Átfogó, közérthető bevezetés a borok világába, amely biztos alapot ad mind a kezdő borkedvelőknek, mind a tudatosabb borfogyasztóknak. Lépésről lépésre kalauzol végig a szőlőfajták, borkészítési eljárások és borkóstolási alapok megismerésén. A sorozat első részeként ez az alapkönyv, amit a későbbi kötetek egy-egy ország borvidékeinek mélyebb bemutatásával követnek.
Ha szívesen olvasnád, ide kattintva rendelheted meg a könyvet!

A közös munka
Csergő Erika borokkal foglalkozik, imádja a bort. Egy egész sorozatot szeretne írni a borokról – terveit konzultáció keretében beszéltük meg. Az első kötet az alapja mindennek. Ezt fogja követni az egyes régiókról szóló kötetek sora, az elsővel valószínűleg Franciaországot járhatja be az olvasó!
Az elkészült kéziratot véleményeztem, majd átírás után szerkesztettük Dudás Petra kolléganőmmel, és korrektúráztuk Csepeli Verával. A borítót Somogyvári Szonja rajzolta, a belső illusztrációkat Oláh Emese, a tördelés pedig Somogyi Klára munkája. Mint minden ügyfelünknek, akinek a szerkesztést végezzük, Erikának is segítettünk nyomdakeresésben, kiadásban, boltba kerülésben.
A szerző így élte meg a közös munkát
„A KNW csapattal való közös munka számomra valódi örömet adott az alkotás és írás folyamatában. Hálás vagyok, hogy nemcsak a könyvemet, hanem az álmomat is értették és támogatták. Biztonságban éreztem magam. Jó szívvel ajánlom őket mindenkinek, aki valóban alkotni is, nem csak megjelenni szeretne!’
Ha te is elküldenéd a kéziratodat véleményezésre, erről itt olvashatsz többet!
Olvass bele!
11. Boretikett a tökéletes élményért
Mikor nyisd ki az ajándékba kapott bort?
Ha akarod, még az este folyamán megteheted. Olyan bor esetén, ami néhány év múlva érik be, azt javaslom, hogy minden vágyad ellenére inkább várj vele néhány évet, és addig megfelelően tárold (lásd a borhibákról és tárolásról szóló fejezetet). Ha nincs lehetőséged a helyes tárolásra, akkor inkább nyisd ki még azon az estén, amikor megkaptad.
Amikor egy újabb üveg bort nyitsz ki, akkor előbb a saját poharadba tölts egy kicsit. Ez azért fontos, hogy ellenőrizhesd a bor minőségét, illetve parafadugó vagy viasz esetén, ha némi darabka az üveg szélén marad, akkor az ne a vendég poharába kerüljön. Tényleg csak egyetlen korty legyen az első, majd miután mindenkinek töltöttél, magaddal zárd a sort.
A poharat soha ne töltsd tele, hanem legfeljebb egyharmadáig, ami kicsit kevesebb, mint másfél deci. A bor aromája miatt fontos, hogy levegőzhessen, ezt a mennyiséget pörgetni is szépen tudod.
Koccintásnál nézzetek egymás szemébe és a pohár öblös részét érintsétek össze, hogy elkerüljétek a pohártörést. Ez különösen érvényes kristálypohár esetén.
Ha a buli vagy borozgatós est végével még marad ital az üvegben, nem kell kiöntened vagy meginnod; egy felbontott üveg bor jól lezárva és hűtőben tárolva még három-négy napig fogyasztható, illetve főzéshez felhasználhatod, szószokhoz kiváló fűszer. Lehetséges lefagyasztani is a bort, mert úgy tovább eltartható. A jól fagyasztott, majd kiengedett bor teljesen biztonságos emberi fogyasztásra, de én ezt személy szerint nem ajánlom, mert az aromák tönkremennek, megváltoznak benne. Ha csak főzéshez használnád és kíváncsi vagy, akkor nyugodtan próbáld ki.
Ha különböző stílusú borokat kínálsz, akkor mindig kezdj először a habzóborokkal, aztán a száraz fehérek következzenek, majd az aromásabb, gazdagabb fehér- és könnyű vörösborok. Ezután jöhetnek a testes, kerek vörösborok, végül az édes borok. A lelki szemeid előtt láss egy színskálát a világostól a sötétig, azt kövesd. Mindig az édesek és mézesek zárják a repertoárt, azaz a desszertborok és a portóik. Soha ne kínálj édes bor után szárazat.
Azért fontos ez a sorrend, mert ezzel biztosítjuk a legjobb érzékszervi élményt és a borok megfelelő értékelését. A fehér, száraz borok általában könnyedebbek és kevésbé komplexek ízben és illatban, a vörösborok általában teljesebbek, tanninosabbak és bonyolultabbak. Ha egy könnyed bort kóstolsz előbb, akkor jobban érzékeled és értékeled a vörösborok mélyebb ízvilágát. Az édes borok magas cukortartalma pedig elnyomhatja a korábban kóstolt borok finomabb ízeit, ezért érdemes a legvégére hagyni. Ha édes bort kóstolsz először, a szájpadlásodon maradó édesség és cukor nehezebbé teszi a száraz borok ízlelését, ami negatív hatással lehet a borkóstolási élményre.
A szájpadlás fokozatosan hozzászokik az egyre intenzívebb ízekhez, ha megfelelő sorrendben kóstoljuk a borokat. Emellett a kifinomult borkóstolási rituálé részeként is fontos, hogy az ízek teljes palettáját kellemes sorrendben tapasztaljuk meg. Hogyha ugyanazt a bort két vagy több különböző évjáratból szeretnéd megkóstolni, akkor a legfiatalabb borral kezd, aztán az év szerint soron következővel folytasd.
A habzóborok általában jól lehűtve, a fehérborok pincehidegen, a vörösborok pedig szobahőmérsékleten a legjobban fogyaszthatók. Ha elfelejtetted időben lehűteni a bort és kevesebb mint egy órád van, akkor vegyél egy nagy tálat vagy vödröt, töltsd félig hideg vízzel, tégy bele jeget, egy marék sót, és rakd bele az üvegeket.
Sokan kérdezik, hogy tehetnek-e jégkockát a borba. Nyáron, főleg kánikula idején jó ötletnek tűnhet; vannak, akik egyenesen teletömik a poharat jéggel. Egy asztali bor esetében nincs semmi baj ezzel, de semmiképpen se tégy így egy minőségi borral, mert azzal tönkretennéd a bort is, és az élményt is.
Ha belépsz egy étterembe, szemmel láthatod, mennyire fontos számukra a borkínálatuk: ha sok tiszta borospohár lóg a bárpult fölött és áll az asztalokon, az bizony jó jel. Viszont ha csak néhány álldogál valahol a bár hátsó részében vagy oldalra tolva, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem nagy a borkínálatuk. A másik fontos árulkodójel az itallap. Néhány ismerősen csengő bor a listában még nem jelent sokat. Fontos, hogy az itallap választékos és jól átlátható legyen, hiszen nem a hossza, hanem a változatossága a lényeg. Egy jó étterem több stílusú és árkategóriájú bort kínál pohárra is, ami azt jelenti, hogy rendelés előtt nyugodtan kérhetsz belőlük egy-egy kortyot kóstolásra, de természetesen ne várd el, hogy a legdrágábbakat is kinyitják neked pusztán egy kóstolásra – hacsak nem kifejezett borbárban vagy. Ha a pohártárolás és a kínálat módja rendben van, de csak az asztali bort kóstolhatod meg rendelés előtt, az élményromboló lehet. Az asztali bor kifejezés olcsóbb és egyszerűbb minőségi kategóriás borokat jelöl. Ha a vendégek csak ezekből az egyszerűbb borokból tudnak kóstolni, mielőtt eldöntenék, hogy melyik bort rendeljék, az csalódást okozhat.

Ha véletlenül leöntöd magad vagy valaki mást vörösborral, illetve rozéval, akkor önts a foltra magas savtartalmú fehérbort vagy tejet, vagy borítsd be sóval, és hagyd így egy-két órát, majd dobd be a mosógépbe alapos mosásra. Ha erre nincs lehetőséged és már megszáradt a folt, mire kezelésbe tudod venni, akkor a legjobb, ha elviszed tisztítóba. Állítólag a már megszáradt vörösborfoltot is kiveszi a borotvahab, szóval ha kísérletező kedvedben vagy, akkor próbáld ki. Ezeken a régi trükkökön kívül szerencsére ma már hatékony folteltávolítókat is használhatunk.
Másnaposság ellen a legjobb, ha eleve nem isszuk részegre magunkat. Kevésbé leszel másnapos, ha minden pohár bor mellé kétszer annyi vizet iszol. A hidratáltság nagyon fontos, ezért ha az este folyamán nem is ittál vizet, mielőtt aludni térsz, igyál meg két nagy pohárral, hogy elkerüld a másnapi fejfájást.
Ha teheted, akkor borászatban vagy szaküzletben vásárolj. Nem kell félned, hogy a legdrágább palackot próbálják meg eladni neked, főleg ha elárulod, mekkora összeget szeretnél költeni. Ez ugyanúgy igaz étteremben is. A sommelier-k kifejezetten szeretik, ha tudják, milyen keretek között mozoghatnak a bor ajánlásakor. Segítenek kiválasztani az ízlésednek, hangulatodnak, pénztárcádnak és az alkalomnak leginkább megfelelőt. Nincs miért aggódnod – a borlap még nekem is sokszor okoz fejtörést, hiszen manapság lehetetlen minden bort ismerni.
Ha összebarátkozol egy szaküzlet dolgozóival, akkor ők hamarosan megértik az ízlésedet és segítenek rátalálni a nagy kedvencedre. Sok vevő nem mer kérdezni: ne felejtsd el, a cipőt is felpróbálod, mielőtt megveszed.
Tetszett a részlet? Ha szívesen folytatnád az olvasást, ide kattintva rendelheted meg a könyvet!