Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A könyvírás jó ötlet, de nincs időm

Persze, hogy nincs időd. Reggel korán kelsz, leadod a gyereket, rohansz a melóba, otthon vár a házimunka akkor is, ha megosztod a pároddal. Vacsora, gyerekfektetés, jaj de jó végre elnyúlni a kanapén, megnézünk egy filmet?
Végre hétvége, össze kellene szerelni a polcot, főzzünk, menjünk uszodába, jaj de jó volna elnyúlni egy csendes sarokban egy jó könyvvel…

Micsoda, hogy már megint hétfő van?

 
Ismerős?
 
Naná.
 
És jöjjön a hidegzuhany:

SOHA nem fogod megírni álmaid könyvét, ha nem kezded el ma.

Komolyan mondom. Az életben mindig arra lesz időd, amire szakítasz. És milyen szép kifejezés is ez: időt szakítani. Hiszen valóban kénytelen vagy valami mástól elvenni. Az embernek nincs üres perce. Egy felnőtt képtelen unatkozni, nincs állásideje.
 
Gondold végig a napodat, és keresd meg azokat a perceket, amiket feleslegesen töltesz el, vagy ki tudod váltani valami módon.
Sok idő megy el a főzéssel? Keress egyszerűbb recepteket.
Hosszas a bevásárlás? Kérj házhozszállítást.
Takarítás, vasalás? Oszd meg a pároddal, gyerekeiddel, vagy fogadj fel takarítót.
Tévét nézel? Kapcsold ki.
Fészbukozol? Kapcsold le a netet.
Ha lépésről lépésre átveszed, hogyan is néz ki egy átlagos napod, meg fogod találni azokat az időrabló tevékenységeket, amikről könnyedén lemondhatsz az alkotás kedvéért.
Hány percet találtál?
 
Akármennyit is, gratulálok. Ugyanis már öt perc előrelendít az írói pályán. Ne akarj sokat markolni: van, aki könnyedén összeszed napi két órát is az írásra, de ha téged ma a munka még este is utolér, ezt nem fogod tudni egyik napról a másikra megváltoztatni.
 

Fogd tehát a napi öt vagy harminc vagy száz percedet, és amint eljön, ülj le írni.

Papír vagy számítógép elé, mindegy. A lényeg, hogy legyél ott: mintha randid lenne, mintha munka lenne, mintha fizetnének érte. Ülj le és írj. Segít, ha lélekben felkészülsz. Ha este írsz, hazafelé menet gondold át, mit alkotsz ma, hol tart a regényed – a buszon akár el is olvashatod a legutóbbi fejezetet, ha lemented minden nap az utolsó verziót a Google Drive-ra vagy a Dropboxba. Ha reggel írsz, közvetlen ébredés után, öltözködés közben készülhetsz az írásra, mielőtt leülnél a géphez.
 
Ha fontos az írás, most azonnal kezdj el gondolkodni ezen: HOGYAN TUDOM MEGVÁLTOZTATNI A NAPI RUTINOMAT?
Segíts a többieknek, kommentben írd meg a TE SZTORIDAT! Egyszer régen én megírtam, hogyan írok sokat, de hamarosan, egy hétfői posztban megírom újra, hogy mostanában milyen módszerrel folgozom. Néhány nagyon hasznos írói rutint pedig a HOGYAN ÍRJUNK KÖNYVET?-ben is találsz, valamint:
 
ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai, üzleti és ismeretterjesztő könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “A könyvírás jó ötlet, de nincs időm”