Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Regényelemzés: A dachaui varrónő

Újabb feladatmegoldást teszek közzé egy olvasóm tollából a háromfelvonásos történetszerkezet kapcsán. (Te is küldhetsz be ilyet a kedvenc könyvedről, vagy egy most olvasott történetről.)

Mary Chamberlain: A dachaui varrónő c. regényét Schleier Bettina elemezte.

Köszönjük a beküldést!

Első felvonás, a történet kezdete

London, 1939.

  1. A főszereplő bemutatása

Ebben a részben ismerkedhetünk meg a főhősnővel, Ada Vaughanal. Itt még minden megy a rendes kerékvágásban, Ada éli a hétköznapi életét. Bepillantást nyerhetünk a családi életébe, a munkájába és feltűnik előttünk a korabeli London.

Ada sokat álmodozik és tervez. Fiatal, tizennyolc éves, tele van elképzelésekkel és naivitással. Saját ruhaszalont szeretne Párizsban, meg akarja nyitni a Vaughan divatházat. Jelenleg éppen Madame Duchampsnál áll alkalmazásban, ahol segít a ruhák tervezésében és manökenkedik is, hiszen a gazdag vevőkörnek saját magán mutatja be a ruhákat.

Adában benne van a változás iránti igény már a kezdetektől fogva. Tudja, hogy lépni szeretne. Éppen ezért is keresi fel Miss Skinnert, hogy beszéd órákat vegyen tőle.

Az igazi konfliktus helyzetet azonban Stanislaus von Lieben megjelenése jelenti. Stainslaus mint az egykori Osztrák-Magyar monarchia grófja tűnik fel a színen. Ada vonzónak tartja a férfit, szívesen eljár vele randevúzni.

  1. Miért okoz gondot a konfliktus?

dachau3Adát a családja és Madame Duchamps figyelmeztetik Staislaust illetően. A lányban is felmerül időnként egy csipetnyi kétely, ám a hiszékenysége minduntalan győzedelmeskedik. Így történik meg, hogy amikor Staislaus elhívja őt Párizsba, igent mond az invitálásra. Hiszen miért is ne tenne így? Elvégre épp Párizsban akarja megnyitni a divatházát.

Cselhez folyamodik, a szüleinek azt mondja, hogy Madame Duchamps bízta meg a párizsi úttal. A főnökével pedig elhiteti, a szülei elengedték őt a nagy útra.

  1. A döntés meghozatala

Adának komoly döntést kell meghoznia, hiszen a küszöbön álló II. világháború miatt már veszélyesnek bizonyul a kontinensre utaznia.

Ebben a történetben is tényleges utazással járt az, amikor Ada meghozza a maga döntését. Párizsba érve az események már nem lennének visszaforgathatóak úgy, mintha minden ment volna a maga megszokottsága szerint tovább.

Második szerkezeti egység, a történet közepe

  1. A főhős még bizonytalan

Miután Ada Stanislaus oldalán megérkezik Párizsba, még kissé bizonytalan a jövőjét illetően.

A Párizsban töltött idő hamar a végéhez közeledik, eljön az indulásideje. Csakhogy Stanislausról kiderül, hogy nem mehet vissza Angliába.

A férfi jelleme kezd megváltozni. Időnként megmutatja Ada előtt sokkal kevésbé szimpatikus oldalát is, egészen agresszívvá válik.

  1. Megoldandó feladat

Ada és Stanislaus Namurban kötnek ki, ahol a férfi magára hagyja a főhősnőt. Közben a városban már bombáznak, hiszen kitört a háború. Ada egyedül van és egyáltalán nincs biztonságban. Ki kell valahogyan keverednie a csávából. Ez pedig olyan megoldandó feladat elé állítja, amit egyedül talán véghez sem tudna vinni.

  1. A barát megjelenése

Ezen a ponton jelennek meg a segítők. Ada az utcán, amikor a bombázások elől menekül, találkozik két nővérrel, akik a kolostorukba viszik őt. Itt az apácák segítenek Adának. Később pedig Brigite nővér lesz az, aki barátilag támogatja a főhősnőt, igyekszik őt átsegíteni a nehézségeken. Ez a segítés akkortól nyilvánul meg, amikor a namuri kolostort a nem német származású nővéreknek el kell hagyniuk. Őket, köztük Adát, Münchenbe viszik, ahol egy idősek otthonának lakóit kell gondozniuk.

  1. Az antihős felbukkanása

Az antihős ebben a szakaszban talán a már korábban színre lépő Stanislaus vagy éppen maga a háború. Hiszen, ha éppen békeidőben történnek az események, akkor Ada talán vissza tud utazni a brit szigetekre. Így azonban a kontinens foglya marad és belekeveredik a háború kegyetlen sodrásába.

