Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan szervezzünk könyvbemutatót?

Az Íróakadémia szervezésében, egy előadás keretében Orbán János Dénes foglalta össze, mi kell egy sikeres könyvbemutatóhoz. Olvassátok figyelemmel, OJD-nek óriási tapasztalata van az ilyesmivel, tekintve, hogy Kolozsváron övé volt a Bulgakov irodalmi kávéház.

Mikor legyen a bemutató vagy felolvasás?

Mindig fizetésnap környékére szervezd az eseményt, 10-ére vagy ezután pár nappal. Ha ugyanis szeretnéd, hogy vegyenek kötetet, fontos, hogy a közönség eddigre még nem költse el a fizetését.

A kinézett dátumot ellenőrizd. Meg kell nézni a település honlapján, hogy aznap van-e valami más rendezvény, ami elvonhatja az emberek figyelmét, és ha igen, akkor válassz másik dátumot.

Hol legyen a rendezvény?

Érdemes olyan helyre menni, ahol ritkábban van felolvasás, ahol egy író-olvasó találkozó szinte ünnep. Ha mindenképpen Budapesten tartod, fontos, hogy aznap ne legyen más hasonló rendezvény.

Egyetemi városba ne menjünk oktatási szünetben: húsvétkor, karácsony után olyan településekre látogassunk, ahová hazamennek a diákok kocsmázni egyet. Tanidőben viszont hétköznap, munkanap szervezzük a rendezvényeket. Este 18-19 órakor ideális kezdeni, mert sokan dolgoznak 5-ig. Kocsmában lehet hirdetni este 8-ra és elkezdeni 9-kor, ha kifejezetten szeretnénk, hogy spiccesek legyenek a résztvevők. Minden helyszínen kérdezd meg, mi a bejáratott időpont és konkrét helyszín (pl. adott városban melyik kávézóba járnak sokan).

Hogyan szervezd meg?

Mindig legyen gazdája a rendezvénynek a fogadó oldaláról is. Ne mondjuk egy tanári közösség közös e-mailcímére írj, hanem nyomozd ki, ki az illetékes.

Érdeklődj minél hamarabb! Könyvtárakban, művelődési házakban előző naptári hónapban kell kérni az időpontot, ideálisan 2 hónappal előre. Iskolákba, kávézókba egy hónappal előre is elég egyeztetni.

Ha több író megy egy rendezvényre, mindenkinek legyen szerepe, ne az legyen, hogy van egy fő szervező, majd ő mindent elintéz – főleg, ha ez a szervező valaki más. Könnyen járhatsz úgy, hogy azt hiszed, minden rendben van, közben pedig nem történik semmi.

A fogadó oldalon is kérdezd meg, hogy a helyszín milyen népszerűsítést végez. Ideális, ha beteszik a te estedet a helyi lapba a többi programjukkal együtt, felteszik a honlapra, nyomtatnak előre havi programot és ezen te is szerepelsz stb.

Készíts plakátot a rendezvényhez. Már ez is legyen figyelemfelkeltő, mind a képi világot, mind a szöveget tekintve. Legyen vicces és meglepő, valami olyan, amiből egy sort elolvas a nézelődő, és akkor már a többi szöveget is megnézi és el is jön. Jó, ha szerepel rajta a művedből egy idézet!

Mikor hirdesd meg?

A szombati bemutató plakátját előző vasárnap kell kitenni a városban, hogy az emberek arra emlékezzenek: jövő szombaton lesz. A fiataloknak legfeljebb 10 nappal az esemény előtt tegyük az orra alá pl. Facebookon a hirdetményt, mert az ő lelkesedésük arra elég, hogy egy három nap múlva tervezett eseményre elmenjenek.

Hívd meg a helyi barátaidat, ismerőseidet telefonon, Facebookon, igenis tartoznak neked annyival, hogy eljönnek!

Mi legyen maga a program?

Kőszegen koncerttel kezdtünk, a szerzőkkel készült interjút felolvasások színesítették, mindeközben a gyerekeknek kézműves programot szerveztünk, az estét borkóstolóval zártuk.

A közönség szereti a meglepő felolvasásokat, a pajzán verseket, novellákat, illetve ha show-t kerítünk az egészből. Gondold át, hogyan lehet az élményt a négyzetre emelni, akár kosztümmel, akár különleges programmal. Ne egy egyszerű kérdezz-felelek-felolvasok sémára gondolj, illetve minden kérdés, válasz, felolvasott mű legyen érdekes, izgalmas, ha lehet, vicces.

A legjobb írói estek azok voltak, ahol a kérdező ismerte nemcsak a történetet, hanem a hátteret is, és kifejezetten érdekes, sőt, humoros pontokra kérdezett rá. Az is nagyon jó bemutató volt, amikor páran eljátszottak a műből egy jelenetet.

Jó ötlet a zenei aláfestés, akár úgy is, hogy a bemutató több programpontból áll, mint például a kőszegi Rejtelmes karácsonyok bemutatón, ahol koncerttel kezdtünk, kérdés-felelek-felolvasással folytattuk, és borkóstolóval zártunk, közben pedig végig volt kézműves foglalkozás a gyerekeknek, a könyv vásárlói pedig tombolán vettek részt.

Ha neked is van tipped, oszd meg velünk!

Sikeres könyvbemutatót kívánok!

A képek a Rejtelmes karácsonyok kőszegi bemutatóján készültek (2016.)

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Hogyan szervezzünk könyvbemutatót?”