Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Újabb tündéri mesekönyvet szerkesztettem

Kőszegi- Arbeiter Anita tündéres mesekönyvének első részét már bemutattam nektek egy korábbi blogcikkben, most pedig elkészült a második rész is! Mondanom sem kell, hogy ez is szuper kis történet lett, aranyos és barátságos rajzokkal.

Csenge tündérkertje: A barátság

A mesekönyvet illusztrálta Tarr Andrea

Csenge már nagyon várja a tavaszt. Ahogy beköszönt a jó idő, az anyukájával neki is fognak a kertészkedésnek a kis teraszon.  Ám egy nap Lidérc, a gonosz tündér minden cserepet tönkretesz. Csenge és három kis tündérkéje, Menta, Levendula és Akác mindet megtesznek, hogy megmutassák Lidércnek, mi mindenre képes a barátság. 

A mesekönyvet itt tudod megrendelni.

A lektorálásról és szerkesztésről

Ez már a harmadik könyv volt, melyen Anitával együtt dolgoztunk, és nagy örömmel hallottam, hogy Csenge története folytatódik. Fontosnak tartom ugyanis, hogy igazi mesék szülessenek, az ügyfeleim jobb gyerektörténeteket írnak, mint a boltban, könyvtárban megtalálható mai mesék átlagos színvonala.

Anita meséjét már egy körben lektoráltam és szerkesztettem: beleírtam azokat a gondolatokat, amelyeket szerintem érdemes erősíteni a gyerekekben, például hogy ők oldják meg a problémákat, vagy hogy gyümölcsöt nassoljanak délután. mert szerintem minden könyv számít, minden mondatnak súlya van!

A szerző így élte meg a közös munkát:

Kőszegi -Arbeiter Anita
meseíró

„Nagyon szeretek Krisszel együtt dolgozni. Sokan azt gondolják, hogy egy mese annyira rövid, nem igényel szerkesztést, pedig igen. Egyrészt Krisz olyasmit is észrevesz, amit én sosem látnék meg, másrészt én is rengeteget tanulok a hibákból, amikre felhívja a figyelmem. Nem kell nagy dolgokra gondolni, szóhasználat vagy a szereplők jellemében történik egy-egy apróbb módosítás, és ezektől a pici dolgoktól lesz minden kisgyereknek varázslatos egy mese.
Sokat tanultam most is a szerkesztés alatt, a mondatok hossza vagy a szavak használata is sokat számít egy mese élvezhetőségénél. És persze az is, hogy például az anyuka igazán anyukás legyen, de ne főzzön állandóan. Most is, mint az előző alkalmakkor, nagyon élveztem a közös munkát.”

Ha téged is érdekel a lektori véleményezés, szerkesztés, itt olvashatsz róla többet!

Olvass bele a mesébe!

Kőszegi- Arbeiter Anita: Csenge tündérkertje 2. A barátság

„Anya félretette a zöldségeket, és kiment Csengével a teraszra. Először felsöpörték a padlóról a kiömlött földet, aztán újra megtöltötték a cserepeket. Amíg anya kihozta a magokat és a hagymákat, addig Csenge egy kis sárga lapát segítségével pici árkokat húzott a földbe a magoknak, egy másik cserépbe pedig nagyobb lyukakat fúrt a virághagymáknak. Amikor minden mag és hagyma a helyére került, együtt betemették az árkokat és a gödröket földdel.
Csenge egy rózsaszín locsolókanna segítségével jól meg is öntözte őket. A kislány büszkén nézte a kész cserepeket. Nyoma sem volt már a rombolásnak.
– Nagyon ügyes vagy, kicsim – mondta elismerően anya. – Most találjunk ki valamit, hogy többé ne boruljanak fel.
– Gonosz tündérek ellen is van ötleted? – kérdezte Csenge. – Mert egy gonosz tündér járt erre, Lidércnek hívják. A tündérkéim mesélték. Senki sem barátkozik vele, mert mindent tönkre tesz.
– Tényleg? – kérdezte anya. – Biztos, hogy gonosz? Lehet, hogy szomorú vagy dühös, mert nincsenek barátai.
– Hát – tűnődött Csenge –, lehet, hogy igazad van. De akkor, ha megvigasztalom, biztos nem lesz többé gonosz. Készítsünk neki valamit, hogy tudja, nem haragszunk rá.
– Ez nagyon jó ötlet – mosolygott anya. – Gyere, menjünk be, és találjunk ki valamit.
Csenge és anya együtt visszamentek a konyhába, lemosták a kezükről a földet és a koszt.
Csenge lehuppant az asztal mellé, anya pedig feltette a levest a tűzhelyre.
– Nem jut az eszembe semmi – támasztotta meg a fejét Csenge tanácstalanul.
– Te mitől szoktál megvigasztalódni, ha szomorú vagy? – kérdezte anya kedvesen.
– Az öleléstől, a puszitól, a szép dolgoktól – sorolta Csenge. – A lepkéktől és a virágoktól. Azok a kedvenceim – lelkendezett Csenge. – Fessünk lepkéket és virágokat, hogy ő is felviduljon, ha idejön, és akkor biztos nem borítja fel többé a cserepet.”

Ha tetszett a részlet, ne habozz! Rendeld meg Anita könyvét!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .