Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Szeretnél állami ösztöndíjjal írni?

Tudom, hogy szeretsz írni, és mivel úgy gondolom, érdekel az is, hogyan lehet ebből bevételhez jutni, szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy lehetőséget!

A KMTG idén is pályázatot írt ki pályakezdőknek!

Ha 18 és 25 között vagy, és szépirodalmat írsz – akár történeteket, akár verseket vagy bármit, amit te magad sem tudsz kategóriába passzírozni -, neked való ez a pályázat!

Mi ez a KMTG-pályázat?

Beküldesz magadról némi információt, egy pár alkotást, regényrészletet, amit a KMTG szakmai vezetői, oktatói olvasnak el, ők választják ki azokat a fiatal írókat, akikkel szeretnének együtt dolgozni. Nem gond, ha vidéki vagy határon túli vagy, sőt, a KMTG kifejezetten törekszik rá, hogy azokat a fiatalokat támogassa, akiknek a legkevesebb esélye van részt venni a magyar nyelvű irodalmi életben.

Mi történik, ha nyersz ezen az állami írói pályázaton?

Nos, egyfelől tényleg írnod kell majd. Részt veszel a képzésben (havi egy hétvégéről van szó, és tanulsz majd irodalomtörténetet, novellaírást, híres írók legjobb tanácsait hallgathatod meg), illetve lesz egy kijelölt oktatód, akinek mutatod majd az elkészült műveidet, ő pedig véleményezi, ötleteket ad neked, bátorít, segít. Az oktatód azt is jelzi, ha szerinte egy írás megérett arra, hogy publikáld, és abban is segít, szerinte mely folyóiratnak érdemes elküldeni a szöveget.

Ilyen egy KMTG-s Íróakadémiai képzés – itt például diákok, mentorok és oktatók hallgatják Csabai Márkot, ahogy az amerikai típusú regényírásról beszél

Ha sok jó szöveget írsz, már akár egy év munka után is összeállhat és megjelenhet köteted – ami neked semmibe sem fog kerülni, sőt, az eladások után jutalékot kapsz, mint akármelyik hagyományos könyvkiadónál.

Ilyen egy KMTG-s könyv, ez éppen mentortársam, Bálint Tamás verseskötete

Másfelől alkotói ösztöndíjat kapsz, minden hónapban egy meghatározott összeget, abból a célból, hogy egyetem mellett ne kelljen munkát vállalnod, hanem ezt az időt írásra fordíthasd. Az ösztöndíj egy évre szól, de ha nem dolgozol eleget, nem jársz el a képzésre, vagy nem viselkedsz rendesen, akkor természetesen idő előtt felmondható, ha viszont ügyesen részt veszel a tevékenységekben, jó szövegeket írsz, akkor a KMTG meghosszabbíthatja az ösztöndíjadat.

Mivel lehet elnyerni az ösztöndíjat?

Mivel évekig voltam a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának mentora, jó rálátást nyertem a művek színvonalára. Azoknak a pályakezdőknek van esélye, akiknek van mondanivalója, okos szövegeket írnak, jó a stílusuk, egyéni a látásmódjuk. Az Irodalmi Jelen folyóirat debüt rovatában több Íróakadémiás pályakezdő műve is megjelent már, így ezek az írások jó képet adnak neked arról, mivel érdemes pályázni.

Mik a pályázási feltételek?

A határidő idén 2019. augusztus 4.

E-mailen kell leadni az anyagokat, kell majd neked írói önéletrajz is, amivel kapcsolatban ebben a cikkben találsz segítséget!

A részletekért nézd meg a felhívást itt!

Ha kérdésed van, nekik írj, én csak annyit tudok mondani, hogy érdemes pályázni, ha a műveid a profilba illenek, és ne félj tőle, hogy állami támogatás, mert a szervezetnek semmi köze nincsen a politikához, ebből a szempontból pontosan olyan pályázat ez, mintha NKA vagy MMA ösztöndíjra jelentkeznél!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .