Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Kismamanaplót szerkesztettünk

A Derült égből terhesség támasz lesz azoknak a kismama- és anyatársaknak, akiknek nehéz terhesség vagy éppen nehéz kisgyerek jutott. Azoknak, akik egyedül érzik magukat, akik aggodalmaskodnak, akik tele vannak kétellyel, akik úgy érzik, az életben csak nehézségek adódnak, és akik nem találnak megértő fülekre. Mert ez a könyv hitet és reményt ad minden nőnek.

Kovács Dorka: Derült égből terhesség

Ha azt gondolod, olvastál már kismamanaplót, és neked nincs szükséged egy újabb boldog terhes anya történetére arról, hogy ez a kilenc hónap milyen csodás, viszont érdekel egy őszinte anyukás sztori, ahol nem minden rózsaszín, akkor a Derült égből terhesség a te könyved!

Ha szívesen olvasnád, ide kattintva tudod megrendelni a könyvet!

Kovács Dorka: Derült égből terhesség

A közös munka

Dorka a konkrét kismamás jegyzeteivel, naplójával keresett meg, és a nagy kérdéssel: lehet ebből könyv? Szeretem az ilyen kérdéseket!

A konzultáción megbeszéltük, hogy a könyv nagyjából miről szól, és hogy az Azanyja blog olvasói bizonyára érdekesnek fogják találni, ha Dorka előáll ezzel a kerek történettel. Továbbá arra jutottunk, hogy az olvasóközönséget nemcsak a szirupos sztorik érdeklik, hanem sokan vannak, akik a nehezebb napokról is szeretnének tudni – már csak azért is, mert például az ő terhességük sem volt zászlós menet.

Dorka lektori véleményt kért a teljes kéziratra. Ebben azt javasoltam neki, emelje ki a családi hátteret, meséljen többet a férjről és a kislányukról, a nagyszülőkről, barátokról. Párbeszédet is javasoltam a könyvbe, hogy életre keljenek a szereplők. Fontosnak tartottam, hogy lássunk bele a család mindennapjaiba, kapjunk ebből többet, a kismama érzéseiből, kérdéseiből és félelmeiből pedig annyival kevesebbet, hogy ismétlés ne szerepeljen, nehogy úgy tűnjön az olvasónak, panaszkodik az anyuka. Ezt Dorka maximálisan megvalósította, egy olyan karakán főhősünk lett, akivel valóban együttérzünk, akihez kötődünk!

A kézirat szerkezetében is változtatást javasoltam: fejezetcímeket, dátumot és a terhességi hetet is jelöltük. Ez utóbbiak azért fontosak, mert a terhesség a COVID-járvány időszaka alatt zajlott, pluszfélelmeket adva a főhősnek. A kéziratot Csepeli Veronikával szerkesztettük, majd korrektúráztuk, és 2021 novemberében jelent meg az Azanyja blog kiadásában!

A szerző így élte meg a közös munkát

Kovács Dorka, a Derült égből terhesség írója

Eredetileg a történetemet nem könyvnek szántam, hanem saját magamnak írogattam csak a terhességem során tapasztalt érzéseimről és a velem történtekről.Később a blogomon közzétettem néhány részletet a naplómból és az olvasóim biztatására fordult meg először a fejemben, hogy könyv lehetne belőle.Viszont tele voltam kétellyel, hogy mennyire jó ez a sztori, hiszen a net tele van ingyenes kismama- és szülésnaplóval.Többen is Kriszt ajánlották, hogy ha valaki, ő biztosan megmondja majd, hogy érdemes-e belevágnom a könyvírásba, így felkerestem őt. A konzultáció során Krisz meggyőzött arról, hogy igenis, a történetemnek helye van a könyvek között, így elküldtem neki a kéziratomat. Krisz lektori véleménye alapján átírtam a történetem és mikor újraolvastam, rájöttem, hogy a lektorálás volt a lehető legjobb dolog, ami a könyvemmel csak történhetett. Megelevenedett a könyv egész világa, nevet kaptak a szereplők, térben és időben elhelyeződött a történet és élettel teltek meg a mindennapok. Pár hétre rá pedig készen voltunk a szerkesztéssel, a korrektúrával és a tördeléssel is, és már mehetett a nyomdába a könyv.”

Ha téged is érdekel a lektori véleményezés, szerkesztés, itt olvashatsz róla többet! 

Olvass bele!

Előre féltem ettől a héttől, hiszen nem elég, hogy a kislányom ezekben a napokban itthon nyaral – vagyis gondozónői javaslatra itthon tölt egy hetet a bölcsi és az ovi között –, de egyik helyről a másikra kell rohangálnom és ügyeket intéznem.
Már hétfő reggel kikristályosodik előttem, hogy gondok vannak velem, amikor Balu közli Lizivel, hogy ne vegye komolyan az anyukáját, nem azért üvöltök vele, mert annyira rossz kislány, hanem mert hormontúltengésem van.
Szíven üt ez a mondat, de valóban nem normális, hogy reggel kilenc órára elmegy a hangom a sok rikácsolástól. Főleg, hogy a gyerek tényleg nem követett el semmi megátalkodott rosszaságot – még a házat sem gyújtotta fel.
Szóval Balunak igaza van, muszáj másképp levezetnem a feszültséget, vagy nagyon nehéz hét vár mindannyiunkra. Magamba szállok, mély lélegzetet veszek és megfogadom, hogy csuda pozitív leszek. Ez a viszonylagos lelki békém a soron következő ultrahangig tart. Ahogy megkezdődik a vizsgálat, Veress doktor első mondata az, hogy a méhlepény nagyon mélyen van. Mivel nem tudom, hogy ez pontosan mit jelent, rettegve figyelem tovább az orvos rezdüléseit. Ő meg csak ide-oda mozgatja a hüvelyi ultrahangot, és meredten bámulja a képernyőt. Én meg mondogatom magamban, hogy nyugi, Dorka, minden rendben lesz!

Derült égből terhesség


A vizsgálat végén annyit állapít meg, hogy a lepény túlságosan alul tapadt meg, eléri a méhszájat, ami nem túl jó hír, de nem kell megijednem. Előveszi a hasi ultrahangot és megvizsgálja a babát is, akinél mindent rendben talál – mindene megvan és úgy fejlődik, ahogy kell. Ennek tudatában kicsit megnyugodva kérdezek vissza, hogy mi is a gond azzal a méhlepénnyel, és mennyire kell aggódnom?
Elmeséli, hogy olykor a lepény nem a legjobb helyen tapad meg – ahogyan az én esetemben is
történt –, mivel hozzáér a méhszájhoz. Jó hír, hogy lehetne sokkal rosszabb is; elfedhetné részben vagy egészen a méhszájat. Veress doktor szerint a huszonnegyedik hétig bőven van rá esély, hogy a méh növekedésével a méhlepény is feljebb csúszik és így eltávolodik a méhszájtól. Ebben kell most bíznunk.
Ha viszont marad ott, ahol most van, akkor akár kórházi fekvés is javasolt lehet. Állítólag
megtörténhet, hogy a legapróbb mozdulatra leválik a méhlepény és ez erős vérzést okoz, ami mind rám, mind a babára nézve súlyos következményekkel járhat.
Megemlítem Veress doktornak, hogy gyakran fáj az alhasam, esetleg emiatt lehet-e, de azt válaszolja, hogy ez nem jár fájdalommal, így biztosan nem a mélyen fekvő lepény okozza a sok kényelmetlenséget. Nézelődik még, de az ultrahang monitorja nem mutat semmi rendelleneset, ami indokolná a fájdalmaimat, szóval szerinte pihenjek sokat, és ne aggódjak.
Egy szó, mint száz, ismét eltilt mindennemű mozgástól és a szextől, ezenkívül kéri, hogy az
elkövetkező heteket teljes testi és lelki nyugalomban töltsem. Ezen a viccen jót nevetek magamban. Mindezt hogyan kivitelezném egy hároméves gyerek mellett, aki ráadásul egész nap otthon van?
A rendelőből hazafelé Orsit is kifaggatom a témáról, de nem leszek okosabb. Semmi újat nem mond, csak biztat, hogy valóban gyakran előfordul, hogy a terhesség előrehaladtával ez a méhlepényprobléma magától megoldódik…

Tetszett a részlet? Ha szívesen folytatnád az olvasást, ide kattintva tudod megrendelni a könyvet!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .