Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Novelláskötetet szerkesztettem

A Publicity Aim keresett meg azzal a kérdéssel, szerkeszteném-e új írójuk, Kiss Edina novelláit. Különleges csokrot kaptam: bepillantást lányok és asszonyok, fiúk és férfiak életébe. Kiss Edina novellái egytől egyig különbözőek, csupán a hangulatuk mutatja, hogy egyazon szerző írta őket.

Kiss Edina: Égszínkék

Kiss Edina: Égszínkék – Borító és illusztráció: Kisteleki Dóra

A novelláskötet első darabja az Égszínkék című történet, amely egy családi átokról és különös megtöréséről szól. A teljes kötetbe bepillantást nyújt ez a mű: minden novella a családtagok közi szeretet különböző szintjeit és formáit boncolgatja, még az is, amelyben két kislány szanatóriumbeli barátságát látjuk: testvérként kovácsolja össze őket a betegségük és sorsuk.

Találunk itt igazi testvéreket, akik egy titokzatos amfórára bukkannak, ausztrál fiatalokat, akik nyaralásra utaznak, házastársakat, akik nem őszinték egymáshoz, gyászoló fiút és élete szerelmét kereső lányt.

Felkeltette az érdeklődésed? Kiss Edina könyvét itt és itt tudod megrendelni.

A közös munka

Kiss Edina: Égszínkék

A Publicity Aimmel megállapodtunk, hogy először lektori véleményt adok az egyes novellákról, majd egyeztetek az íróval, s az átírás után következik majd a szerkesztés. Edina novellái inkább ablakszerűek, bepillantást adnak egy-egy ember életébe, nem az erős csattanó jellemző rájuk. Ezt figyelembe véve kerestük a novellák ideális cselekményvezetését, a mondanivaló rejtését-mutatását. Válogatás is történt; nem minden írás került be végül a kötetbe.

A szerző így élte meg a közös munkát

Kiss Edina

„Első novelláskötetemet Nádasi Krisz lektorálta és szerkesztette. A közös munka a kezdetektől nagyon gördülékenyen zajlott, pontos célokkal és pontos határidőkkel. Tudtam, szakmailag jó kezekben vagyok. De nem ez az, amiért a következő kötetet is hozzá vinném. Krisz éleslátása és friss ötletei fényessé csiszolták a történeteket. Volt, hogy egyetlenegy megjegyzése olyan inspirálóan hatott, hogy  a saját történeteimben még mélyebbre láttam.  Hálás vagyok neki. „

Ha téged is érdekel a lektori véleményezés, szerkesztés, itt olvashatsz róla többet! 

Olvass bele!

A repedés
(részlet)

„Tenyerével végigsimított a kabát puha anyagán. Nem volt benne biztos, hogy mi lehet; talán kasmír? Felemelte a hegyes kis gallért és beleszagolt; jól ismerte ezt az illatot. Becsukta a szemét. Tempera. Vagy falfesték. Gyakran érezte mosás előtt a férje ingein is.
– Mit hozhatok? – törte meg a csendet a fiatal pincérnő.
– Egy dupla eszpresszót kérek meleg tejjel – válaszolta, és a pincérnő után nézett.
Mögötte a szőke nő nyitott be a kávézóba. Egyenesen Éva asztalához sétált, majd kis tétovázás után leült a mellette lévő székre, és kinyitotta az itallapot. Kihúzott háttal ült, elegánsan, rajta a türkiz kabát. A pincérnő is megérkezett, letette a kávét meg a tejet, a szőkét figyelmen kívül hagyta, közelebb tolta a cukortartót, majd sietős mozdulatokkal letörölte a szomszédos asztalt.
Éva nem nyúlt a kávéhoz.
A szíve a torkában dobogott.

Kiss Edina: Égszínkék – Borító és illusztráció: Kisteleki Dóra

A szőke nő szomorúnak tűnt, arca fakóbb, mint ahogy emlékezett rá, szeme körül mély szarkalábak. És elkezdődött minden pontosan abban a sorrendben, ahogy szokott. A kávégép zakatolása ellenére is hallotta a nő szívdobogását, egyre hangosabban és ütemesebben. Néhány másodperccel később már együtt lélegeztek. Belégzés, kilégzés, belégzés, kilégzés. A légzés által eggyé váltak, egy test, egy
lélek. Kilégzés, egy test. Belégzés, egy lélek. Nem lehetett tudni, ki kicsoda, eltűnt a határ a valóság és a fájdalom ködös dimenziója között.
A bejárati ajtó felett megszólaló csengő rántotta vissza a testébe. Körülnézett. A kávézó üres volt, csak a fiatal pincérnő sürgölődött a pult mögött. Megitta az eszpresszót, fizetett és elindult haza.
Otthon, amikor felakasztotta a kabátot, észrevette, hogy hónaljban felszakadt a varrás, bő ujjnyi részen kilátszik a bélés. Olyan alattomosan keletkeznek ezek a repedések. Az üvegeken, a kabáton, a szíven.”

Ha tetszett a részlet, és kíváncsi vagy a novellákra, akkor Kiss Edina könyvét itt és itt tudod megrendelni.

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .