Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan lehet jobb a fogalmazásod hétről hétre?

Hogy megy az írás? Úgy értem, maga a fogalmazás. Mert az csak egy dolog, hogy jó a regényötleted, érdekesek a szereplőid, van cselekményvázlatod, kitaláltad a helyszínt, a hátteret, a világot. Az is fontos, hogy gördülékenyen fogalmazz, és a stílus, az írói hang megfeleljen a témának, a szereplőknek. De hogyan lehet ezt fejleszteni?

A legfontosabb eszközünk az olvasás.

Írtam róla már sokat, miért és mit érdemes olvasnod, erről most többet nem szeretnék beszélni. Ebben a cikkben arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy a regényed írása mellett igenis időt kell szakítanod a rövidebb szövegekre, a gyakorlásra, a novellaírásra.

A második legfontosabb módja a fogalmazás fejlődésének a gyakorlás.

Hogyan lehet jobb a fogalmazásod hétről hétre?

Mert az nagyon is jó dolog, ha regényt írsz, és igen, ezzel fejlődik az írástechnikád. De szoktál rövid történeteket is írni? És szoktál kifejezetten azért írni, hogy egyvalamiben fejlődj?
Pedig érdemes.

Sokan járnak hozzám pontosan ezzel a céllal Sztorilaborba – három csoportom is van novellaírásra, illetve írástechnikai gyakorlásra, fejlődésre, ahol hétről hétre adok fel feladatot.

Van olyan ügyfelem, aki azért jár el hozzám, hogy egy-egy területen fejlődjön: megbeszéljük, mi is ez a terület és hogyan lesz szebb a fogalmazása, majd rögtön adok neki egy feladatot, ott megírja, és megbeszéljük. De te otthon, egyedül is gyakorolhatsz! Visszajelzést ugyan nem kapsz, de hidd el nekem, hogy ez is segít neked a fogalmazásban!
Az otthoni írástechnikai gyakorlásnak két módja van:

1) Fogj bármilyen kreatív írói gyakorlatot, és végezd el!

Találsz ilyeneket a honlapomról letölthető munkafüzetben is, vagy
kérheted a munkafüzet teljes verzióját a megoldásokkal.

Kereshetsz írói gyakorlatokat a neten, én is írtam ilyeneket Könyv Guru oldalán. Ez itt például egy nyári, ez pedig egy téli feladatsor. Ez itt Benjamin Franklin módszere az írástechnika javítására. Ez pedig az év végén aktuális évértékelés és évtervezés első posztja, két hónapra ad neked napi egy témát naplóbejegyzéshez.

2) Írj novellákat egy adott írástechnikai céllal!

Gondold végig, az írásnak mely része okoz neked gondot, és erősíts rá arra. Megmutatom, mire gondolok. Ha a párbeszéddel van gondod:

  • Írj olyan novellát, ahol fontos, kik beszélgetnek egymással és mit mondanak, mi az, amit meg kell beszélniük.
  • Írj olyan novellát, ahol a szereplők régiesen beszélnek. (Miért beszélnek így?)
  • Írj olyan novellát, ahol az egyik szereplő elvadult szlenget használ, vagy sokat káromkodik.

Ha a leírás megy nehezen:

  • Írj olyan novellát, ahol a történet elválaszthatatlanul kötődik ahhoz a helyszínhez, ahol játszódik.
  • Írj olyan novellát, ahol fontos, hogy egy bizonyos tárgy milyen, hogy néz ki.
  • Írj olyan novellát, ahol nagy a tétje, megtörténik-e egy adott történés/cselekvés, vagy sem.

Ha karakteralkotásban szeretnél fejlődni:

  • Írj olyan novellát, ahol a főszereplő jelleme a kulcs a történésekhez! (Pl. a gőgös szomszédasszony elhasal a járdán.)
  • Írj olyan novellát, ahol a főszereplőnek két, egymással látszólag ellentétes tulajdonsága van! (Pl. lusta, de sportos.)
Írj novellát!

Az a fontos, hogy állíts magad elé kihívásokat. Gyakorolj minden területen, ne csak a fenti felosztásban gondolkodj, hanem szabd magadra a feladatot! Ha azt mondják a barátaid, klisés a történeted, végy egy szokványos helyzetet és vedd rá magad, hogy ebből hozz ki valami váratlant. Ha a magyartanárod panaszkodik, hogy nem fogja meg az iskolai fogalmazásod, gyakorold az erős érzelmi töltetű szavak használatát, vagy írj novellát egy vak főszereplő nézőpontjából! (Már a két szó maga is ellentét: vak / nézőpont, ugye?)
Ha egy-egy írástechnikai területre koncentrálsz és minden héten gyakorolsz egy novellányit, már egy- két hónap után észreveszed magadon a változást.

Szeretnél visszajelzést is az írásaidra? Szükséged van motivációra a heti íráshoz?

Három csoporttal folyik a Sztorilabor, ahol egyszerre legfeljebb nyolc író jön el hozzám minden héten. Mindig adok egy feladatot, olyasmit, mint amit feljebb említettem, és megbeszéljük, mi ennek a lényege (például a párbeszédírásnál mire figyeljünk). A résztvevőknek egy hete van megírni a feladatot, aztán a következő alkalommal felolvassuk. Mindenki véleményt mond: nemcsak azt, tetszett-e vagy sem, hanem hogy hogyan lenne érdemes javítani, mit nem értettünk. A Sztorilaboron nincs olyan, hogy akkor is simogatjuk egymás lelkét, ha nem jó a sztori. Sőt, olyan is volt már, hogy kifejezetten rossz feladatmegoldást olvastunk fel és az volt a feladat, hogy kiderítsük, mi a probléma vele, miért nem működik.

Őszintén szólva itt nem csak fejlődsz, de új barátokat, remek társaságot is találsz. Mivel mindenki ír, máris lesz bennetek egy olyan közös tulajdonság, ami a mindennapjaidból most hiányzik. A Sztorilaboron túl is küldhettek egymásnak írásokat, összeülhettek teára!

Mivel itt minden héten kell írni, ezért minden héten írsz. Már a második alkalom után megérzed, hogy ott liheg mögötted az ihlet, egyfolytában üldöz, megjön a kedved az íráshoz, és még munka közben is viszket az ujjad, bár inkább egy történetet írhatnál!

Ha te is szeretnél így érezni, jelentkezz be a Sztorilaborba, a három csoport időpontját a leírásban látod. Várlak!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .