Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

5 tipp a borítófotóhoz

Te is olyan borítót vizionálsz a könyvedhez, amin fotó szerepel? Leírok neked néhány tippet, mostanában mi működik!

1. A fotó ne egy jelenet legyen a regényből

Te pontosan tudod, hogy miről szól a könyved, és talán a szemed előtt van egy rész, amikor egy adott helyszínen az adott szereplők valamit csinálnak. Ha jó a borítóterveződ, akkor lebeszél róla, hogy ezt rajzoljátok meg, ezt szerkesszétek össze több fényképből. Az, hogy pontosan mi történik a könyvben, és pontosan milyen háttérrel, nem fontos. 

A könyvborító feladata nem az, hogy híven visszatükrözze, pontosan mi is történik a könyvben. Ha hangulatot ad át egy egyszerű képpel, jobban jársz. Az olvasó is érti, és a borítótervező dolga is kevesebb. Azt se feledd, hogy az olvasó még nem olvasta a könyvet, amikor meglátja a borítót. Neki semmivel nem mond többet egy részletes jelenet, mint mondjuk egy kard markolata. 

A lényeg, hogy a borító megragadja a megfelelő olvasó figyelmét.

Ebben a könyvben valószínűleg van olyan jelenet, hogy egy fiú víz alá kerül, de lehet, hogy a főhős csupán képzeletben merül le, csapnak át a feje fölött a hullámok.

2. Legyen egy háttérfotód

A legjobb stratégia, ha egy olyan fotó van a könyv elején, ami ábrázol egy helyszínt vagy elemet, aminek valami köze van a tartalomhoz. Nem kell tehát pontosan annak lennie, a hangulatot adja vissza. Például a fent említett kardmarkolat egyértelműen mutatja, hogy ebben a könyvben vérre menő harcok lesznek. Nem az érdekes, ez a főszereplő kardja-e. Csak egy kard legyen.

Ha ez egy helyszín, akkor valószínűleg a történet egyik helyszíne lesz. De kevésbé fontos az, mondjuk a képen szereplő tó mekkora, hogy nagyobb vagy kisebb-e, mint ami a regényben van, a lényeg a víz.

Maga a fotó lehet akár a fodrozódó vízfelszín is, nem kell látnunk a partot meg a fákat, a dombokat, a stéget és a többit. 

Ezen a könyvborítón a fő háttér az ég.
Példa: Andy Weir A Marsi c. könyvének borítóján az alak egésze látszik.

3. Legyen rajta valami emberi

A legjobb borítókon szerepel egy emberi alak, kicsiben vagy nagyban. 

  • A kisebb figurák sci-fi regényekhez, epikus fantasyhez, disztópiához, thrillerhez, történelmi regényhez passzolnak. 
  • A nagyobb alakok például romantikus vagy történelmi regényekhez.
  • Az arcok inkább a fiatal felnőtteknek és kamaszoknak szóló regényekhez illenek. 
  • Az erotikus regényekre jó ötlet csupán az arc alsó felét rátenni, de sokszor látsz olyan borítót is, amin a test rajta van, de az arc már nem.

De nem kötelező konkrét embert tenni a borítóra. Ha te nem szeretnéd ezt, akkor válasszatok a tervezővel valami olyasmit, amit a főszereplő vagy egy fontos szereplő birtokol – például Hófehérke az almát.

4. Ne legyen montázs

Azok a könyvek, amelyeken egyszerre két fotó is van, nem fogynak olyan jól, illetve nehéz is őket stílusosan összeilleszteni, kevés tervező képes jól megcsinálni, és sok idő lesz, azaz sokba is kerül.

Ne kérd a borítótervezőt, hogy felül arc legyen, alul meg egy város horizontja. Lehet, hogy úgy érzed, ez a két kép együtt közvetíti a regényed üzenetét, de a statisztika azt mutatja, jobban jársz, ha e kettőből kiválasztod az egyiket.

A helyszín és a szereplő inkább egy fotószerű borítóképen legyen megjelenítve, ne pedig két (vagy több) egymás alatti képen.

Itt nézzünk egy ellenpéldát is:

Ez az a fajta borító, ami kevésbé jól adja el a könyvet.

5. Legyen kontrasztos

Az a jó borító, ami megragadja az olvasó figyelmét. Ennek legegyszerűbb módja, ha a háttérfotó eleve kontrasztos. Vagy legyen világos, és legyen rajta valami sötét (vagy nagyon színes), vagy pedig legyen maga a fénykép sötétebb tónusú, és szerepeljen rajta valami világos (vagy nagyon színes).

Ha a háttérfotó nem ilyen, akkor a kontrasztot majd a szöveg és a fotó közt érjétek el a borítótervezővel.

A fénykép jó választás minden műfajú könyvre. Akár romantikus vagy kalandregényt írsz, magasirodalmat vagy szakkönyvet!

Az alapfotó kétszeresen is kontrasztos: a világos-, és sötétkék, valamint a kék alap és a fürdőzők narancssárgája mint komplementer mellé csatlakozik a cím színének ellentéte.

+1. Saját fotót használj!

A legjobb fényképeket, amelyeket a neten találsz, már biztos, hogy használta valaki könyvborítónak. Ha egyedi borítót szeretnél, javaslom, hogy ahelyett, hogy megvennéd azt az adott fotót, amit kinéztél, fizess inkább egy fotósnak, és készíttesd el ővele, amit elképzeltél!

Ennek illusztrálására mutatom, hogy a Grafomán ötlettár című kötetem nyertes koncepciójához saját fényképpel milyen borító készült!

A Grafomán ötlettár első borítóterve.
A Grafomán ötlettár borítója saját képpel.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .