Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan idézzek valakitől a könyvemben?

Ha regényedben vagy szakkönyvedben idéznél, ennek formailag is rendben kell lennie. Nézzük a legfontosabb szabályokat!

1. Maga a jel

A könyvek szövegében az ívelt macskakörmöt használjuk, ellentétben az internetes egyenes idézőjellel. Ha a neten találsz olyan idézőjeles szöveget, amit idéznél, akkor bemásoláskor ellenőrizd, pontosan milyen jel keletkezett a dokumentumodban: íves vagy egyenes.

2. Nagybetűvel kezdjük?

A szöveget, amit átveszel a könyvedben, annak formájában vedd át. Azaz ha teljes mondatról van szó, akkor nagybetűvel kezded, ha mondatrészről, akkor kisbetűvel. Lásd:
Egyetlen dallam dobbant bele élesen a térbe: „Ha az Isten néked rendelt, tiéd leszek már.”

Megteheted, hogy a szöveghez igazítod, és a nagybetűt kicseréled kicsire, ez a te döntésed. Itt például kisbetűvel kezdődik az idézet:
Az atomóra működése leegyszerűsítve a következő: „atomok rezgésszámát használják fel egy pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát számlálóba vezetik, amely másodpercet és abból származtatott nagyobb időegységeket mutat.”

3. Pont vagy idézőjel legyen a végén?

Ha teljes mondatot vettél át, a pont, kérdőjel, felkiáltójel az idézőjelen belül lesz:
Egyetlen dallam dobbant bele élesen a térbe: „Ha az Isten néked rendelt, tiéd leszek már.”

Fontos: a mondatvégi írásjelet ne halmozd, azaz ha az idézet felkiáltójelre vagy kérdőjelre végződik, ne tegyél az idézet mögé pontot. Akkor se, ha a te mondatod kijelentő. Lásd:
Egyetlen dallam dobbant bele élesen a térbe: „Ha az Isten néked rendelt, tiéd leszek már?”

4. A lábjegyzet hivatkozása?

Ha nem a szövegben hivatkozod meg, ki mondta az idézetet, honnan származik, akkor ezt tedd meg lábjegyzetben. A lábjegyzet száma vagy jelölése az összes írásjelet kövesse, hacsak a kiadó másképp nem kéri. Lásd:
Az atomóra működése leegyszerűsítve a következő: „atomok rezgésszámát használják fel egy pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát számlálóba vezetik, amely másodpercet és abból származtatott nagyobb időegységeket mutat.”*

A fentiek a legfontosabb, leggyakoribb kérdések az idézőjel használatával kapcsolatban. Ha még maradt kérdésed, akkor ajánlom a Wikipédia ezzel kapcsolatos cikkét!
Ha azzal kapcsolatban van kérdésed, mikor használjunk idézőjelet egyáltalában, ajánlom erről szóló korábbi cikkemet!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .