy valóban 20% erőbedobással készül el a feladat 80%-osan (Pareto-elv). Nála így nézett ki a 20%-os készültségű kép:

Tippek a kapcsolattartáshoz

Ádám a folyamat során megtanult még pár leckét. Ezek voltak azok:

  1. Mindig írjt, ha a grafikus nem jelentkezett. Megkérdezte, érti-e, amit küldött.
  2. Lehet használni a Google fordítót. Ádám annyira egyszerű angolt használt, amennyire csak lehetséges, főleg a képekhez.
  3. Megírta a véleményét a kapott anyagról, de konstruktívan fogalmazott. Az segít a grafikusnak, hogy megmondjuk, szerintünk a piros szín talán jobb lenne, nem pedig az, hogy nem jó a szín.
  4. Ha tényleg jó a munka, Ádám mindenképp ad borravalót. Ez azért hasznos, mert előfordulhat, hogy később módosítási igény lép fel, tehát tartsunk fenn jó viszonyt.

A megrendelés

Ádám leírta, pontosan mekkora képet kér, miért, és csatolt hozzá mintaképet is, milyen jellegű képet legyen. Az instrukciókat szándékosan egyszerűen fogalmazta meg, hogy biztosan átmenjen az üzenet. Ez egyébként az indiaiaknál tényleg fontos, ha túl szépen fogalmazol, jó helyesírással, akkor kevésbé értik meg, mit szeretnél.

Mennyibe kerül Fiverren egy borítótervezés?

Ádám első körben harmincezer forintot adott, így készült el az első kép, amit a borítóra szánt. Ezt velem is megbeszélte; én azt javasoltam, legyen a borítón komplementer szín is, ezért Ádám kért piros házat és zöld autót, illetve hogy a képen a környezet legyen ipari, mint a könyvben, tehát a jobb oldalra magasabb épületek kerüljenek.
Az utasítás, amit a változásokról küldött, így nézett ki:

Ez plusz tízezer forint költséggel járt, és Ádám úgy érzi, abszolút megérte, mert nemcsak neki tetszik, hanem a legtöbb olvasó jelezte, hogy igazán jó a könyvborító, pontosan azt kapják a könyvtől, amire a borító utal.

A tanulság tehát, hogy Fiverren nem olcsóbb borítót terveztetni, mintha itthoni szakemberrel dolgoznál, de ha fontos a szélesebb merítés és a pontos kontroll, érdemes körülnézned Fiverren!
Ha pedig inkább egy magyar grafikussal dolgoznál együtt, arra is van megoldás, hamarosan bemutatom a blogon szerződött partneremet, aki már tucatnyi ügyfelemnek tervezett borítót, akár belívet is!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .