Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Olvass többet a Moly és a Goodreads segítségével!

Az egyik eszköz, ami nekem segít abban, hogy többet olvassak, az a várólista. Legalább havonta egyszer elmegyek könyvtárba, és a telefonomon megnézem a Molyon vagy a Goodreadsen nyilvántartott várólistámat, és erről választok olvasmányt. (Lehet persze bóklászni a könyvtárban és beleolvasni sok mindenbe, de nekem az a félelmem, hogy így nem biztos, hogy azokat a könyveket olvasom, amelyek tényleg a legjobban érdekelnek.)

Hogyan készíts a Goodreadsen várólistát?

A Goodreads abszolút partner abban, hogy növeld a vágyott olvasmányok listáját. Ha ugyanis megnézel bármilyen könyvet, egy nagy zöld gomb van mellette: „want to read”, azaz el akarom olvasni. Ha nem csak magyarul olvasol, akkor a Goodreads kiváló platform az olvasási élmények és vágyak jegyzésére. Ezen a weboldalon rengeteg listát találsz különböző könyvekről. Ha például szereted a detektívregényeket, meg tudod nézni a legtöbbek által szeretett detektívregényeket. A listákat itt találod!

A Goodreads minden évben díjaz is könyveket különböző kategóriákban. A nyerteseket is érdemes elolvasni, és a jelölteket is. A 2017-es listát itt találod!

Hogyan készíts a Molyon várólistát?

Ha jellemzően magyar nyelven olvasol, akkor furcsa logikája ellenére érdemes kiismerni a Moly oldalát. Kezdd azzal, hogy megkeresed a kedvenc könyveidet, és megnézed az értékeléseket. Akiknek tetszett az adott könyv, jelöld be ezeket a felhasználókat (a nevükre kattintva a profiljukra lépsz és ott a „figyelem” gombra kattintasz). Keresd meg azokat a könyveket is, amelyek nagy csalódást okoztak neked és a kritikus hangvételű értékelések szerzőjét ugyanígy tedd a figyeltjeid közé.

Ha van 100 figyelted, akkor érdemes megnézni az ő értékeléseiket. (A menüsorban a „Friss” feliratra kattintva az „Értékelések” sort válaszd ki.) Ha egy értékelés felkeltette a figyelmedet, nézd meg a könyv adatlapját, és ha még mindig tetszik a könyv, kattints a címe alatt a szürke „Hozzáadom” gombra, majd a „Várólista” sorra.

A Molyon a kihívásokat is érdemes néha megnézni, és ha ott felkelti valami az érdeklődésed, akkor benevezni. Én szeretem például, amikor több ismeretlen könyvet el kell olvasni (a helyi könyvtárban ezek szinte mindig megvannak), mert így olyasmit fedezek fel, amit magamtól soha nem olvasnék!

Mind a két oldal ajánl könyveket!

Akár a Goodreadsen, akár a Molyon bóklászol, valahol mindig mutat neked hasonló könyvet, mint amit éppen nézel: a lap alján vagy a jobb szélen. Ezekre is érdemes rákattintani, elolvasni a fülszövegeket, más olvasók véleményét.

Mindkét oldal ajánl vásárlási lehetőségeket: a Goodreads elsősorban az Amazonra irányít, ahol e-könyvet vehetsz (azonnal megjelenik az e-könyvolvasódon vagy telefonodon stb.), de nyomtatottat is rendelhetsz. (A Goodreads már az Amazon tulajdona, ez az oka a külön gombnak.) Nyomtatott könyvet amúgy inkább a német Amazonról rendelj, mert onnan bizonyos érték felett ingyen küldik, vagy a Book Depositoryról, mert itt a listaárban benne van a szállítási költség is.

A Moly nem részesít előnyben egyetlen boltot sem, bár a saját könyvesboltjukat nyilván első sorban ajánlja, ha van nekik az adott könyvből. Segít a könyvtári katalógusban való kereséssel – és ha budapesti vagy, azt ugye tudod, hogy ha már egy FSZEK-ben tag vagy, akkor bárhonnan átkérhetsz könyvet csekély díj ellenében?

Használd tehát a várólistát – így újabb jó könyveket fedezhetsz fel!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .