Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan írjunk erotikus regényt?

Éppen Boccaccio Dekameronját hallgattam hangoskönyvben, amikor azon töprengtem, miről szóljon a mai blogposzt. A Dekameron egy cikket már ihletett (a keretes történetekről), de adott még ihletet, mint látod. Mivel szép számmal küldtök nekem erotikus regényt, vagy szexjelenetekkel tarkított történeteket, és ezeknél ritkán jó a felépítés, illetve a konkrét erotikus jelenetek szövege, arra gondoltam – nagy bátran –, írok erről egy cikket.

Előre szólok, hogy a cikk 18 alatti olvasóknak is korrekt nyelvezetű lesz, úgyhogy nyugodtan olvashatnak tovább a tizenévesek is.
Megjegyzem még, hogy nyugodtan olvasd el a cikket akkor is, ha eszed ágában nincs szexjelenetet vagy erotikus regényt írni, mert utálod vagy lenézed – lesz benne néhány érdekes ötlet, ami a szerelmes szálhoz is segítséget nyújt, meg egyéb érdekességek!

Hogyan írjunk erotikus regényt?

Még egyszer szeretném elmondani, hogy erotikus regényt és jelenetet írni nagyon nehéz, így első körben arra kérlek, gondold végig, valóban ez-e a te utad. Tudom, úgy tűnik, érdemes ilyen sztorit írni, van rá piac, azonban az egyedi történetek sokkal nagyobb közönséget érhetnek el – gondolj csak Rowling, Dan Brown vagy éppen Leslie L. Lawrence világára! Én lektorként, szerkesztőként jobban örülök, ha egy csodás ötlettel kápráztatsz el, amihez foghatót még sosem olvastam, mintha arról írsz, a gazdag és bunkó milliomos miként teszi magávé az önbizalomhiányos, ám gyönyörű lányt.
Ha tisztában vagy vele, mik a céljaid, és eldöntötted, hogy nem az okos közönségnek szeretnél írni különleges regényt, hanem igenis erotikus történeted lesz, Krisz akármit is mond, akkor nagyon szépen kérlek, hogy figyelmesen olvasd el ezt a cikket és fogadd meg a tanácsaimat.

1. Legyen történeted!

Hogyan írjunk erotikus történetet?

Gondolom, látod a könyvesboltokban, hogy az Álomgyár könyvei milyen jó helyen találhatóak, milyen klasszul fogynak. De azt tudtad, ezek közül melyik fogy jobban? Remélem, kitalálod: az amelyiknek érdekes a története. Nem elég a szex, nem elég, ha a főhős szexi, a pasas szexi, a lány szexi. Nem elég, ha a sztori annyi, hogy a pasas szemet vet a lányra, aztán tíz laponként a magáévá teszi. Gondolkodj inkább úgy, hogy milyen történetet írnál, ha nem rakhatnál bele szexet? Milyen környezetben, milyen háttérrel képzeled el a sztorit? Ki a főhősöd? Ő milyen ember? Mi a célja, a foglalkozása, a vágya, a titka? A jelleme milyen konfliktust vonz be, milyen megpróbáltatáson kell keresztülmennie?

Most nézzük meg jobban a konfliktust: ki az, aki a hősödet akadályozza a célja elérésében? Ha a hősöd nő, akkor az antihős legyen férfi. Lehet a történetedben még egy férfi, aki a hősöddel együtt küzd, őt segíti (mert egyeznek a céljaik, vagy mert ő is utálja valami miatt az antihőst, vagy mert szerelmes a lányba stb.). Ezek után adja magát, hogy a lány vagy az egyik, vagy a másik pasassal jöjjön össze.
Vagy nem. Mert azt találod ki, hogy az antihős is nő, aki egy nagyon helyes sráccal jár és a hősöd beleszeret… Variáld innentől kedvedre a helyzetet!
Amit ne felejts el: a szemed a konfliktuson legyen! Bonyolítsd és oldd meg, lásd a történetek szerkezeteiről szóló cikkeimet is, illetve a szerelmesregényekről szóló posztot!

2. Kezdd a könyvet erotikával!

Sokan írnak olyan kéziratot, ahol azt hiszem, hogy mondjuk krimit olvasok, aztán egyszer csak a főhős ledönti a lábáról a hősnőt és plasztikus leírást kapok arról, melyik testrész hogyan néz ki és milyen pozícióban milyen mozdulat végeztetik vele.
Ez baj. Ez azért baj, mert még a székemen is felugrom, annyira meglepődöm. És az olvasód is meg fog. Ugyanis ha erotikus regényt írsz, akkor bizony rögtön az első oldalon kell éreztetned a fülledtséget. Nem kell egyből szexjelenettel indítani (bár lehet), de valahogy meg kell mutatnod az olvasónak, hogy lesz. És hogy miért? Mert az olvasó olyan könyvet vár a századik oldalon, mint amilyent az elsőn olvas. (Itt írtam erről a jelenségről részletesen, írói ígéretnek nevezzük.)

3. Folytasd erotikával!

A következő hiba, amit az erotikus regényt írók elkövetnek, hogy nincs elég szex. Ha csak a regény második felében van két-három fülledt jelenet, az nemcsak az előző probléma miatt fáj, hanem mert összességében is kevés. Ha erotikus fába vágod a fejszédet, akkor azt a fát bizony ki kell vágni, ne végezz félmunkát! Sisteregjen a levegő, akárhányszor azok ketten egymásra néznek, és amikor összejönnek, az legyen változatos. Egy csókolózást is meg lehet úgy írni, hogy az olvasónak forrjon a vére. Ha ezt nem éred el, akkor bele se kezdj ennél komolyabb akció leírásába. Komolyan mondom.

Milyen legyen maga a szexjelenet?

4. Ne ismételgess!

Biztos, hogy van egy szófordulat, amit gyakran használsz. A szereplőid biztosan többször hajtanak végre egy adott mozdulatot, mint a többit – például Máté folyton Eliza szájába lehel, vagy Emma mindig Jack fülébe súg. Ezt keresd meg és ritkítsd meg alaposan!

5. Ne gondolkodjanak a szereplőid!

Amikor felforrósodik a levegő, ne írj gondolatokat. Maradj a mozdulatok, a környezet leírásánál, a párbeszédnél. Ha nem így teszel, zanzásítva ezt fogod írni:

Béla a karjába vette Erzsikét és azon gondolkodott, milyen régóta vágyik már a nőre. Erzsike pihegve nézett vissza Béla csokoládébarna szemébe és arra gondolt, bárcsak a férfi már korábban elkérte volna a telefonszámát.

Tehát a szereplők gondolatai elviszik a cselekményt valami teljesen más irányba, és nem az „itt és most” lesz fontos, nem a szex, amit az olvasó olvasna.

Hogyan írjunk erotikus regényt?

6. Ne légy komikus!

Könnyű elrontani ez szexjelenetet azzal, hogy vicces szinonimákat használsz (pl. a „szent dagadó” Boccaccio egyik szinonimája a férfiak nemi szervére, ami nála mókás, de egy mai szexjelenetben komikus lenne).

Szintén komikus hatást érsz el azzal, ha lehetetlen pózokat vázolsz fel. És itt nem az akrobatikus mutatványokra gondolok, hanem arra, hogy valóban gondold végig, hogy ha a pasas átöleli a lányt, akkor annak hol lehet a keze. Simán olvasok olyasmit, hogy a lány a férfi nyakába kapaszkodik, a férfi átöleli, aztán a lány végigsimít a férfi hátán. Hát, ha én ezt elképzelem, akkor annak a lánynak egyméteres a karja…

7. Legyen hosszú!

A szexjeleneted ne három sor hosszú legyen, hanem minimum fél oldal (A/4-es gépelt oldalra gondolok). Ahogy korábban is írtam, kezdd nyugodtan csókolózással, és ne siess.

8. Írd le a környezet részleteit!

A megfelelő hosszúság elérésében barátod a környezetleírás. Jobban elképzelünk bármilyen jelenetet, ha magunk előtt látjuk, hol játszódik. Nem mindegy, milyen színű az ágynemű és mekkora a konyha, de ne idegenvezetést tarts ezen a fizikai helyen, ahol vagyunk, hanem vond be a cselekménybe ezeket a jellemzőket. Hogyan gyűrődik meg a lila ágynemű? Mekkorát csattan a felboruló szék? Amikor szexjelenetet írsz, ne légüres térben képzeld el a szereplőket, hanem nézz körül pontosan, és használd minden egyéb érzékszervedet. Milyen illatok vannak itt, milyen hangok, milyen ízt érezni, milyen a tárgyak, a másik ember (ruhájának, szemüvegének stb.) tapintása?

9. Apró mozdulatok és párbeszéd

A szex nemcsak a konkrét aktusról szól. Sőt. Jobban jársz, ha felvezeted. Ha egy férfi megismer egy nőt és tetszik neki, akkor kedveskedik neki (ha olyanok a karakterek, akkor ez lehet csúnya beszéd is, a lényeg, hogy a másik érdeklődését felkeltse) és megérinti. Amikor a történetedben a felek fizikai közelsége csökken, vagy megérintik egymást, annak mindig jelentősége van. Próbáld ki – írj egy olyan jelenetet, amiben érzékeltetned kell, hogy a pasas és a nő odavannak egymásért, de nem érhetnek egymáshoz, még a ruhájuk sem, véletlenül sem – és gondolatot sem írhatsz, csakis azt, ki mit csinál és persze párbeszédet. (Igen, ezt kipróbálhatod akkor is, ha nem erotikus regényt írsz, csak kíváncsiságból olvasod a cikket!)

10. Nem muszáj nevén nevezni

Vannak olyan olvasók, akik jobban kedvelik, ha nem pontosan nevezed meg azokat a bizonyos testrészeket, mégis kedvelik a sikamlós sztorikat. Ha te nekik írsz, akkor tényleg melegen ajánlom Boccacciót, és hosszas magyarázkodás helyett be is vágok tőle egy részletet, ami úgy kezdődik, hogy egy pap elcsábított egy leányzót:

Annak okáért közelebb sompolygott hozzá, beszédbe elegyedett vele, és többről többre, szóról szóra, végezetül is megegyezett vele, és magával vitte cellájába olyképpen, hogy egy lélek sem vette észre, és miközben gerjedelmes izgalmában nem éppen vigyázatosan csintalankodott vele, történt, hogy az apátúr fölébredt szendergéséből, és szép csöndesen odalopódzkodott ama barát cellája elé, s meghallotta a viháncolást, melyet azok csaptak odabent; hogy pedig jobban megismerje a hangokat, óvatosan odasompolygott a cella ajtajához és hallgatódzott, és nyilván megismerte, hogy amaz ajtón belül nőszemély vagyon, és már-már kísértésbe esett, hogy kopogtasson, de annak utána más gondolatra tért; és visszatérvén cellájába, várakozott, mígnem ama barát előjön. A barát, bár még mindig kimondhatatlan élvezettel és gyönyörűséggel foglalatoskodott amaz ifjú leányzóval, mégis gyanút fogott; mivel pedig úgy rémlett neki, hogy a hálóterem felől némi csoszogást hall, odaillesztette szemét egy keskeny ajtóhasadékhoz, és napnál világosabban látta, hogy az apátúr ottan áll és hallgatózik; azon nyomban teljes-tökéletesen megértette, hogy az apátúr kitalálhatta, miképpen a leányzó az ő cellájában vagyon.

Boccaccio: Dekameron, Első nap, Negyedik novella

(Ha elolvasnád az egészet, itt megtalálod, de még ne kattints a linkre, bánnád, ha lemaradnál a cikk végéről!)

+1. Mutasd meg a szkeptikusoknak!

Így a végére van egy kérésem. Ma az erotikus regények írásának nincsen ázsiója. Azt kérem tisztelettel, ha te ilyet írsz, írj valami olyat, amit a József Attila-díj ítészei elolvasás után azonnal újrakezdenek és azt mondják: bárcsak én írtam volna!

És itt hadd idézzem megint Boccacciót. Az egyik sztorija egy kamaszleányról szól, kit apja feleségül küld egy királyhoz, át a rengeren, de előtte még nyolc másik pasassal jön össze. Igen. Egy lány és kilenc férfi. Ez aztán az erotikus történet, mi? És ez klasszikus irodalom, magas irodalom, elit irodalom, az irodalmi kánon része, ajánlja Hamvas Béla, tanultál róla irodalomórán a suliban!

Olvasd el ezt a pajzán kis sztorit, aztán írj jobbat!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

6 hozzászólás “Hogyan írjunk erotikus regényt?”