  1. A nagy változás

A nagy változás akkor következik be Ada életében, amikor kiderül, hogy terhes. Nagy lelki terhet kell ekkor még pluszban cipelnie. A terhességét az idősek otthonában titokban kell tartaniuk, csupán a többi nővér lehet Ada segítségére. Ada egy alkalommal megpróbál véget vetni a kisbabája életének és szándékosan legurul a lépcsőn. Ám a baba mégis megszületik. Ekkor már Ada igencsak kötődik hozzá, nehezen akarja átadni Friedel atyának, akit azzal bíztak meg, hogy gondoskodjon az újszülöttről.

Második felvonás második fele

1-2. A főhős tervezni kezd és nekiáll megvalósítani a terveit

Ettől a ponttól kezdve Ada mintha kezdené elveszíteni az irányítást a sorsa felett. Ám elhatározza, hogy amint lehetősége lesz rá, meg fogja keresni a kisfiát, Thomast. Ez új célt és reményt ad neki, tervezgetni kezd.

Forrás: thirdreichinruins.com

Ada később megismerkedik egy idős úrral az öregek otthonában, akivel időnként kettesben maradnak. Herr Weiss közbenjárásával kerül Ada Dachauba a táborparancsnok házába. Itt a parancsnok feleségének, majd Frau Weiternek lesz a varrónője. Egy kicsi, sötét szobában kell dolgoznia. De mivel tehetséges, hamar híre megy és jönnek hozzá a megrendelők, akikkel azonban szigorúan tilos beszélnie.

Ada végül a háború végeztével szabadul fel, amikor a házat, amelyben fogva tartották elhagyják a tulajdonosaik, majd amerikai katonák találnak rá Adára.

A főhősnő ezután végre hazakerül. Csakhogy az édesanyja szinte kidobja a házukból, ő nem olyan megbocsátó, mint amire Ada számított. Kiderül, hogy egyik fivére és az édesapja is meghalt, ami szintén megviseli őt. Ám úgy tűnik, hogy a többi testvére sem kíváncsi rá többé.

Ada azért igyekszik összeszedni magát és megmutatni, hogy ő mégiscsak valaki. Kibérel egy kis szobát, munkát vállal és a külsejét is megváltoztatja egy kicsit. A haját szőkére festeti és szemüveget visel, hiszen Dachauban a sötétben való varrástól elromlott a szeme. Sokszor gondol a kis Thomasra, akinek felkutatására már korábban is tett kísérletet.

Később prostitúcióba keveredik, megismerkedik Gino Messenával, aki aztán állandó partnere lesz. Gino által Ada fekete üzletekbe bonyolódik. De a fordulat akkor következik be, amikor Gino bemutatja őt egy barátjának, akit ugyan éppen a Stanley nevet viseli, de Ada Stanislausra ismer benne.

Amikor Stanislaus és Ada kettesben maradnak Ada kis lakásában, a lány abban látja a menekülés útját, ha véget vet Stanislaus életének. Amikor a férfi elalszik, kinyitja a gázcsapot, majd ő maga elmegy otthonról. Visszatértekor őrizetbe veszi őt a rendőrség.

Ezt követően kihallgatások sora vár Adára. Ada védelmére egy fiatal ügyvédet, Mr. Wallist rendelik ki, aki a maga módján igyekszik segíteni, de látszik, hogy nem sok esélyük van.

Ezen a ponton derülnek ki olyan információk, amelyeket Ada nagyon nehezen tud elfogadni. A legfontosabb az, hogy a kisfia valójában halottként született.

Harmadik felvonás, a regény lezárása

1-2. Felkészülés a végső csatára, a csata megvívása

dachauMindezek ellenére Ada és az ügyvédje megteszik, ami tőlük telik. A tárgyalásra behívják Scarlettet, Ada barátnőjét is, aki prostituáltként dolgozik. A maga módján ő is segíteni próbál a tanúskodásával, de nem sokat tehet, hiszen eleve nem ismeri Ada háborús múltját. Ebben a regényben talán ez tekinthető a végső csatának. Adát azonban a bíróság elítéli, a könyvnek nem lesz pozitív, felüdítő befejezése.

Maga a regény azzal a jelenettel zárul, hogy Adát a kivégzésre kísérik, és saját maga is bevallja, hogy nem készült fel arra, ami rá vár.

A lezárás tehát nem megnyugtató, inkább elgondolkodásra késztet. Még sokáig kavarognak a könyv elolvasása után az emberben a különböző érzések. Ada háborúja nagyon izgalmas volt, még akkor is, ha az ő harca nem a frontokon zajlott.

A cselekmény három részre tagolódik. Ezeket a részeket akár külön-külön is lehetne elemezni. Egyenként meghatározni az elejét, a közepét és a végét, máshol meghúzni a szakaszhatárokat.

A könyvben található még egy történelmi háttér elnevezésű rész. Itt már az írónő gondolatait olvashatjuk arról, hogy milyen történelmi tényeket, eseményeket vett figyelembe a regény írásakor és mi az, amit már a saját képzelete színezett ki. Bár szerkezetileg ez nem a regény része, szerintem mégis sokat segít az elolvasása abban, hogy a történetet lezártnak érezhessük.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .