Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan öltözködik a szereplőd?

Az ördög a részletekben rejlik.
A főhősöd öltözködését elintézted egy legyintéssel? Esetleg nem foglalkoztál vele, mert úgy véled, nem fontos?
Gondolj bele: ma reggel mennyire gyorsan öltöztél fel? És miért?
Ha a ruháink nem lennének ennyire fontosak, nem foglalnának nagy helyet az életünkben, és nem nőne a választék, ahogy egyre idősebbek vagyunk. Tehát abban szerintem egyetértünk, hogy a saját ruháink fontosak.
De a történeteink emberekről szólnak.
És a többi embernek is fontosak a ruhái. Kinek jobban, kinek kevésbé.

Ki nagyobb gondot fordít az öltözködésére, ki kevesebbet.

Ez jó kiindulópont: bizonyára ismersz embereket, akik mindig mintha skatulyából léptek volna ki, és nemcsak egyszerűen rendezettek, hanem látod, hogy műgonddal válogatták össze az egyes darabokat, le mered fogadni, hogy az alsóneműjük színe és anyaga is passzol mindahhoz, amit látsz. Ugyanakkor olyan ismerőseid is vannak, akik csak kinyitották a szekrényt és leemelték a legfelső ruhadarabot.
Ezen a skálán gondolkozz elsőként, amikor a szereplődet alakítod ki: mennyire tudatosan öltözködik? Munkába és otthon? Piacra vagy buliba? Egyáltalán milyen kategóriákat alakítana ki? Persze indulj ki magadból vagy egy közeli ismerősödből, de aztán kérdőjelezd is meg. Csak azért, mert neked eszedbe nem jut kitisztítani a cipődet, amikor csak a pékségbe ugrasz le, a főhősödnek ez igenis lehet fontos szempont.

Van olyan regényszereplő, akinek fontosabb az öltözködés, mint másoknak.

Milyen maga a ruha?

A következő fontos szempont a szín. Milyen a főhősöd ruhatárának a színe? Nyisd ki a gardróbját. Nagyjából egyszínű ruhákat látsz benne? Mennyire tarka? Mennyire fekete? (A színek jelentőségéről Könyv Guru oldalára írtam egy cikket, a második felében találod a szereplőre vonatkozó információt!)

Még mielőtt bármit is kivenne a hősöd a szekrényből, nézd meg alaposan az elrendezést: hajtogatja a ruháit vagy vállfára rakja? Esetleg dobozokat, fiókokat, zacskókat használ a rendszerezésre? Szépen egyenesen állnak a ruhák, vagy összevissza?

Most már engedd a hősödet, hogy kivegyen valamit és a stílusát is figyeld meg. Bő vagy szűk? Modern vagy klasszikus? Különleges, egyedi ruhák vagy alapdarabok? Ha dizájner, akkor ismert vagy ismeretlen, például egy helyi varrónő vagy hagyományőrző textilművész készített egyes ruhákat? Egy-egy ruhadarab inkább egyszínű vagy inkább mintás? 

Akadnak különleges öltözködési szokások a regényünk, novellánk szereplői esetében is

Milyen öltözködéssel kapcsolatos szokásai vannak a szereplődnek?

Hol veszi a szereplőd a ruháit? Fizikai boltban? Vagy inkább neten rendel? Esetleg szabója van? Ugyanott vásárol vagy szeret új helyeket kipróbálni? Mi a szempont a vásárlásnál? Megvesz egy darabot akkor is, ha drága? Vagy esetleg épp csak a drága érdekli? Mi kell ahhoz, hogy bemenjen egy használtruhaboltba?

Reggel mi alapján öltözködik? Előre kigondolja, mit vesz fel? Vagy csak reggel dönti el, a hangulata alapján? Van 5-10 bejáratott kombinációja és ezeket váltogatja, vagy mindig újdonságra törekszik?

Az új ruháit azonnal felveszi, használatba veszi, vagy vigyáz rájuk, amíg meg nem látszik rajtuk a kor? A régi, megunt darabokkal mit kezd? Szokta őket szortírozni? Eladja, elajándékozza, kidobja, ami nem kell?

Mennyire bánkódik, ha koszos lesz a ruhája? És ha elszakad?
Van játszós ruhája, amiben a koszos tevékenységeket végzi? Miben takarít vagy fest? Leszaladna-e festés közben a kinyúlt mackónadrágban boltba, és hogyan viselkedne, ha belefutna a főnökébe?

Ha női szereplőd van, hord-e szoknyát? Mikor? Rövidet vagy hosszút?
A férfi szereplőd felvesz-e inget, rövidnadrágot? 

Az egyedi ízlés sokat elárul a szereplőről

A kiegészítők fontosak!

A szereplőd öltözködésére a koronát az apróságok teszik fel. Adok néhány ötletet, amelyet gondolj végig. Felkeltené ez a szereplőd kíváncsiságát? Felvenné? Szokásává válna-e, hogy ezt hordja? Ha igen, milyen darabot választana – olcsót, drágát? Milyen anyagból? És hol hordaná? Például az övet nyilván a nadrág derekába tesszük, de egy színes sálat is húzhatunk az övbújtatóba.

  • Gyűrű,
  • Nyaklánc, karkötő,
  • Fülbevaló, piercing,
  • Öv,
  • Sál,
  • Kendő,
  • Nyakkendő,
  • Nyakkendőtű,
  • Mandzsettagomb,
  • Óra,
  • Bross, kitűző,
  • Lánc,
  • Kulcs, kulcstartó, karabiner,
  • Sapka,
  • Kalap. 
A kiegészítőknek fontos szerepe van a szereplők öltözködésében

A nők a hajukba ezer dolgot tűzhetnek, tehetnek: hajcsat, hajgumi, hajtű, kontyfánk, élő virág, szalag, masni, hajpánt.

A táska is fontos elem. A legkisebb egy zsebkendő méretű ridikül vagy a férfiaknál egy akkora pénztárca, amibe az irataik is elférnek. De lehet a szereplődnek autóstáskája, övtáskája, válltáskája, laptoptáskája, hátizsákja. Inkább pakolna vászontáskába vagy műanyag szatyorba? Mennyi holmit visz magával, amikor elmegy otthonról? Sok táskája van különböző célokra, vagy legfeljebb 2-3?

A cipő milyen? Inkább sportos vagy inkább elegáns? Mennyire fontos neki a tisztaság? A nő magassarkúban jár vagy a lapostalpú cipőket kedveli? A férfi oxford vagy derby cipőt vásárol szívesebben? (Tudja-e egyáltalán, mi a különbség?) A hősöd kicseréli-e a cipőfűzőt gumira? Hordana ujjközi papucsot vagy csizmát, ha az időjárás megkívánja, lehetővé teszi?

A fenti ötleteket használd bátran novella írására is! 

Milyen az a szereplő, akinek halálfejes fémgyűrűje van – és mi történik vele? Ha egy szereplő kínosan figyel a ruhájára és egy kisgyerek összerugdalja, hogyan viselkedik utána egész nap?
Ha pedig további ötleteid vagy kérdéseid vannak a szereplő öltözködését illetően, hozzászólásban várom őket! Azt is kíváncsian várom, ha alkottál már olyan szereplőt, akinek a ruházkodásába vittél bele valami érdekességet, vagy esetleg az olvasmányaidban találkoztál e szempontból érdekes karakterrel!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Hogyan öltözködik a szereplőd?”