Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Fáj a hátad? – Tedd kényelmesebbé az írást!

Nagyon fontosnak tartom a lelki egészség mellett a fizikai jólétet is. Több mint egy éve rengeteg ember kényszerül otthoni munkavégzésre, ahol nem feltétlenül adottak az irodai körülmények, pedig hosszú távon érdemes erre odafigyelni. Sokan még az irodában ülve sem figyelnek arra, hogyan üljenek helyesen a számítógép előtt.

A szék

Fáj a hátad, zsibbad a karod, leszakad a nyakad? Ezek mind hosszútávú panaszok lehetnek, ha nem változtatsz egy kicsit az életmódodon. Nagyon fontos, hogy legyen egy jó széked, bárhol is dolgozol, vagy éppen szeretett hobbidnak, az írásnak hódolsz. A jó szék megtámasztja a derekad, állítható a magassága és a dőlésszöge. A lábaid érjenek le a talajra, miközben a combod teljesen alátámasztott. Fontos, hogy ne lógasd a lábad, ha kell, használj lábtámaszt.

Ha jól megtámasztott a derekad, akkor dőlj hátra a válladdal, húzd is ki magad!

Hajlamosak vagyunk görnyedni, akár a tömegközlekedésen ülve is megfigyelhetjük magunkon, hogy hagyjuk szó szerint a vállunkra ülni az egész napos fáradalmakat.

A számítógép

Rendkívül fontos, hogy a monitorod szemmagasságból tudd nézni, különben akár akarod, akár nem, görnyedni fogsz. Ez még nem minden, legyen a képernyő kellő távolságra az arcodtól. Ne kelljen hunyorognod, de ne is legyen közvetlenül előtted, mert rongálhatja a látásod. A fényerő beállítására is figyelj, kíméld a szemed, amennyire csak lehetséges! A klaviatúra legyen egy alkarnyi távolságra, hogy kényelmesen tudj gépelni. Mindkét kezed pihenjen az asztalon, a tested legyen szimmetrikus!

A legjobb megoldás, ha a laptopod akár egy cipősdobozzal is, de meg van emelve, és a billentyűzeted önálló, tudod az asztalon húzogatni. Egeret használj, ne touchpadet, váltogasd a jobb és bal kezed közt, és használj csuklótámasztó egérpadet!

A szemfáradtságról egyébként már írtam hosszabban is ebben a cikkemben.

Testmozgás

Hogy ne macskásodjanak el az izmaid, törekedj rá, hogy óránként átmozgasd magad. Elég, ha felállsz és kisétálsz a konyhába egy pohár vízért, vagy teszel egy kört az irodában, a szobában. Napközben egyszer érdemes egy rövid sétát tartani a környéken, hogy átmozgasd a tested. Hidd el, nem csak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is jobban fogod magad érezni!

Fontos a hát erősítése is. A legegyszerűbb tornagyakorlat, amelyet akár a székben ülve is végezhetsz:

  1. Emeld mindkét kezed a magasba!
  2. Kinyitott tenyérrel húzd le a karjaidat a tested vonalában, szépen lassan. A kezed legyen a füled magasságában. Ami fontos: érzed a hátadban, nagyjából a lapockáid között, hogy dolgozik a hátizom!
  3. Újra nyújtsd a kezed felfelé, szintén lassan.
  4. Ismételd meg! 4×10 sorozat ideális.
  5. Nehezebb, ha állva, hátrahúzott vállakkal végzed.
  6. Még nehezebb, ha fal mellett végzed, hogy a kezed, könyököd és vállad is végig érintse a falat!

A derekad fáj? Erre is mutatok egy egyszerű gyakorlatot, hogyan erősítsd:

  1. Állj kis terpeszbe.
  2. Húzd ki magad, vállak hátra, mellkas felfelé, csípő a has felé dönt, a gerinc S alakú.
  3. Hajolj előre vízszintesig, egyenes háttal. Az a legfontosabb, hogy a hátad ne görbüljön, ne legyen cicahát. A legjobb, ha tükör mellett hajolsz, és látod a hátad ívét.
  4. Egyenesedj ki, ezt is lassan, a tartásodra figyelve.
  5. Ismételd meg, 4×5 sorozat ideális.

Érdemes a Pomodoro-ciklust beállítani a telefonodra vagy laptopodra. Amikor jelzést kapsz, hogy letelt a 25 perc munkaidő, akkor az azt követő rövid szünetben végezz testgyakorlatot a fentiek szerint!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .