Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Egy sikeres és termékeny szakkönyvíró titka

Szeretnéd ellesni egy sikeres, sok szakmai kiadványt jegyző szakember titkait? Ügyfelemet, Hargitai Andrea kineziológust kérdeztem az írói módszereiről, a könyvei megjelenéséről, és hogy mit ajánl kezdő szakkönyvíróknak!

Hány könyved jelent már meg?

Eddig 20 könyvem készült el, a legújabbnak folyamatban van a szerkesztése. Az elsőt 2003-ban írtam – a félelemről szólt. Bevallom, ezt éppen azért írtam meg, hogy segítsen feldolgozni a bennem tomboló félelmet. Nem is adtam ki, csak sok évvel később, amikor már grafika is készült hozzá.

A könyveim többsége a tarot-kártyával kapcsolatos, annak tanulását segíti elő.

Amikor a kártyaolvasást tanultam, még 2002-ben, nem találtam olyan könyvet, ami számomra teljes és érthető lett volna. Ezért megírtam én.

Hargitai Andrea, a Tarot-suttogó

Ez volt az első tarot-könyv, amely érthetően szól a lapokról, misztikum és köntörfalazás nélkül.

2009-ben a férjem megálmodta a vállalkozásunkat és elkészítette hozzá a weboldalt. A könyveimet ő szerkesztette, és ő alkotta a grafikákat, borítót is hozzá. Miután tanítani kezdtem a tarot-kártyát, rájöttem, hogy a kezdőknek egész más típusú kártyavetések segítenek, ezért megszületett az első vetésekből és példákból álló könyv, amely kifejezetten nekik szólt. Ezt még két vetéskönyv követte, amely a párkapcsolathoz és a pénzügyekhez ad segítséget, és így tovább.

Ezek könyvesboltban kaphatóak?

A könyveim először spirálozott formában voltak rendelhetőek, de később egyre több könyv készült és egyre többen jelezték, hogy telefonon olvassák, ezért átszerkesztettük elektronikus formátumba. Így akik külföldön élnek, azok is könnyedén és pluszköltség nélkül juthatnak hozzá. Mindegyik A/5 formátumú, nyomtatható, ezért napi szinten is használható.
Ezek a weboldalamon és a Facebook-oldalról rendelhetőek.
Ez persze nekem is könnyebb, mivel így a spirálozást, a nyomtatást, és a postára járást is mellőzhetem, ami a Covid alatt rendkívül nehéz volt. Azóta meg is szűnt ez a fajta nyomtatott változat.

Hargitai Andrea, a Tarot-suttogó könyvei elektronikus formátumban vásárolhatóak

Melyik a legsikeresebb kiadványod, és mi ennek a titka?

A legsikeresebb a Jósképző csomag, amely tartalmazza a tarot tankönyvet, a kezdőknek készült vetéskönyvet és egy könyvet a tarot-kártya összeolvasáshoz is. Ez három éve kibővült egy teljes tanfolyam videóanyagával. Ezáltal teljesen önállóan is megtanulható ez a csodálatos eszköz, és azonnal használható az olvasó számára. A csomag annak ellenére a legnépszerűbb, hogy az anyagokat külön is meg lehet vásárolni.

Az első könyvét még csak megírja az ember, de a másodikat ritkán. Nálad mi vezetett a másodikhoz, majd a többihez?

Mivel folyamatosan tanítom a tarot-kártya értelmezését, így mindig látom, hol vannak elakadások, és igyekszem ehhez mérten segítséget adni. Főleg a magántanítás nyújt ehhez segítséget. A “Jósképző praktikák” például azért készült el, mert volt egy olyan tanítványom, aki nagyon logikus ember és rengeteget kérdezett, sok gyakorlatot kellett összeállítanom, hogy segíthessek neki a kártya elsajátításában.
Valójában a többi könyv is a szükségletek alapján íródott, bár bevallom, mindegyik összeállítását rendkívül élveztem. Sokat ötletelünk a férjemmel, rengeteg tervünk született.

Hargitai Andrea mindig azt a könyvet írja meg, amire az olvasóinak szüksége van

És mely könyvek valósultak még meg?

