Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Tudsz egybeírni?

Regényírás, szerkesztés közben gyakran elbizonytalanodom egyes szavak helyesírását illetően. Biztosan te is így vagy ezzel, ezért szeretnék a figyelmedbe ajánlani két weboldalt, ahol könnyen utánanézhetsz, hol az igazság.

E-nyelv

Ha egy adott szó vagy mondat, kifejezés helyesírásában vagy bizonytalan, a weboldal jobb felső sarkában lévő keresőablakba írd be az adott szót, kifejezést. Ha nem kapsz rá találatot, akkor írj üzenetet a nyelvi tanácsadónak, aki 24 (de inkább 12) órán belül válaszol!

MTA

Az MTA oldalán sok hasznos információt találsz.
Ha azt nem tudod eldönteni, hogy egy adott szót külön vagy egybe kellene írni, akkor használd ezt az interaktív segédet. A szavakat mindig külön add meg, pl. egyetlen egy, és ő majd megmondja, hogy a szavak szófaj, illetve szótár alapján egybe vagy külön írandók.
Ha egy adott szó helyesírása a kérdés (ami nem összetett szó), akkor használd a helyesírási ellenőrzőt. Ez majd megmondja, hány k-val írjuk a bakancsot, vagy hogy j vagy ly van-e a zsivajban.
Ha a szabályokra vagy kíváncsi, például a központozási szabályokat vagy a toldalékolás szabályait olvasnád el, akkor keress magában „A magyar helyesírás szabályai” c. kiadványban. A teljes szöveget megtalálod itt.
A szabályzatnak ugyan a 11. kiadása is elérhető, de figyelj rá, hogy te az új, 12-es kiadás alapján írj és javíts!

 

Ezeken az oldalakon gyakorlatilag minden kérdésemre megtalálom a választ, ezért is ajánlom őket jó szívvel.
A saját munkámat látva, vaalmint a szerzőktől kapott kéziratok alapján bizton állítom, hogy az egybeírás-különírás az a téma, ami  írásnál, könyvírásnál leginkább gondot okoz.
Ha szereted tesztelni a tudásod, ajánlom szíves figyelmedbe az alábbi kvízt.
Ha mered, kommentben írd meg, hány pontot értél el!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .