Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

13 képzavar – KVÍZ!

Korábban írtam már cikket a képzavarokról, a meghatározásért kattints oda. Ma inkább kvízként szeretnék feladni néhány képzavart, melyet kéziratokból gyűjtögettünk össze. Találd ki, mi velük a baj, és fogalmazd meg őket helyesen! Ha készen vagy, a megoldást a feladványok alatt találod.

Miért helytelenek ezek a kifejezések?

  1. Ezt könnyű lenne Móric kezére varrni.

2. És még én tűröm a hátamat miattad!

3. Kérdés sem volt, hogy azonnal a nyomába szegeződjön.

4. Móni vett egy tust.

5. Próbálkoztam, de mihaszna.

6. A katonák széttárt lábakkal álltak az ajtó két oldalán.

7. Egy ismerős arc állt velem szemben.

8. Jani egy vérig megromlott bajkeverő.

9. Emily távolabb húzódzkodott Monicától.

10. A három férfit szinte a hátamon éreztem.

11. Értesítettem az ügyvédjét egy SMS kíséretében.

12. A sértés lepergett a lelkemről.

13. Szemét körbeforgatta a szobán.

A megoldások

Leírom azt is, mi a helyes megoldás, valamint azt is, mi a gond a kifejezéssel. Te is eltaláltad őket?

  1. Van, amikor valamit másra akarunk kenni. Meg olyan is, hogy valakire rávarrunk valamit. Meg olyan is van, hogy valakinek a kezére játszunk. De ha szegény Móricnak a kezére varrunk, az kifejezetten fájdalmas. Tehát: “Ezt könnyű lenne Móricra kenni.”
  2. Tény, hogy majdnem szinonimáról van szó, van köze egymáshoz a tűrésnek és annak, hogy tartjuk valaki miatt a hátunkat. De ebben a mondatban összekeveredtek. Helyesen: “És még én tartom a hátamat miattad!”
  3. Egy dupla esettel állunk szemben. Egyrészt az első tagmondat helytelen, mert a kifejezés a “nem volt kérdés”. Másrészt szegeződni például a tekintet tud, valakire rá. Egy embernek a nyomába szegődni szoktunk. Tehát: “Nem volt kérdés, azonnal a nyomába szegődött.” (Bocsánat, a mondattant is javítottam.)
  4. Ha Móni elmegy egy szerelvényboltba, és kifizet egy zuhanyrózsát, akkor valóban vett egy tust. De itt nem erről van szó. Venni fürdőt szoktunk, esetleg hideg zuhanyt vagy forró zuhanyt. Tehát: “Móni meleg zuhanyt vett”.
  5. A mihaszna egy melléknév vagy főnév, amit egy naplopóra használunk. Mire gondolhatott az író? Szerintem erre: “Próbálkozom, de hasztalan.”
  6. A lábakat széttárni inkább nők szokták, és inkább erotikus könyvben, nem kalandregényben. vagy esetleg a tornateremben. Amire itt az író gondolt: “A katonák szétvetett lábakkal álltak az ajtó két oldalán.”
  7. Az arcok szoktak álldogálni? Na jó, átvitt értelemben igen. De egy ismerős arc inkább feltűnik – ezt az igét szoktuk vele használni. Tehát a helyes mondat: “Egy ismerős állt velem szemben.”
  8. Ha valami megromlik, akkor ehetetlenné válik. A “vérig” talán a vérig sértés kifejezésből kúszhatott a mondatba. Felhívom a figyelmed a számnév használatának helytelenségére is. Tehát: “Jani velejéig romlott bajkeverő.”
  9. Húzódzkodni az edzőteremben szoktunk. Helyesen: “Emily távolabb húzódott Monicától.”
  10. Ha valakit a hátamon érzek, akkor az rajtam fekszik. A közlő szándéka szerint itt két esetről lehet szó, vagy a férfiak tekintetét érezte magán, vagy pedig olyan közel voltak hozzá, hogy megérezte őket maga mögött. Akármelyik a jó megoldás, azt kell leírni.
  11. A “kíséretében” jelentése valóban “-val, -vel”, de azt jelenti, “egy adott személlyel”. Tehát helyesen: “Értesítettem az ügyvédjét SMS-ben.”
  12. Igaz, hogy a sértést a lelkünkre vesszük, ám amikor nem, akkor az rólunk pereg le, nem a lelkünkről. Tehát helyesen: “A sértés lepergett róla.”
  13. Olyan is van, hogy valaki körbeforgatja a szemét. Ez azt jelenti, hülyének gondolja azt, aki beszél. De amikor valaki körbenéz, ahhoz a tekintetét használja. Tehát: “Tekintetét körbehordozta a szobán.”

Konklúzió

Nevethetünk meg szörnyülködhetünk, de nagyon kevés kéziratban nincsen képzavar. Olvass sokat, olvass szólások és közmondások gyűjteményét, szótárakat is, és gyakorolj az újonnan megismert kifejezésekkel!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “13 képzavar – KVÍZ!”