Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Facebookozás helyett inkább írj regényt!

Ha munka (suli) után fáradtan érsz haza, hogyan szoktál kikapcsolódni? Van olyan, hogy csak arra van erőd, hogy leülj és elővedd a telefonodat, hogy elolvasd a híreket és a Facebook-üzeneteket?

És ha ezután lefekszel aludni, nem érzed úgy, hogy elvesztegetted az idődet?

Ha igen, ez a cikk neked szól.
Szerintem a Facebook (és a többi hasonló közösségi oldal meg híroldal) a mai idők legnagyobb időrablója. Azt hiszed, kikapcsolódsz, azt hiszed, jó képben lenni azzal, mi minden történik a világban, no meg a barátaiddal. De ez tévedés.
A hírről hírre kattintgatás, a Facebookon lefelé görgetés pontosan ugyanaz a pótcselekvés, mint amikor a tévé elé ülsz le és az egyik nézhetetlen adóról a következőre kapcsolsz, remélve, hogy találsz valami nézhetőt – amit nem fogsz, viszont az este eltelik a várakozással és reménykedéssel és kapcsolgatással.

Megmutatom, én hogyan használom a Facebookot, hogyan kontrollálom, mennyi időt töltök el a világhálón és mivel.

Mit csinálok naponta egyszer?

Általában mindennap ránézek a Facebookra, sőt, van, amikor többször is. Azt nézem meg, kaptam-e üzenetet (a magán vagy az írói oldalamon), és válaszolok ezekre. Ezután megnézem a többi értesítést (ki reagált egy-egy posztra, van-e új felvetés az általam vezetett csoportokban). Ha ezekkel készen vagyok, lekapcsolom a Facebook fület és dolgozom tovább.
A hírfolyamot, az egyéb posztokat nem olvasom el, ha munkám van. Sőt, amikor írással kezdem a napot, írás előtt vagy közben egyáltalán nem nyitom ki az internetet.

Amit hetente egyszer-kétszer olvasok.

Konkrétan Facebookot olvasgatni ritkán és ütemezetten szoktam. Nagyjából akkor, amikor a baloldali sávban a kedvenc csoportjaimnál már 20 új posztot/kommentet jelez a rendszer. Ez azt jelenti, hogy három-ötnaponként ránézek azokra a csoportokra is, ahol tag vagyok, megnézem az új posztokat és kommentelek, ha úgy érzem, van mondanivalóm. Ez azért fontos, mert egyébként az értesítéseknél kikapcsoltam, hogy a csoportposztokról üzenetet kapjak. Ha te is szeretnéd ezt tenni, a faladon a csoportoknál kattints a „More” gombra. Ekkor a csoportlista jön fel. Az egyes csoportok neve mellett a fogaskerékre kattintva válaszd az „Edit notification settings” opciót és állítsd „Off”-ra.
Ugyanígy járok el a lájkolt, követett oldalakkal is. Ahelyett, hogy az alapértelmezett falon olvasgatnám a Facebook ki-tudja-milyen-algoritmus-alapján feldobott posztjait, a baloldalon a „Pages Feed”-re kattintok, és itt olvasom el az általam követett oldalak posztjait.
A legjobb persze az egészben, hogy elrejthetem azokat, akiknek a posztjaira nem vagyok kíváncsi. A követést is meg tudom szüntetni. Ennek az a módja, hogy a poszt jobb felső sarkában lévő, lefelé mutató nyílra kattintok. Itt egyből két opciót látok: „Hide”: azaz maradjon az oldal általam lájkolt, de ne mutassa a kijelölthöz hasonló posztokat. „Unfollow”: azaz vegye le a lájkot az adott oldalról és a posztokat se lássam.
Ha a Hide-ra kattintok, megkérdezi a Facebook, akarom-e, hogy kevesebb posztot lássak ettől az oldaltól („See less posts from…”). Így lehet tehát beállítani, ha azt szeretnéd, hogy a lájkod maradjon ott az oldalon, de a tartalmat ne kelljen olvasgatnod. (Mert mondjuk jószívűségből lájkoltad az oldalt, de a posztokra nem vagy kíváncsi.)
Természetesen afölött is van kontrollom, hogy a falamon milyen posztokat lássak. A „News Feed”-re kattintva tudom priorizálni, mely családtagjaim, barátaim posztjára vagyok leginkább kíváncsi, mit szeretnék legelsőnek látni, ha betöltődik a Facebook. Itt ki tudom jelölni akár a kedvenc oldalaimat is. Összesen egyébként 30 főt tudsz kijelölni, így érdemes valóban a legjobb barátokra, legkedvesebb családtagokra koncentrálni. (A priorizálást úgy tudod elvégezni, hogy a News Feedre viszed a kurzort. Ekkor megjelenik egy szürke fogaskerék, illetve az „Edit preferences” felirat. Erre kattintva megjelenik egy ablak, ahol az első opció a „Prioritize who to see first”, és ha ide kattintasz, megjelennek a profilképek.)
Az írói oldalamat sem molyolom egyfolytában.
A posztokat előre be lehet ütemezni, a reakciókról, kommentekről pedig kapok értesítést, így nem maradok le soha semmiről.

Ha nyaralni megyek,

eszemben sincs megnézni a Facebookot (vagy a levelesládámat, ha már itt tartunk). Ha több munkanapig vagyok távol, a „szabadságra mentem” opciót használom, azaz automatikus választ állítok be. Hiszen nem dől össze a világ, ha három nap késéssel válaszolok egy üzenetre, nem igaz?

Facebook-ismerősök listába rendezése

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a személyes Facebook profilomat nagyrészt valóban magánszemélyként használom. A családot és a barátokat hozzáadtam egy “Close friends” listáról, és általában ide posztolok, itt teszem közzé a családos híreket, képeket, és nem bombázom őket a cikkeimmel és a könyveimmel, kizárólag az olyan írói híreket mesélem, ami számukra is érdekes.
Azok az ismerőseim, akik nem közeli jóbarátok vagy családtagok, alapból nem látják ezeket a családi posztokat, hisz nincsenek rajta ezen a listán. És ez így is van jól. A nem sikerült képek, a gyerekek aranyköpései nem valók más írók, kiadói munkatársak, kollégák szeme elé.
Az író, írással kapcsolatosan szerzett barátaim számára viszont van egy másik listám, tehát ha írós híreim vannak, akkor ezeket csak nekik osztom meg, hogy a személyes barátaimnak ne menjek az agyára a sok könyvismertetéssel, írós hírrel.

Mások tippjei

Ismerek olyanokat, akik teljesen az üzleti céljaik érdekében használják a személyes profiljukat, és ott is a vállalkozásaikról, blogposztokról írnak. Mások pedig két személyes Facebook-profilt hoztak létre: egyet a közeli ismerősöknek, egy másikat a szakmai kapcsolatoknak. Ez utóbbin olyan jellegű posztokat közölnek, mint a szakmai (írói) Facebook-oldalukon.
Ha te is szeretnéd csökkenteni és célzottá tenni a Facebookon töltött időt, javaslom tehát a fenti beállítások elvégzését. Engem elégedetté tesz a tény, hogy akkor olvasok Facebookot, amikor akarok, nem is feltétlenül mindennap, és mégsem maradok le semmiről. Ráadásul pontosan olyan tartalmat olvasok, ami érdekel.
Neked van még tipped a Facebook használatával kapcsolatosan?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Facebookozás helyett inkább írj regényt!”