Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Könyvfesz(t)es munkanap

Attól félek, idén a könyvkiadók nem zártak olyan elégedetten pénztárat, mint szoktak. Kérdezgettem pár ismerőst a standokon, milyen volt a fogyás – a csütörtöktől vasárnapig tartó Könyvfesztivál legforgalmasabb napja a szombat szokott lenni, ami idén munkanap volt. Ezt a kiadók sajnos meg is érezték – látogatóként szerintem is kisebb volt a tömeg, mint szokott. Emlékszem például a 2017-es sorra Orhan Pamuk dedikálásánál… most semmi ilyesminek nem voltam szemtanúja, a legismertebb írókhoz is legfeljebb néhány méter hosszú sorokat láttam. Több író, szerkesztő ismerősöm is mesélte szombat délután, hogy munkából jön… és akkor ők még ráadásul szakmabeliek is.

Én elrettentően sok könyvet vásároltam – igaz, az egész családnak, nem csak magamnak, de a megszerzett kötetek száma végül 41 lett, amiből 14 könyv volt ajándék. Azt is kiszámoltuk, hogy ezáltal a könyvek átlagára 1200 forint volt… egyértelmű tehát, hogy

anyagilag a Könyvfeszten a legjobb vásárolni.

Hiába akcióznak mindig a terjesztők, hogy a harmadik ingyen van, vagy 20% engedményt adnak, meg törzsvásárlói kedvezmény stb. – egyszerűen a közelébe sem érnek ezeknek az akcióknak. Az ilyen könyvmoly, mint én, a mennybe megy a könyvfesztes ajánlatoktól, mint például:

  • az Athenaeum standján 15% kedvezmény, plusz ha 10.000 forint felett költesz, kapsz egy könyvcsomagot, benne 3 könyvvel;
  • a Magvetőnél 20% kedvezmény (de voltak utolsó példányok 500 Ft-os áron), és ha 3 könyvet veszel, kapsz egy könyvcsomagot, benne 3 könyvvel;
  • az Édesvíznél a szakácskönyvekre 50% kedvezmény;
  • a Menő, ill. Manó könyveknél ajándékcsomag járt 3 könyv fölött, amiből mi kettőt is kaptunk, csak mert cuki gyerekeim vannak és mert úgyis zártak – itt például a babás csomagban 5(!) ajándékkönyv volt;
  • a Tilosazá könyvekre 20% kedvezmény, plusz minden harmadik ingyen van;
  • és szinte minden kiadónál voltak 500 Ft-os könyvek (vagy 300 vagy 1000 forintosak).

Az „el akarom olvasni” nyomtatott könyvhalmom tehát duplájára nőtt, amit nem bánok, bár kicsit idegesít, hogy nem férnek el a könyvek a nekik kijelölt helyre. (Leszoktam róla, hogy besoroljam az új könyveket az ábécérendbe szervezett könyvtáramba, mert akkor abbahagyják azt a jó szokásukat, hogy hívogassanak.)

Kettő könyvet már el is olvastam, a Férfiműszak és a Szerettem őt (Anne Gavalda) c. köteteket (na meg a babakönyveket, természetesen). És hogy melyik kötetnek örülök a legjobban? Azt hiszem, Száraz Miklós György Osztozkodók c. könyvének, mert megtisztelve érzem magam, hogy mostanában Gyuri segít a novelláim csiszolgatásában, no meg Ferdinandy György legújabb kötetének, egyszerűen azért, mert Gyurka bácsit imádom, szerintem az egyik legjobb kortárs író. Neked is ajánlom, ha még nem volt hozzá szerencséd, több mint 100 könyvet írt már, biztosan találsz tőle valami érdekeset a helyi könyvtárban!

Két blogposztot fogok még írni a Könyvfesztről:

  • az osztrák és német gyermek-, és ifjúsági irodalomról,
  • a szinopsziskészítésről,

…mert ezeken az előadásokon vettem részt és érdekesek is voltak! Figyeld a blogot, jó lesz, ígérem!

Te is voltál Könyvfeszten 2018-ban?

Ha igen, mesélj róla, vagy kommenteld ide az erről szóló blogposztodat!

Jó olvasást mindnyájunknak!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .