Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan írjunk történelmi regényt?

Te is történelmi regényt írsz? Ennek nagyon örülök, mert én személyesen kifejezetten
szeretem ezt a műfajt – szinte mindegy, hogy milyen korról van szó.

Mit nevezünk egyáltalán történelmi regénynek?

Hogyan írjunk történelmi regényt?

Egyszerűen arról van szó, amikor a szerző nem a saját korában képzeli el a szereplőit, hanem egy vagy több generációval korábban. Tehát a kritérium a mű keletkezése és a történet idősíkja közötti különbség, nem pedig az, hogy a regény mennyire régen játszódik. Így például Edith Wharton vagy Jane Austen könyvei nem tartoznak ebbe a kategóriába, hisz a két írónő a saját koráról írt – az már más kérdés, hogy e kor manapság már régmúltnak számít.
Ha te írsz most Jane Austen Angliájáról, az történelmi regény lesz, de az is, ha a magyar rendszerváltás időszakában helyezed el a krimidet. Az fontos, hogy legyen egy adott történelmi kor és helyszín, ahol a szereplőid mozognak, ez a döntés legyen a sztori alapja. Ha ugyanis megválasztottad a helyet és időt, ez igen sok mindenre kihat mind a szereplők, mind a cselekmény szempontjából. Ha nem veszed figyelembe az adott kor jellemzőit, akkor nem lesz hiteles a regényed.

Fontos, hogy egy történelmi regény hiteles legyen?

A tömör válaszom: igen.
Hiszen ha elvonatkoztatsz az adott kor adottságaitól, akkor miért helyezted el itt a
cselekményt? Ha olyan történetet szeretnél írni, amelyben a főhős szörfbalesetet
szenved, kórházba kerül és kómába esik, akkor kell majd neked egy olyan éra, ahol
bizonyos emberek szörföznek, tehát ez nem szokatlan hobbi, valamint létezik már a
kórház intézménye, és tudják kezelni a kómába esett beteget (van lélegeztetőgép stb.). Kezdd azzal, hogy utánanézel, hogyan kezelik a kómás beteget és ehhez a szükséges gépeket mikor találták fel és mikor kezdték el széleskörűen alkalmazni! Ha megvan ez az év, kézenfekvő, hogy a regényed ebben az évben játszódjon, és semmiképpen sem előbb.
Ha azonban azt látod, hogy a regényed így nem lesz elég régi, márpedig te
mindenképpen olyan korban mesélsz, ahol mondjuk lánygyermek nem örökölhet és ez sokkal fontosabb a dramaturgia szempontjából, mint a szörfbaleset és a kóma, akkor inkább az ablakból essen ki az az adott szereplő egy áttivornyázott éjszakán, és az ijedtségtől kaphat stroke-ot, amibe félig lebénul – így kivonhatod a forgalomból egy időre, és történhet csoda, később magához térhet, teljesen felépülhet.

Miért fontos, hogy hiteles legyen a történelmi regény?

Legyen hiteles a történelmi regényed!

Lehet, hogy azt mondod, téged nem érdekel a hitelesség, és az írói szabadság része, hogy igenis szerepelhet egy regényben szörfözés és kóma és férfiági öröklés. Nos, ezzel az a helyzet, hogyha a választott helyszíneden ez soha nem volt történelmi igazság, akkor az olvasók igenis csalódottak lesznek, mert a történelmi regényekkel kapcsolatos legfontosabb elvárás az, hogy az adott kort hűen ábrázolják.
Definíció szerint minden történelmi regény vagy egy létező személy köré íródik (pl.
lehet a hősöd Rákóczi Ferenc és megírhatod az ő életét fiktív történetként, mely valós
eseményeken alapszik), vagy részben elképzelt, részben valós személyekkel dolgozik (pl. egy fiktív figura futárkodását írja le az amerikai szabadságharcban), de mindkét esetben igaz, hogy a korábrázolásnak hitelesnek kell lennie, valós eseményekkel, a kor lehetőségei által korlátozva.
Ha tehát az olvasók részéről elvárás a hitelesség, akkor ezt neked nyújtanod kell ahhoz, hogy szeressék a könyvedet.

Miképp légy történelmileg hiteles?

Ha történelmi regényt írsz, nyilván eleve ismered az adott kort. Ne hagyatkozz
azonban az emlékeidre, olvass is utána! A Wikipédia többnyire megbízható forrás, de érdemes egy-egy információmorzsát több oldalról is ellenőrizni.
Sok apróságra felfigyelhetsz így. Például lehet, hogy nem tűnt fel, amikor a női
szereplődet felöltöztetted, hogy a nők nagyon sokáig nem viselhettek nadrágot, csakis szoknyában jelenhettek meg. Vagy lehet, hogy nem vetted figyelembe, hogy az adott korban milyen nyelveket beszéltek az emberek? A történelmi Magyarországon például a többnyelvűség volt az általános még a szegényebb néprétegeknél is, hisz annyiféle náció keveredett a Trianon előtti területen, hogy megszámolni is nehéz. Kritikus szemmel gondold végig a cselekményt, később a kéziratot, és minden apró részletet gondolj át a hitelesség szempontjából is!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .