Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

5 tipp, hogyan írj szakmai, üzleti könyvet!

Beszéljünk a szakkönyvek fogalmazásáról!

ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

Sok szakkönyv ment már át a kezemen párkapcsolattól projektmenedzsmenten át adózásig, sok vállalkozóval konzultáltam a szövegeik megfogalmazásáról, legyen szó nyelviskoláról, autószervizről vagy sales tanácsadásról. Egy tulajdonságban hasonlítanak: mindannyiukban van némi félsz, hogy valóban van-e joguk leírni azt, amiben tapasztalatot szereztek, és ha igen, hogyan tegyék majd, hogy elfogadja őket a közönség. És ez megmutatkozik a fogalmazásban.
Megmutatom, hogyan fogalmazd meg a szakmai cikkeidet, üzleti céllal íródó könyvedet, hogy magabiztos, tapasztalt szakértőként tekintsenek rád az ügyfeleid!

1) Érdemes megtenni, javaslom összeszedni, célszerű végiggondolni

Beszéljünk először az óvatoskodásról! Szakértő vagy? Ismered a dörgést? Van véleményed? Évek tapasztalata van a hátad mögött? 
Vállald fel!
Mondd meg a könyvedben az olvasónak, mit tegyen!
Sok író fogalmaz a címben szereplő óvatos kifejezéssel. Ne tedd! Legyél karakán, hidd el, hogy tudod, mert ha te nem tudod magadról, akkor az olvasó hogyan hinné el?
Azért is hagyd el ezeket a kifejezéseket, mert főnévi igenévvel járnak, s a főnévi igenév, különösen a halmozása, magyartalan, úgy csikorog tőle a mondat, mint nagyapa fészerének ajtaja. (Erről itt írtam korábban.) Márpedig te nem egy ilyen divatjamúlt könyvet akarsz átadni, nem igaz?
Azt is figyeld meg, hogy a főnévi igenevek néha az olvasót degradálják: például hogy valamit meg tud-e tenni vagy nem. A teringettét, hát persze, hogy képes rá! Ha te nem hiszed el az olvasóról, hogy ez így van, akkor miért írnád le mindezt? Buzdítsd, motiváld, mert ez is a feladatod a könyveddel, nemcsak az, hogy átadj egy módszertant!o

Hadd mutassak egy példát egy valódi könyvből.
Ez volt az eredeti mondat:
Az időd és a feladataid kapcsán, azok megtervezése és a tervek megvalósulása okán érdemes elgondolkodnod, hogy mennyire tudsz rugalmasan hozzáállni a dolgokhoz. 
És ez lett az új:
Időd és feladataid tervezése kapcsán és a tervek megvalósulásakor látod majd, mennyire rugalmas a hozzáállásod. 

2) Ám azonban amennyiben a körülmények megengedik

A másik jellemző hiba, amibe beleesünk, az a körülményes fogalmazás. Abbéli hitünkben, hogy az szép, ami cikornyás, körbejárjuk a forró levest, táncolgatunk, nem mondjuk ki konkrétan, mi a teendő, díszítgetjük a mondanivalónkat.
Fölösleges – legyen olyan egyszerű és érthető a szöveg, amennyire csak lehetséges. Akkor fog hatni, ha üt, ha konkrét, ha megmondja a tutit. Mutatok egy élő példát:
Ez volt az eredeti kifejezés:
Amennyiben stílusos megjelenést kölcsönöznek számára…
És ez lett az új:
Ha stílusos megjelenést kölcsönöz neki….
Jellegzetes hiba a “számára” vagy “részére” használata a “neki” helyett, de a legtöbb író azzal sincs tisztában, hogy az “amennyiben” és a “ha” egyáltalán nem szinonimák.

ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai, üzleti, ismeretterjesztő könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

3) Az, ami reggel felébreszt és úgy hangzik, mint egy kakas

Fogalmazz egyszerűen! A címben foglalthoz hasonlóan bonyolult szerkezetek a mondandódat is bonyolítják. Gondolj a vesszőkre úgy, mint koporsószegekre: nem akarod még, hogy ott legyenek. Lassítják az olvasást, bonyolítják a közlésedet, a képeidet. Ahol vessző van, ott egy plusz tagmondat vagy mondatrész van, valószínűleg alárendelő, ami a magyar gondolkodástól idegen (erről itt írtam korábban). Kifejezetten keresd az “az, ami” szerkezeteket, ezek egyszerűen megszüntethetőek, lásd:
Azok a módszerek, melyek jól működnek…
Helyette írd ezt:
A jól működő módszer…
Az alcímet is könnyen átfogalmazhatjuk:
Az, ami reggel felébreszt
az a:
reggeli ébresztő.
Ha a teljes alcímet egyszerűen szeretném írni, akkor valószínűleg azt írnám:
a kakas.

4) A módszertanok egyeztetésük közben megoldják a problémákat, ha felsoroljuk a koncepciókat

A többes szám eszméletlenül megbonyolítja a mondanivalónkat. Ha a főneveket is egyes számban használod, akkor az igékkel sem kell majd bajlódnod! Többes szám helyett egyes szám. Mindig egyszerűbb, nézd meg a szövegedet, hogy találsz-e egyetlenegy alkalmat is, amikor nem értelmes a mondat, ha többes szám helyett egyes számot használsz.
Nem is adok ide példát, elég visszanézned az előző két alcím példáit!

5) Szerintem, vélem, gondolom

Az egész könyvet te írod – nyilván a te véleményed lesz benne, nem a szomszédé vagy a haveré. Fölösleges szószaporítás ilyesmit írni: szerintem, úgy vélem, azt gondolom. Mégis – a szöveged kb. 10%-kal rövidül, ha csupán ezeket a kifejezéseket törlöd belőle! Nézd meg, milyen sokszor használod!
Itt van például egy eredeti mondat:
Az a meglátásom, hogy a megfelelő ajánlattal, ami megfelelően van targetálva és egy használható weboldallal meg lehet oldani nagyon sok mindent.
Ebben van ismétlés is, főnévi igenév is, no meg a szórend sem kedvező. A “sok minden” nem elég konkrét, és az idegen szót sem javaslom. Írjuk át mondjuk így:
A megfelelően célzott ajánlat a legfontosabb, de használható weboldal nélkül még nem elégséges.

Természetesen a többi fogalmazási és helyesírási tippet is ajánlom a blogról, ha szakkönyvet írsz, de a fentieket ellenőrizd le ma, és írj belőlük emlékeztetőlistát, ragaszd az asztalodra!

ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai, üzleti, ismeretterjesztő könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .