Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Miért olvass Virginia Woolfot?

A Molyon részt veszek egy olvasós kihívásban, amelynek része, hogy megjelöljek egy olyan könyvet, melyben erős női karakter szerepel. Azt gondoltam, bármelyik frissen olvasott könyvemben találok ilyet.

Milyen is egy erős női karakter?

Azt gondolom, olyan, akinek határozott elképzelése van az életről és a saját céljairól. Néha meginog ugyan, eltántorodhat céljától akár külső nyomásra, akár lelki válság miatt, de alapvetően tisztában van vele, hogy ő egy értékes ember, és ezt másokkal szemben is képviseli.

És akkor kezembe vettem Virginia Woolf Night and Day c. regényét (magyarul Éjre nap címmel jelent meg 2007-ben). Az őszi szünetben belemerültem Woolf világába, és meglepetten vettem észre, hogy neki nincs erős női karaktere.

Ne lenne benne női szereplő?

De, van. Ennek a regénynek két női főhőse is van: a gazdag Katherine, akinek a nagyapja híres költő volt, és a lány csak azt tudja magáról, hogy egyre inkább elege van ebből a hagyatékból, a furcsa családjából. A másik főhős pedig Mary, aki egyedül él Londonban, és karitatív munkát végez egy irodában, ahol például a nők egyenjogúságára próbálják felhívni a figyelmet. Mary azzal küzd, hogy szerelmes a legjobb barátjába, Ralphba.

Mindkét lány – és a két másik férfi főszereplő, Ralph és William is – erősen lett megrajzolva. Olyan közelről megismerjük őket, ahogy leginkább saját magunkat szoktuk – épp ez bennük (illetve Woolfban) a csodálatos. Minden kételyük és kétségük kiderül. Az érzelmeiket megfontolják: ahelyett, hogy fellengzős kirohanásokat kapnánk, mennyire szerelmes valaki, apró foszlányokat látunk csupán. Woolf valóban benne él a karaktereiben, és olyan igazivá teszi őket, hogy oldalakat olvasunk úgy, hogy csupán érzelmeket kapunk, nem pedig fordulatokat. Nem véletlen, hogy Woolfot tartják a lélektani regény feltalálójának!

copyright exposingtruth.com

Miért olvass te is Woolfot?

copyright George Charles Beresford

Mert páratlanul pontosan rajzolja meg hősei jellemét. Innen, a honlapomról letölthetsz egy kérdőívet, amely segít neked megalkotni a hőseidet, de azzal közel sem kapsz olyan részletes képet a szereplőidről, ez inkább csak az első lépés afelé, hogy megelevenedjenek.

Azért olvass Woolfot, hogy lásd, milyen egy regény hőse, amikor igazivá válik. Egyrészt az író mindent tud róla: lépésről lépésre látja, hogyan alakulnak ki és változnak az érzelmei, gondolatvilága. Másrészt az olvasó nem tér magához, milyen pontos a szereplő gondolatisága. Amikor például az fordul meg Ralph fejében, hogy szívesen feleségül kérné Katherine-t, nem a manapság divatos szerelmes ömlengéssel gondol rá, hanem felidézi magában a lány egy-egy pillantását, megjegyzését, és erről szinte hideg fejjel dönt: összeillenek-e vagy sem, lehet-e kettejük közt hosszú távú a kapcsolat.

A Night and Dayt erősen ajánlom, ha érdekel a karakterformálás magasiskolája, de csakis angolul. Sajnos a magyar fordítás nem sikerült (itt olvashatsz erről egy pontos cikket). Mivel azonban Woolf az évek során, magánéleti problémái ellenére, egyre jobb könyveket írt, és egyre lélektaniabbakat, nyugodtan a kezedbe veheted bármely művét!

Jó olvasást!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .