Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

27 tanács Stephen Kingtől

Elolvastam (illetve hangoskönyvben hallgattam meg, de az ugyanaz) Stephen Kingtől az „On Writing”-et, és gondoltam, a jegyzeteimből készítek neked is egy összefoglalót.

Stephen King könyve egyrészt írói útjáról, másrészt a hitvallásáról szól. A könyv első részét kifejezetten a rajongóinak ajánlom, a második fele viszont mindenkinek hasznos olvasmány. Íme az ebből általam kiemelt tanácsok!

 1. Kár egy írót kérdezgetni arról, honnan jönnek az ötletei. Senki nem tudja megmondani.
 2. A szerkesztőnek mindig igaza van. Az írás ugyanis emberi teljesítmény, a szerkesztés pedig emberfeletti.
 3. Kötelező olvasmány a „The Elements of Style”. (Amazonon 60 centért megveheted.)
 4. Amikor írsz, te magad vagy a történet. Amikor újraírsz, kiveszel mindent, ami nem te vagy, ami nem sztori.
 5. Írni csukott ajtó mögött kell, újraírni nyitott ajtónál.
 6. Ha egy ötletet nehéz megírni, ne add fel. Az írás nem könnyű munka.
 7. Mondhatok én bármit, például azt, hogy: vörös terítőn fehér nyúl, hátán egy kék nyolcas – nagyjából mindnyájan ugyanarra fogunk gondolni, de mégsem. Mindig különbözőképpen képzeljük el azokat a dolgokat, amelyeket leírva látunk. De ez nem baj, elvégre nem használati útmutatót írunk.
 8. Legyen eszköztárad, olyan 4-5 szintes. Az alap a nyelvtan és a szókincs: nem kell ritka és különleges szavakat használnod, általában az a legjobb, ami először eszedbe jut. A nyelvtant pedig muszáj ismerned, ha író vagy. (King üzleti angolt tanított az írás mellett, ez volt a foglalkozása, amíg nem lett teljes idejében író.) A második szint a struktúra: a bekezdések és mondatok.
 9. Rossz íróból King szerint sosem lesz jó író, de jó íróból lehet szuper.
 10. King évente 70-80 könyvet olvas. Tévét egyáltalán nem néz, mert az íráskészséget egyáltalán nem fejleszti, viszont a kreativitást kifejezetten gátolja.
 11. Mindennap ír, a célja 2000 szó. Reggel ezzel kezdi a napot, bekapcsolja a zenét és ír. Ha nem tenné, kiesne a világából, a hősei csak karakterek lennének. Kezdőknek azt ajánlja, napi 1000 szavas céllal induljanak neki, és 6 napot írjanak egy héten. Ha nem jön a múzsa, ne várj rá. Ülj le és írj. Mindegy, hogy mit!
 12. Külön helye van az írásra, otthon, egy olyan helyiség, ahol magára tudja zárni az ajtót, be tudja húzni a függönyt.
 13. Nem ért egyet az „írj, amit ismersz” tanáccsal. Szerinte el kell képzelni a dolgokat: ha nem öltél még embert, inkább csak képzeld el. Grisham sem dolgozott soha a maffiának, mégis megírta A céget.
 14. Ne írj pénzért: írj az élvezetért, hogy jól érezd magad!
 15. A történet magát írja: az írónak annyi a dolga, hogy hagyja, teret ad neki. Ne foglalkozz a narrációval, leírással, párbeszéddel, témával – csak írj és kész.
  copyright Shane Leonard
 16. King nem a cselekmény vázlatolását ajánlja, nem a téma a lényeg, hanem azt javasolja, gondolkodj „mi lenne, ha” szituációkban. Fogj egy akármilyen hétköznapi helyzetet és fordítsd meg: mi lenne, ha? Így született a Carrie is: ha a tinilányban, amikor az osztálytársai beszólnak neki, kontrollálatlan harag ébred, ami kitör belőle, mi lesz?
 17. Ha az olvasó unatkozik, túl sok a leírás.
 18. Nem kell leírni a főszereplő kinézetét. Csak fogódzót adj. A párbeszéd mutassa meg, ki milyen, például hogy őszinte vagy okos.
 19. A bevált szófordulatokat, klisés megfogalmazásokat felejtsd el, különösen a hasonlatokat. Találd ki a sajátjaidat!
 20. Dolgozz keményen és élvezd!
 21. Ha jól kitalálod a karaktert, életre kel.
 22. Ha van egy jó ötleted, próbáld ki, meglátod, működik-e. Ez igaz akkor is, ha stílust szeretnél kipróbálni, akkor is, ha egy érdekes helyzet jutott eszedbe.
 23. Hemingway mondta és igaza van: a történetben nyírd ki azokat, akiket szeretsz!
 24. Nem tudsz mindenkinek megfelelni, legyen inkább az a célod, hogy az olvasóid egy részét néha elégedetté tedd.
 25. Ne félj a szimbolizmustól: ha észreveszed, hogy a sztorid véletlenül valamilyen lett, erősíts rá! King például észrevette, hogy a Carrie konfliktusaiban megjelent a vér: tehát a későbbiekben a további konfliktusokba is beletette ezt.
 26. Az unalom jó eszköz a kreativitás megteremtésére: ha unatkozol, írj!
 27. King az első kéziratot hónapokra elrakja, 3-7 hónapra. Az első szerkesztés során kb. ¾ részére sűríti a szöveget. A sűrítés, törlés minden szöveget jobbá tesz!

Számodra melyik volt a leghasznosabb tanács?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “27 tanács Stephen Kingtől”