Tematikus könyveket írtam a nőiesség megéléshez, a tarot-kártya értelmezéséhez, az asztrológia és a tarot kapcsolatához. Összeállítottam egy tesztkönyvet, ami egyben segítséget ad a tanulás elmélyítéséhez is.

Miután sokat használtam az angyalkártyát, kézenfekvő volt, hogy ehhez is készítek kirakásokat. A hozzám fordulóknál ugyanis több olyan téma került elő, amelyekhez a hagyományos vetések nem voltak megfelelőek.

Többször kérdeztek az ügyfeleim a tanulás megtámogatásáról, így elkészítettem ehhez is egy könyvet, amelyben összegzem a lapok tartalmát. Ezt bárki akár egy női táskában is magával tudja hordani és segítségként használhatja, akár magának, akár másnak vet kártyát.

Miután tavaly itthon is elkezdték forgalmazni a Symbolon kártyát, így felmerült az igény egy olyan könyvre, amely segít eligazodni ennek világában. Így a pár éve elkészült Symbolon tankönyvet átdolgoztuk a férjemmel és készítettem ehhez is három könyvet, amely kifejezetten a tanulást segíti elő, és persze a kártya használatában is folyamatosan segítséget nyújt.

Mi a te írói módszered?

Amikor egy-egy igény felmerült, akkor ezeket lejegyeztem egy külön füzetbe, ami mindig nálam van, bárhova megyek is. Ezt minden héten átnéztem és próbáltam tematikusan rendezni.

Még 2004-ben kaptam az első füzetem a férjemtől, mert többször tanúja volt annak, amikor dühöngtem, hogy egy-egy ötletemet elfelejtettem. Ma már mindent azonnal leírok, még ha épp a buszon is jut az eszembe vagy egy tárgyalás kellős közepén. Főleg hogy rájöttem, engem az utazás és a beszélgetés ihlet meg, ez így működik nálam.

Persze nem minden jegyzetből lett könyv, előadás vagy tanfolyam, van két tucatnyi füzetem, amit még nem használtam fel. Azt hiszem, ha jön az ihlet, akkor nem szabad ellenállni neki, de azért néha előrébb jár az intuíciónk, mint ahogy erre a világ készen áll.

Nincs rossz ötlet vagy elhanyagolható gondolat, mert én is tanulok belőle. Sőt, amint leírom, minden tisztábbá válik bennem.

Évente két-három könyvem születik, de ezt nem tudom előre, mert egyiket sem tervezem meg. A tervezés és a szerkesztés a férjem asztala, ő végzi a videóanyagok vágását is, a weboldalt is ő üzemelteti. Ehhez nem értek és nem is vagyok gyakorlatias ember.

Van olyan téma, amit már többször kértek, hogy írjam meg, de bennem még nem állt össze a végleges változat. Ezért ezeket félrerakom, néha írok hozzájuk, és előfordult, hogy egyik napról a másikra egyszer csak világosan kirajzolódott bennem és befejeztem.

Hargitai Andrea felírja füzetbe a könyvötleteit

Ha valaki a vállalkozása népszerűsítésére ír könyvet, mit tanácsolsz neki?

Szerintem az egyik legfontosabb, hogy arról írj, ami téged lelkesít, amit szívesen elmesélnél másnak. Ami örömet ad a vállalkozásodban, és ezt az örömöt megosztanád mással is. Így nem csak szavak halmaza lesz szép logikus rendben, de életérzés is, amit átadsz másoknak. Ez az, ami szerintem megfogja az embereket, a te egyedi nézőpontod, ahogy csak te vagy képes azt a tevékenységet megélni.

Az én tapasztalatom, hogy amihez tudnak az emberek érzelmileg kapcsolódni, az maradandó információ, ezért hasznos a saját tapasztalataid megosztása. Így másoknak azt üzened majd, hogy nem elérhetetlen, amit te csinálsz, és nem akarod feljebb helyezni magad másoknál. Olyan vagy, mint mások, csak egy adott tevékenység vagy termék kedves a szívednek.

Ha vannak ötleteid, akkor ezeket írd le, ahogy jönnek, ne akard tökéletesíteni.

Sőt, adott esetben még kidolgozni sem kell, így az ihletet nem zárod el a logikáddal. A témákra bontás később is megtörténhet, mivel ez már tervezéshez tartozik. Ehhez kell már segítség, egy szerkesztő és persze marketinges is.

Bármilyen vállalkozásod is van, írj könyvet arról, amihez értesz!

Te hogyan jutsz el az olvasóidhoz, vevőidhez? Mi a titkod?

Én a közösségi oldalakon vagyok elérhető, ide posztolok napi rendszerességgel. A férjem készítette a weboldalt, amelyet pár évente megújít, itt elérhetőek a könyvek mellett az előadások anyagai, és blog is működik rajta.

A Facebookon a bolt funkció remekül működik, és az Instagram, Pinterest is remek reklámfelület. Fontos, hogy azért a reklám mellett legyen egyéb bejegyzés is, ahol az emberek megismernek. Hiszen nem a termékhez, hanem hozzád tudnak kapcsolódni.

Téged szeretnének megismerni, neked tudnak bizalmat szavazni és majd vásárolni is ez alapján fognak.

Én rendszeresen adok ingyenes tartalmat ezeken az oldalakon, több előadás is elérhető mind itt, mind YouTube-on. Még egy ingyenes tarot-tanfolyamot is készítettem a Facebookon azoknak, akik nem akarnak még elköteleződni, csak érdeklődnek.

Amikor a férjemmel elkezdtük az internetes kalandunkat, még 2009-ben, akkor itthon a tarot-kártyával kapcsolatban senki sem adott ingyen semmit, komplett tanfolyamot végképp nem, szerintem ez is segíthetett megismerni a munkásságomat és kedvet csinálni a később elkészült anyagaimhoz. Úgy látom, ez szükséges, főleg mióta az árak hirtelen megnövekedtek. Az emberek szeretnének valódi értéket kapni a pénzükért.

Ezeken az oldalakon is lehet hirdetni és nézettséget elérni. Régebben próbálkoztam a hirdetéssel, de nekem nem vált be igazán, nem az az én utam. Hosszú idő volt így ismertté válni, de sikerült, már az ügyfeleim ajánlanak.

A legtöbben a Youtube-videóim miatt követnek és keresnek meg, a videók nagyon fontosak és növelik a népszerűséget. Azt tanítják, a videóknak tartalmasnak vagy szórakoztatónak kell lennie. Én inkább a tartalomra fókuszáló vonalat választottam.

Ha a mai tudásoddal kezdenéd el a vállalkozásodat, mit tennél máshogy?

Én gyerek mellett kezdtem – tulajdonképpen kényszerből – ezt a vállalkozást, a férjem inspirációjára. Nehezen hittem benne, tulajdonképpen inkább csak a nehézségeket láttam és a sok munkát. Ő volt az, aki lelkesített és rengeteget dolgozott vele. Én gyerek mellett nem voltam túl optimista és nem volt jövőképem. Ha most kezdeném, sokkal nagyobb bizalmat szavaznék magamnak és az álmaimnak.

Ha én sem hiszek benne, akkor ki más hinne? Akkor hogyan is tudnám mással elhitetni, hogy ez másoknak is hasznos?

Korábban könyvelőcégem volt és sok induló vállalkozást kísértem figyelemmel. Sokan a társulásokkal buktak meg, de jó néhánynak a kitartás és a hit hiánya volt problémája. Szerintem ha valamit elkezdünk, akkor ahhoz el kell köteleződni és mindent megtenni a siker érdekében.

Ha úgy látod, hogy nyílnak a lehetőségek, akkor menj tovább feléjük.

Fontos, hogy tegyél meg mindent, amit tudsz, de ismerd fel azt is, ha rossz az irány. Ha a szívedet követed, akkor meg fogod találni a neked nyíló ajtókat. Az elmúlt három évben többször módosítottam a céljaimon, de sose adtam fel azt, hogy számomra ez a helyes út.

Ami még fontos, hogy egy vállalkozáshoz mindig fejlődni kell. Változnak a jogszabályok, a vevői igény, nagyon fontos a rugalmasság. Ha valakinek ez gondot okoz, akkor nagyon keservesen fog előrejutni.

Kíváncsi vagy Hargitai Andi könyveire, vállalkozására? Keresd itt!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .