Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mit olvass idén ősszel?

Azt már bizonyára tudod, hogy a hozzám kerülő kéziratokon kívül rengeteg könyvet olvasok. Úgy gondoltam, összeszedek tíz olyan könyvet, amelyet olvasásra ajánlok, melyben nem fogsz csalódni – és így az írásban is a segítségedre lehet.

1. Kovács Attila: Micsoda költözés!

Kovács Attila: Micsoda költözés!

Kovács Attila avagy Holden Rose tollából már számtalan gyermek-és ifjúsági könyv született. Annak ajánlom a könyvét, aki krimit, vagy olyan gyerekkönyvet szeretne írni, amelyben van rejtély. Kovács Attila remekül építi fel a kalandot, okosan csepegteti az információkat, humorával és ötletességével a fotelba bilincseli az olvasót. Tehát nála azt követheted végig, hogyan adagolja úgy az információkat, hogy közben ne lehessen rájönni a megoldásra, viszont végig fenntartsa az érdeklődést.

2. Moskát Anita: Irha és bőr

Így kell klisémentes fantasyt írni! No meg ha igazán egyedi és jól kidolgozott karaktereket szeretnél írni, akkor Moskát Anita a te embered! A cselekmény is egyedi, a könyv ötlete a részletei miatt páratlan. A szereplők pedig az egyéniségük. Az olvasó szeme előtt omlanak össze, torzulnak el, fordulnak ki magukból. Nem könnyű olvasmány, de ha izgalmas és életszerű karaktereket akarsz teremteni, akkor ez a te könyved! 

3. William Somerset Maugham: Ashenden, a hírszerző

Gyakorold a novellaírást! Maugham könyvét azért ajánlom, mert jó az alapötlet, mindent egy kitalált ügynök szemével látunk és WSM nem vesződött azzal, hogy elhitesse, leírja, hogy ez több ügynök több történetéből adódott össze, szép a novellák íve, kiad egy füzért, sok-sok jellemábrázolással és elgondolkodtatással.

Christelle Dabos: A tél jegyesei

4. Christelle Dabos: A tél jegyesei

Ez a Tükörjáró sorozat első kötete, Ophélie-vel és morcos vőlegényével, Thornnal igen sok minden történik a sorozatban. Ennél a könyvnél mind az alapötlet, mind a megvalósítás zseniális. Külön cikket írtam róla itt!

5. Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Daniel Defoe leírásaiban páratlanul jól átíveli a hosszú éveket, amikor semmi nem történik, és plasztikusan írja le, amikor valami igenis történt. Képes olyan hangulatot teremteni a leírásaival, amelyek izgalmassá teszik még azokat a jelenségeket is, amelyek egyébként nem lennének azok. 

6. Leslie L.Lawrence

Tőle bármit olvashatsz, dramaturgiailag csak tanulni tudsz belőle. Remek a történetvezetés, az információ adagolása, a szereplők és helyszínek viszonya. Külön kedvelem a jelenetvégeit!

Ezt olvasd ősszel!

7. P. G. Wodehouse

Ha a meghökkentő fordulatokat szereted, vagy a humort, vagy ilyesmit írnál, akkor élvezd Wodehouse kifacsart észjárását: kitalál valami oltári nagy szerencsétlenséget – aztán hagyja megtörténni, sőt, eldurvulni.

M.Kovács Melinda: A kételyen túl

8. M.Kovács Melinda: A kételyen túl

A téma feldolgozására figyelj. Elgondolkodtató regény a családi értékekről. Egy nő kapcsolódása a férfiakhoz: apához, fiútestvérhez, férjhez, baráthoz, szeretőhöz.  Alaposan kigondolt és kidolgozott, gyönyörű nyelvezetű könyv. Imádom a  stílust és a gyönyörűen megkomponált mondatokat. Nem esik át a túlírás határán, nem sznobizál, egyszerűen csak szívet melenget. A cselekmény ezzel együtt is mozgalmas, érdekes.

9. Varró Dániel: A szomjas troll

Ha ovisoknak írsz könyvet, akkor ez legyen a példa előtted. Hogy miért? Varró Dani nyelvi leleményeitől hátast dobok, a szóviccein szétröhögöm magam, ugyanakkor a gyerek is élvezi, rengeteg új szót tanulva olvasás közben. Az egyes szereplők fel-feltűnnek másik mesékben is, ami nagyon frappáns megoldás. Figyeld meg, hogy építi be Varró a tanulást ebbe a szórakoztató mesekötetbe! 

Emile Zola: Hölgyek Öröme

10.  Emile Zola: Hölgyek Öröme

A párizsi divatházról szóló regény etalon: nemcsak a szereplők hitelesek és a korrajz izgalmas, hanem gyönyörűen alakul a romantikus szál, és Zola elképesztően elegánsan táncol a szakmázás határmezsgyéjén: pontosan annyit mutat meg az üzleti életből, a cégek vezetéséből, ami a szereplők élete miatt szükséges!

Te olvastad már valamelyik könyvet? Tudsz ajánlani még hasonló könyveket? Írd meg kommentben, azt is, hogy miért ajánlod az adott kötetet!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .