Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Tedd, vagy ne tedd – de sohase próbáld!

A minap jött szembe velem egy remek példamondat az egyik alapelvre, amit a szerkesztőimnek alaposan elmagyaráztam. Ez az alapelv apró javítás a kéziratban, mégis csodát tesz, így megosztom veled is, és a cikk végén a konkrét mondatot is megmutatom!

Sohase próbálj!

Arról van szó, amikor azt írod le, hogy a szereplőd valamit megpróbál megtenni. Például lefogják, és ő szabadulni próbál. Vagy lekvárt szeretne enni, és megpróbálja lecsavarni a befőttesüveg fedelét. Vagy összeverték, és ő megy hazafelé, bebotorkál a tömbházba, de szembetalálja magát a lépcsővel: ő a félemeleten lakik, és megpróbál felmenni.

A próbálás olyan ige, hogy az olvasóban nem idéz fel képet: milyen az, amikor valaki valamit megpróbál?

Mit csinál pontosan a szereplő?

Írd le, hogy néz ki, amikor a szereplő ezt megpróbálja, azokat a mozdulatokat, melyeket a szereplő valóban csinál.

Ha megpróbál felmenni a lépcsőn, akkor valójában az történik, hogy fellép az első fokra, majd a másodikra is, ott megszédül, és le kell ülnie.

Ha a lekvárosüveget nyitja, akkor nekifeszül, de a fedél nem mozdul, kénytelen becsengetni a szomszédhoz, segítsen neki.

 Ha lefogják, akkor kapálózik, az ellenfele térdébe rúg.

Gondolj bele: a próbálkozás mindig kinéz valahogy, és ha plasztikusan leírod, sokkal elképzelhetőbb, sokkal gördülékenyebb lesz a cselekmény.

Ki lehet húzni?

Nagyon sokszor a próbál szót egyszerűen ki lehet húzni a szövegből, mert amit a szereplő tesz, az maga a cselekedet, és nem csak próbálja. Lásd:

Behunyt szemmel próbálta magába szívni a nap minden egyes sugarát.

Ez a mondat szebb a próbálás nélkül:

Behunyt szemmel szívta magába a nap minden egyes sugarát.

Viszlát, főnévi igenév!

Ha visszanézed ezeket a mondatokat, látod, hogy a próbál szó törlése a főnévi igenevet is megszünteti, azaz magyarosabbá teszi a fogalmazásodat, mint ahogy erről itt írtam. Két legyet ütsz tehát egy csapásra.

Ehhez hasonló írástechnikai tippekből van vagy száz a blogon, haladj lassan, építs be a fogalmazásodba egy újat bizonyos időszakonként, és tempósan szépül majd a szöveged.

Legyen sok örömöd az írásban!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .