Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Egy hivatalos mentor blogját olvasod!

Ma kaptam meg az engedélyt, hogy megosszam veletek a hírt, amit én már egy ideje tudok! Így hát leírom, mi is történt velem ez év tavaszán. Ígérem, izgalmas lesz!

Nos, nem tudom, mennyire vagytok tisztában vele, de nem szoktam irodalmi pályázatokra jelentkezni. Amikor azonban egy pályázatos Facebook-oldalon belebotlottam a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) felhívásába, kiesett a szemem. (Úgy kellett felugranom és elkapnom, mert elgurult a padlón.) Ugyanis fiatal tehetségek mentorálására kerestek már legalább egy szépirodalmi kötettel bíró írókat. Hű. Nehéz volt elhinni, hogy van egy olyan szervezet, ahol intézményesített módon, ösztöndíjjal támogatva segítenének kezdő írókat – és hogy ennek az oktatói, tanácsadói oldalában is benne lehet lenni!

firework2Úgy éreztem, ez a felhívás nekem szól. Hiszen Ti tudjátok, mennyire szeretek az írásról beszélni, szövegeket elemezni, technikázni, szakmázni… Levegőt sem vettem, amíg végig nem olvastam a teljes kiírást. Közben a fejemet csóváltam. Merthogy jelent meg kötetem hagyományos kiadásban – de ez egy szórakoztató regény. Tulajdonképpen szépirodalom – az irodalmi definíció szerint. Ami könyvem megjelent és a mezei olvasó szépirodalomnak tartaná, az pedig magánkiadásban jött ki… hűha, ezt meg egyetlen irodalmár sem fogadja el… Mit is írnak pontosan? Megjelent kötet? No, hát megjelenni éppen megjelent… Tulajdonképpen teljesítem a feltételeket, ha szó szerint nézzük. És van korhatár is, hmm, az is éppen megvan…

Így morfondírozgattam, miközben századszor is elolvastam a felhívást. Jó, kell motivációs levél, önéletrajz, írói terv. Tehát egy pályázat. Legyek magammal őszinte, pályázatot írni tudok.

Összeszedtem magamat és a határidőig hátralévő néhány napban megírtam a beadandót. (Annak ellenére, hogy egyik drága gyermekem ujjaiba belefészkelte magát a sors keze és kitöröltette vele a félkész változatot.) El is küldtem. (A kész változatot.) És csak a határidő után egy nappal paráztam rá, hogy nem kaptam visszaigazolást!

Persze a pályázatom megérkezett. Sőt, éppen lektorommal, Katival ruccantam ki egyik este, amikor hazatérvén megkaptam a választ:

Maximális szavazattal továbbjutottam, várnak interjúra!

Röhögve gondoltam bele: ó, én csak azt szerettem volna elérni, hogy behívjanak. Elértem a célomat! Most akkor írjak vissza, hogy köszönöm a lehetőséget és minden jót?

Nem. Persze, hogy nem.

Az interjú napja jött, csak jött, én pedig eufórikus emelkedettségben tettem a dolgom. Nem hogy nem izgultam, hanem kifejezetten vártam a pillanatot, amikor eldől a jövőm. Mert tudtam, hogyha én ebben az új Íróakadémiában benne leszek, akkor szuperszonikus lifttel megyek tovább. Merthogy eddig csak lépésenként haladtam előre az utamon: kicsiny lépcsőfokokként éltem meg, hogy olvassátok a blogot, kéritek a kiadványaimat, szerkesztést rendeltek, no meg kiadók, egyéb cégek is megkeresnek mindenféle kérésekkel. Ó, ha ösztöndíjjal mentorálhatnék! Az lenne a munkásságom koronája!

Az interjún én ültem egy székben, a KMTG oktatói pedig a másik hatban… és Orbán János Dénes még aznap meg is mondta, hogy kiválasztottak. Úgyhogy kezdhetem az írói tervben szereplő regényt, és készüljek – ugyanis különböző eseményeken találkozni fogtok velünk, például Kapolcson!

A KMTG ügyvezetője, Tímár Alpár egyébként azt mondta, azzal is győztem meg a zsűrit, hogy

a magam erejéből tartok ott, ahol, és nem vártam meg, hogy mások segítsenek megvalósítani az álmaimat.

Leesett állal hallgattam. Komoly? Tényleg annak örülnek, hogy én a magam útját járom magánkiadásban? Ez inkább szitokszó szokott lenni…

Mindenesetre izgatottan várom, kik lesznek a mentoráltjaim. Az egy éven belül leadandó új regényt pedig a Könyvhét után tényleg elkezdem. Kíváncsiak vagytok rá? Attól függően, hogy őrölnek Isten malmai, elvileg további egy év múlva a könyvesboltokban is megtaláljátok majd!

Addig is olvassátok tovább a blogot, Nektek írom!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Egy hivatalos mentor blogját olvasod!”