Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Kell-e, hogy egy világvége hiteles legyen?

Fantasztikus irodalmat írsz a világvégéről? Tudományos fantasztikus regényed arra épít, milyen lesz az élet az apokalipszis után?

Mostanában több olyan kéziratot is kaptam véleményezésre, ami arról szól, hogy az emberiség túlél egy világméretű katasztrófát. És úgy tűnik, nem egyértelmű mindenki számára, így itt és most mondjuk ki:

A könyvedben megjelenő katasztrófának hitelesnek kell lennie.

Az olvasók hisznek a könyveknek, emiatt fontos, hogy amikor a világod véget ér, akkor ez az esemény logikusan következzen a világod felépítése által lehetővé tett opcióktól.

Általában itt, a Földön történik az a katasztrófa, ami megváltoztatja a hőseid életét. Ha ez így van, mi sem egyszerűbb: elég utánanézni, a Földre vonatkozóan milyen tudományos világvége-forgatókönyvek léteznek, milyen emberi és természeti katasztrófák lehetségesek. Olyan ötletbe kapaszkodj bele, amivel tudsz azonosulni, ami illik a hőseid múltjához, jelleméhez, tudásához (illetve a te tudásodhoz).

Hol nézz utána a világvégének?

Dr. Juhász Árpád: Katasztrófák évtizede c. könyve beszámol az 1980. és 1990. közötti legnagyobb katasztrófákról és a tudományos hátteret is magyarázza

Kiindulhatsz ebből a magyar nyelvű cikkből – ez is egy angol nyelvű cikk fordítása, és a mesterséges intelligencia ébredését teszi meg a legvalószínűbb apokaliptikus oknak.
Ha beszélsz angolul, máris előnnyel indulsz, ugyanis rengeteg tudományos és hobbioldal létezik, ahol katasztrófa-forgatókönyveket szedtek össze, például ez.
A Youtube-on is rákereshetsz a világ végét elemző tudományos filmekre.

Ne feledd, hogy mivel te könyvet írsz, senki nem kötelez rá, hogy a lehető legvalószínűbb ötletekkel dolgozz, kiválaszthatod a legkevésbé várható katasztrófát is (például egy aszteroida becsapódása), inkább az a fontos, hogy:

Foglalkozz vele megfelelő hosszúságban, miért és hogyan következhetett be mindez!

Akár magáról a katasztrófáról és a túléléséről, akár a katasztrófa utáni világról írsz, neked tudnod kell, pontosan mi történt (és mikor), és ebből annyit el kell árulnod a könyvedben, amennyi a megértéshez szükséges és érdekes.

Globális felmelegedés?

Légy vele tisztában, hogy ha a Földön az összes jég elolvadna, akkor sem borítaná be a víz a kontinenseket. London vagy Hollandia gyakorlatilag víz alá kerülne, de Magyarország nem. Ebben a témában a legjobb a National Geographic térképe, mindenképpen nézd meg!

copyright National Geographic

Szupervulkán vagy földrengés?

Ha efféle katasztrófán gondolkodsz, egyszerű dolgod van, mert sok könyvet írtak a tudósok a kőzetburokról és a kőzetlemezek közeledéséről. Tudtad például, hogy az Alföld az afrikai kőzetlemezen fekszik, és így ékelődik be az európaiba? Emiatt igenis vannak Magyarországon földrengések, bár csupán 20-30 évente.

Nukleáris háború?

Az USA egyik korábbi védelmi minisztere szerint 10 éven belül reális, hogy kitör egy nukleáris háború, tekintve, hogy mennyi nemzetnek van atomfegyvere. Erről itt nézhetsz egy angol nyelvű videót!

Alternatív világodnak is legyenek meg a szabályai!

Ha a mi univerzumunkban játszódik a történeted, akkor kénytelen vagy figyelembe venni a természettudományok igazságait. A periódusos rendszer elemei változatlanok, a gravitációval, az élet kialakulásával számolnod kell.

Ha a világod képzeletbeli, akkor pedig arra figyelj, hogy a szabályok, melyeket a világ kialakulásával és létezésével kapcsolatban megalkotsz, hihetőek és elképzelhetőek legyenek. Rendszert kell alkotniuk a világod elemeinek, fontos például, hogy a lényeknek szükségük legyen valamiféle táplálékra, mert semmilyen univerzumban nem hisszük el, hogy egy robot vagy egy élőlény működik tápanyag nélkül – minimum fényre vagy mágnesességre legyen szükségük ahhoz, hogy működjenek, életben maradjanak!
Amikor pedig ebben a világban elérkezik az apokalipszis, akkor annak e világ szerint kell halálosnak lennie, a katasztrófának e világ alaprendszerét kell megingatnia.

Ha apokalipszisről szeretnél írni, olvass el pár könyvet ebben a témában, hogy tudd, minél írj jobbat. Itt van például egy ajánló az utóbbi évek legjobb (angol nyelvű) apokaliptikus könyveiről!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .