Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan ír szinopszist J. K. Rowling?

Te tudsz szinopszist írni? Közzéadtam már erről cikket korábban: a Twister kiadó tanácsairól itt, a kéziratleadásról itt írtam.
Azonban sokszor abból tanulunk a legtöbbet, amikor példát látunk rá, lefordítottam hát neked az egyik legismertebb regény, a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv szinopszisát.
Tanulmányozd, fogadd szeretettel, írj te is jó szinopszist!

Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling (1997.) Szinopszis

Harry Potter a nagynénjével, nagybátyjával és unokatestvérével él, mivel a szülei autóbalesetben meghaltak – illetve ezt mondták neki. Dursley-ék nem szeretik, ha Harry kérdéseket tesz fel. Semmit sem szeretnek vele kapcsolatban, legfőképp a különcségeit, a furcsa dolgokat, melyek körülötte történnek és Harry nem tudja ezeket megmagyarázni.

A Dursley-család legnagyobb félelme, hogy Harry rájön az igazságra önmagával kapcsolatban, így amikor a fiú tizenegyedik születésnapján levelek érkeznek, nem engedik, hogy elolvassa őket. De a leveleket nem egy mindennapi postás hozza. Beállít az óriási méretű Rubeus Hagrid, és a Dursley-családot figyelmen kívül hagyva közli Harryvel, hogy a fiú varázsló, és hogy a levél a Roxfort varázslóiskolába hívja, egy hónapja van addig.

A világhírű Harry Potter

Hagrid tovább mérgesíti a családot azzal, hogy Harry múltjáról is beszél. Hogy a fiú a homlokán lévő villám alakú sebhelyet nem autóbalesetben szerezte, hanem egy különösen erős sötét varázsló, Voldemort okozta. Voldemort ölte meg Harry szüleit, és vele is végzett volna, de nem sikerült neki, rejtély, hogy miért, holott a fiú még csak kisbaba volt ekkor. Harry emiatt varázslókörökben kifejezetten híres, ő tette lehetővé, hogy a varázslótársadalom, ha inkognitóban is, de tovább élhessen a világon.

A fiú, akinek sosem volt barátja vagy igazi családja, felkerekedik. Hagriddal Londonba utazik, hogy beszerezze a varázslólét szükséges kellékeit (köpeny, pálca, üst, bájitalok), majd nem sokkal később szülei nyomdokában a Kings Crossról útnak indul az iskolába, a 9 ¾. vágányról.

Harry összebarátkozik Ron Weasley-vel (családjában hatodikként megy a Roxfortra és elege van a használt tankönyvekből) és Hermione Grangerrel (a legokosabb lány az évfolyamon és minden praktikáját ismeri a sárkányvér felhasználásnak). Együtt vesznek részt az első mágiaórákon – csillagászatot tanulnak hajnali kettőkor a kastély tornyában, gyógynövénytant az üvegházban, ahol a mandragórát nevelik, bűbájtant a pincében a szörnyű Perselus Pitonnal. Harry, Ron és Hermione felfedezik az iskola titkos folyosóit, megtanulnak bánni Hóborccal, a kopogószellemmel, és lenyugtatnak egy dühös hegyi trollt. Ami a legjobb az egészben, Harry lesz a kviddicsmeccsek sztárja (varázslófoci seprűnyélen). 

Ami pedig Harryt és a barátait a legjobban izgatja, hogy a harmadik emeleti folyosót miért őrzik ennyire. Egy utalást követve (melyet Hagrid, az iskola vadőre ejtett el), rájönnek, hogy a világon az egyetlen bölcsek köve a Roxfortban van elrejtve, a kő, amely határtalan gazdagságot és örök életet ad. Harry, Ron és Hermione az egyedüliek, akik rájöttek, hogy Piton, a bájitaltanár el akarja lopni a követ… márpedig a kő rossz kezekbe kerülvén szörnyűséges tetteket tenne lehetővé. Ugyanis a bölcsek köve szükséges ahhoz, hogy visszahozza Voldemortot teljes erejében és hatalmában. Úgy tűnik, Harrynek azért kellett a Roxfortba jönnie, hogy találkozhasson a szülei gyilkosával – holott fogalma sincs, hogyan élte túl az előző alkalommal.

J.K.Rowling

Hogy tetszik a szinopszis? Ilyesmire számítottál?

Jó gyakorlás ám, ha egy általad ismert regény szinopszisát írod meg, mielőtt a saját szinopszisodnak nekiállsz! Ha pedig segítségre van szükséged, keress bátran!

Leave this field blank

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .