Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Érezte, gondolta, emlékezett? – Lépj egyet hátra!

Te is hallottad már azt az írástechnikai tanácsot, hogy húzd ki a felesleges szavakat?

Biztos vagyok benne.

De semmi nem fölösleges – gondolod. Hiszen minden szón percekig ücsörögtél, latolgattad, változtattad, a prózádon már semmi javítanivalót nem látsz. Persze, mert túl közel vagy hozzá, teljes mértékben érted, mi van odaírva – pontosabban mit akartál leírni.

A mai tipp segít neked, hogy hátraléphess, és mégis találj fölösleges szót a szövegedben!

Mi fölösleges?

Elöljáróban beszéljünk kicsit magáról a tanácsról: miért kellene kihúzni bármit? Nos, azért, mert ami nélkül megáll a szöveg, az nem kell bele. Írók és olvasók tömegével egyetértve tanácsolom: tényleg húzz ki mindent, amit csak tudsz, még egyetlen „a” betű törlése is jót tesz a szövegnek!

Alapvetően azt húzzuk ki, ami nem kell a szövegbe. Ami nélkül ugyanúgy érthető a sztori, a hangulat, a szereplő jelleme, a környezet, a történtek leírása. Ez nem is dramaturgia, nem írástechnika, hanem egyszerűen nyelvtan, az a tudomány, melyik szó milyen képet és kapcsolódást, képzetet hoz létre. Ha a megfelelő hatáshoz egy adott szó kell, akkor marad, ha nem kell, akkor pedig kitöröljük.

Milyen szót töröljek? Az írástechnika egyik szabálya a feszesítés: mindent húzz ki, amit kihúzhatsz.

A lényeget írd – azaz a közeli narráció átka

Akár egyes szám első személyben írsz (én odamentem), akár harmadik személyben (ő odament), biztos vagyok benne, hogy van a regényedben olyan mondat, amiben belemész a szereplő fejébe, másnéven közel lépsz hozzá, azaz közeli narrációt alkalmazol. Ez egy írástechnikai szakszó, ne ijedj meg, ha még nem hallottad.

Közelnek vagy közeli narrációnak hívjuk, amikor leírod, a szereplőd mit gondol, érez, tud, mi van a fejében, lelkében, szívében, a bőre alatt – tehát nem csak azt írod, hogyan néz ki, mi hallatszik felőle, nem csupán távolról szemlélve számolsz be róla.

Márpedig amikor közel lépsz a szereplőhöz, írsz majd olyasmit, hogy a szereplőd:

 • gondolta,
 • érezte,
 • vélte,
 • hitte,
 • tudta,
 • kívánta,
 • szerette,
 • valamire emlékezett,
 • rádöbbent,
 • eszébe jutott,
 • felidézte…

És még sorolhatnám.

A gondolati és érzelmi folyamatokat leíró igékről van szó, és azért mondom a közeli narrációra, hogy átok, mert amikor nagyon beleborulunk az egyik szereplőnk lelkébe, akkor rengeteget írunk ezekből az igékből. Azt mutatom meg ebben az írástechnikai cikkben, hogy ők a tipikusan feláldozható szavak a prózádban!

Húzd ki, ha a szereplőd: gondolta, érezte, emlékezett, vélte, hitte, tudta

Példa szavak törlésére

Az alábbi részletbe oktatási céllal pakoltam rengeteg gondolati igét, olvasd végig, és fejben húzd ki belőle mindet!

Anna remélte, a következő irodában szerencséje lesz, pontosabban szólva érezte a zsigereiben, hogy ide felveszik. Ahogy végignézett a csupa üveg homlokzaton az Árpád híd lábánál magasodó irodanegyedben, gondolataiban visszaemlékezett az összes eddigi próbálkozására. A biztosító, a bank, a másik bank, a multi… Tudta, hogy képes rá. Tudta, hogy jó munkaerő, biztos volt benne, hogy kelleni fog valakinek, hogy valahol csak rá van szükség.

Megigazította kistáskáját a vállán, és a fotocellás bejárathoz kopogott a tűsarkúban, el a méregzöld levelű bukszusok mellett. Eszébe jutott, hogy az apja is épp ilyeneket telepített a boglári nyaralójuk terasza mellé. Azt érezte, otthonosnak találja őket. Ebben a pillanatban jött rá, hogy tudja már, hogy világos előtte, ez tetszik neki ebben az udvarban, nem is a modern miliő, hanem a zöldnövények. Eddig úgy hitte, biztos benne, hogy a cég hírneve alapján választ magának munkahelyet, de most rádöbbent, mégsem. És ahogy bejelentkezett a recepción, erősen gondolt rá: azt kívánja, hogy bár tényleg felvennék.

Nos, milyen érzés volt ezt olvasni?

Nagyon mélyen belekerültél Anna lelkébe, igaz?

Hát akkor nézzük meg, hogyan lépjünk egyet hátrébb, milyen ez a szöveg, ha nem ennyire közeli a narráció!

Egyes igéket egyszerűen ki lehet húzni a szövegből, mások törléséhez szavakat kell átrendezni, és volt olyan, aminek a kihúzása érdekében hozzá is írtam a szöveghez. Csak a konkrét gondolatokat hagytam meg, minden más távoli narrációba került. Így a lenti szöveg nem annyira mélyen mutatja Anna lelkét, érzelmileg nem annyira terhelő belehelyezkedni.

Szemezgess az alábbi szövegből, neked mely esetben melyik írástechnikai megoldás tetszik jobban!

– A következő irodában szerencsém lesz – mormolta Anna a mantrát.

Az Árpád híd lábánál magasodó irodanegyedben járt, közeledett a csupa üveg homlokzathoz.

– Ide felvesznek – mondta ki hangosan.

Volt már jó néhány próbálkozása. A biztosító, a bank, a másik bank, a multi…

Képes rá. A jó munkaerő érték, ő is kelleni fog valakinek, valahol pontosan rá van szükség.

Megigazította kistáskáját a vállán, és a fotocellás bejárathoz kopogott a tűsarkúban, el a méregzöld levelű bukszusok mellett. Az apja is épp ilyeneket telepített a boglári nyaralójuk terasza mellé. A zöldnövények otthonossá varázsolták a modern miliőt, hangulatossá vált tőlük a rideg udvar. Szeretnivalóan hangulatossá. Nem is egy cég hírneve számít, amikor munkahelyet választunk? Anna léptei lelassultak, a fejét rázta.

Bejelentkezett a recepción, a pult mögött ülő szőke, lófarkas lány mosolyogva csúsztatta oda neki az ideiglenes belépőkártyát.

– Sok sikert! – mondta.

– Köszönöm – válaszolta Anna.

Bár tényleg felvennék!

Ha a szereplőd gondolkodik, nem csinál semmit, ezért van, hogy a gondolkodás lelassítja a szöveget

Te használod ezeket az igéket?

Nézd meg most a saját írásodat! A fenti két szöveg összehasonlítása alapján a te szövegedben mi igényel változtatást?

Segítek kicsit: az „azt/úgy csinálta” szerkezet valószínűleg egy az egyben törölhető. Azt gondolta, úgy vélte, azt érezte stb.

Ha esetleg nálad is előfordul ilyen halmozás:

Ebben a pillanatban jött rá, hogy tudja már, hogy világos előtte, ez tetszik neki ebben az udvarban.

Akkor csak a lényeget hagyd meg:

„Ez tetszett neki ebben az udvarban.

A tetszett még mindig közeli narráció, de nem is ennek a kiirtásáról szól ez az írástechnikai tipp, hanem a sallang megnyirbálásáról.

Jó feszesítést kívánok!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .